Teade

Collapse
No announcement yet.

Audiovõimendi väljundvõimsus?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Audiovõimendi väljundvõimsus?

    Mind on huvitama hakanud järgmine küsimus: Audio võimenditel võib kohata väga erinevaid väljundvõimsusi. Nagu näiteks väljundvõimsuseks antakse 5x100 W aga võimendi tarbib vooluvõrgust ainult 280 W nii,et tegu nagu igiliikuriga. Kui suur on selle võimendi reaalne väljundvõimsus (s.t. palju läheb keskmiselt võimendis kadudeks) arvestades võimendi vooluvõrgust tarbitavat võimsust? Ma arvan,et reaalne oleks näitena 280-(~20%kadudeks) =224 W seega 224:5= 44,8 W kanali kohta.
    20+ aastat elfafoorumis

    #2
    Ausalt öelda olen ise ka selle asja peale mõelnud ja jõudnud täpselt samale järledusele nagu sina - kui võimendi võimsus on 5*100 W ja toitekas on 280 W, siis kust võetakse see power? Ju ta siis mingi numbritega jamamine ole - erinevad standardid jms. jura. Iga firma ju defineerib tx kasvõi RMS või DIN võimsust erinevalt. Nii et mine võta kinni milline see õige number on. Aga ühe asja peale võib küll kindel olla - oma kõrvad ei peta. Kui osta midagi, siis numbreid võtta kui võrdlevaid suurusi. Kogu muu asja ilu paika panna siiski oma kõrvadega. Siiani pole oma kõrvad veel petnud.
    Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
    indrek@sac.ee, +3725174765

    Comment


      #3
      Erinevus on moonutuste suuruses (@10% jne). Tihtipeale annavad asjalikud firmad selle (THD) juurde või kui ilma siis THD=10%. Muul juhul on tegemist PMPO võimsusega, mis sõltub müügimehe vanaema vanusest, ilmast, börsi seisust jms....
      Näide: arvutimölarid, sees 3W valjukas, pakendil kiri 130W!!! Toitetrafo max. 7W-ne
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

      Comment


        #4
        Mul olid mingid lahjad arvuti kõlarid 3W juures 80W ainult ;D
        Elektrik läks baari pingeid maandama.

        Comment


          #5
          ;D Mul tuli meelde lugu 3-4 aasta tagant, kui balti jaama juures putkas müüdi makke nagu akaiwa, panasonix, satellite, kansai jms. Makkide vahe aint kujunduses põhimõtteliselt (need väiksed 1 kõlariga) ja võimsust ühel märgitud 5w, teisel 50w ja kolmandal 150w

          Comment


            #6
            Reaalset võimsust arvestatakse järgmiselt: toiteka võimsus jagatakse kaheks (kadud,kasutegur j.n.e.) ja siis allesjääv võimsus tuleks kanalite arvuga jagada. Sinu näite puhul peaks olema nii 280/2=140, 140/5=28W! Number oluliselt erineb sellest, mis suurelt karbi peal on :
            See 28W peaks olema nüüd see ´õige´ pikaajaline võimsus mille puhul moonutused jäävad teh.passis märgitud piiridesse. (Näiteks TDH 0,05%)
            Kust kohast võetakse numbreid nagu 100W? Asi selles, et iga firma mõõdab parameetreid n.n.´´oma´´ metoodika järgi ja siis, tulevadki sellised ahvatlevad numbrid, kuid nad jatavad mainimata, kui suure TDH´ga on tegu. See võib vabalt olla ka 10% mis ei ole enam muusika. Võimendi kaal tihtipeale näitab ära, kas tegu numbrimänguga.

            Comment


              #7
              Ei saa jah aru endal samamoodi 5x85W din ja 300W ringis toide, ise kütab tuba nägu pisike radiaator ka veel. eks 20% jah lähe kadudesse. Kuid see ole vist nii v6etud, et ega koguaeg sa ka p6hjas ei küta sellega. Balti jaama turult leiab jah igast imelikke pille, väike laua raadio 150w, pisut k6vem muusikakeskuse moodi 1000w. Jah see arv tuleb jagada mingi 1000, korrutada 5 ja sellest v6tta ruutjuur, peaks mingi normaalse piiksutugevuse kätte saama.

              Comment


                #8
                No auto võimudes on vast tegelt toa võimuga kaud suuremadki.Pingelang ja tal ju pingemuundurid värgid ka ees ja nood tahavad ka ju oma osa.
                muusika on kuulamiseks

                Comment


                  #9
                  Löö lahti Ohmi seadus- seal on vist nii, et võimendi väljundvõimsuse saad kui väljundpinge ruudu jagad kõlarite takistusega. Väljundpinget saab ju mõõta, kõlarite takistust ka. jõudu tööle
                  ehh... andrjusa

                  Comment


                    #10
                    Löö lahti Ohmi seadus- seal on vist nii, et võimendi väljundvõimsuse saad kui väljundpinge ruudu jagad kõlarite takistusega. Väljundpinget saab ju mõõta, kõlarite takistust ka. jõudu tööle
                    ---------------------------------------------------------
                    Nii saab kindlaks maarata vximsust kyll, kuid see Ohmi seadus ei taha kuidagi THD % naidata ;D

                    Comment


                      #11
                      Seda'nd muidugi. Moonutuste jaoks paraku :-/ valemit ei ole. Hea on, kui need kusagi prossu/ paari piirides on. Põhiline valem on aga igal mehel kõrvas, mõnel on selle asja nimeks IQ.(ma loodan et see ei käi foorumis kirjutajate pihta)
                      ehh... andrjusa

                      Comment


                        #12
                        Andyl täiesti õigus - põhilise valemi nimi ikka IQ. ;D
                        Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                        indrek@sac.ee, +3725174765

                        Comment


                          #13
                          Aga kas ikka nii saab.Kui muusika käib siis ei näita tester õigesti.Peab toongenekas mingi sageduse peale panema ja siis mõõtma.
                          muusika on kuulamiseks

                          Comment


                            #14
                            Salvesta valget müra plaadi peale ja mõõda sellega. Kuigi ega muusika puhul see pinge ka eriti ei kõigu, enam-vähem saad ikka ettekujutuse.
                            Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

                            Comment


                              #15
                              Põhiline valem on aga igal mehel kõrvas, mõnel on selle asja nimeks IQ.
                              ------------------------------------------------------
                              Ma nyyd ei tea kas nutta vxi naerda (ja kas kais minu pihta);D THD maarata kxrvaga! Sul on siis kuldsed kxrvad!
                              Kui myytma hakkan kutsun sinu kindlasti kohale, siis ei pea lisa varustusele raha raiskama.

                              Comment

                              Working...
                              X