Teade

Collapse
No announcement yet.

Monoblock subwoofri võimendi ja omamoodi müra väljundis, kui signaal peale anda

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Monoblock subwoofri võimendi ja omamoodi müra väljundis, kui signaal peale anda

    Teema/küsimus siis selline. Üks kaasaegne nö. spetsiaalne monovõimendi, mis mõeldud subwoofrite toitmiseks koos korraliku seadistuseplokiga (highcut ja sub filtrid, faas, boost ja eq) - iseenesest kõik töötab ja toimib, aga kui võimendile signaal peale anda siis see hakkab lisaks sisendsignaalile esitama ilmselt mingit teatud "kordajat" sellele signaalile. Näiteks annan signaaligeneraatoriga peale sine wave 25, 40, 50 vms signaali siis kuulen lisaks sellele elemendist ka mingeid kõrgemaid sagedusi. Eriti hästi on seda kuulda just näiteks täisriba kõlarit taha ühendades...aga mitte ainult ehk et see lisamüra kostub nii tweeterist kui ka siis näiteks midbassi elemendist või woofrist. Kõlarites asi kindlasti olla ei saa sest proovitud on paljusid, sources vast asi ka olla ei saa sest teise võimendi ja samade kõlaritega olen proovinud, kõrvaklappidega jne.

    Seejuures see distortion muutub sageduses/kõlas ka vastavalt sisendsignaalile ning tugevus sõltub võimu küljes oleva gain nupu asendist, küll aga ei sõltu absoluutselt midagi sellest, kas või kuidas mul on seadistatud võimendi enda sisseehitatud crossover. 24db/oct lowpass lõikefilter võib olla seadistatud ka näiteks 40 või 200hz peale, lisamüra sisendsignaali peal mängib ikka täpselt samamoodi. See lubab ilmselt eeldada, et see müra siis tuleb kuidagi kusagil lõppvõimendi osas sisse? Aga mis võiks olla see põhjus või kust probleemi otsida...ikka ja ainult mingisugused kondekad? Iseenesest pole tegu üldse mitte vana seadmega, kindlasti alla 10a tootmisest möödas. Mainin ka ära, et kui signaali sisse ei anna siis võim on täiesti vaikne.

    #2
    Infot palju aga olulist vähe. Milline võimendi? Monoblokk ei ütle just palju. Mõistatada pole ju palju - signaal sisendisse ja oss sappa, peaks andma ammendava pildi mis seal toimub. Tasuks mõõta ka IMD ja THD, saaks veel paremini aru...

    Comment


      #3
      Infot andsin selleks, et oleks arusaadav, milline anomaaliaga tegu on. Mõistatada pole tõesti palju, seda kuuleb üsnagi selgelt juba ka kõrvaga, et mis seal toimub Kindlasti oss annab jah veel ammendavama pildi aga minu küsimus seisneb rohkem selles, et mis edasi? Ossi mul ei ole, mida sinna sappa panna. Kui oleks, siis eks vast oleksin seda juba huvi pärast ka teinud. Kas kirjelduse järgi on tegu mingi teada tuntud probleemiga võimendite puhul või pigem mitte? ühegi enda käes olnud tükiga küll ei mäleta, et oleks kunagi sellist asja kuulnud aga ega mul neid päris sadasid pole ka olnud
      Milline võimendi - selline https://www.diyaudio.com/community/t...wanted.365886/

      Comment


        #4
        Kirjelduse järgi tundub see olevat tugev THD moonutus. Ossi eriti vaja ei ole, vaja on helikaarti ja selle sisendi pealt spektraalanalüsaatori tarkvaraga peaks vaatama, mis sagedusi välja tuleb kui võimu sisendisse mingi ühe sagedusega siinuse annad. Võimalik et on vaja ka mingeid pinge jagureid kasutada kuna helikaardi sisendisse suure amplituudiga signaali laskmine ei pruugi kuigi hästi mõjuda helikaardile ja oleks raske eristada võimu THD-d ja helikaardi sisendi üle tüürimisest tekkivat THD-d.

        Comment


          #5
          Mis võimendiga tegu, seda sa ei reeda?

          Edit: sorry, ise pime
          viimati muutis kasutaja Vintage Fart; 20 m 2022, 19:34.

          Comment


            #6
            See mark ja mudel seal täitsa kirjas jah tegelikult...kuigi pole kindel, et kas see üldse mingit suurt rolli mängib? Interneedusest ei leia selle konkreetse isendi kohta nagunii praktiliselt mitte mingisugust infot ma vaatasin.

            Helikaarte on mul igasuguseid. Moi kirjeldatud protseduuri küll pole isiklikult kunagi läbi viinud aga laias laastus saan aru, mida see toiming näitama peaks...samas päris hästi ei tabanud ära, et kuidas see "setup" nüüd tuleks teha. Mis sinna helikaardi sisendisse täpsemalt minema peab...otse võimendi väljund? See vist küll tapab helikaardi ära jah Aga mul on näiteks olemas korralik mõõtemikrofoni komplekt, mille just paar päeva tagasi hankisin. Kas niipidi on ka mõeldav, et sean selle mikri üles otse mõne võimuga ühendatud kõlari ette mõõtma ja ühendan mõõtemikri helikaardi (mikri) sisendisse? Tarkvara vast peaks ka nii näitama enamvähem kõike sedasama (ilma sisendi üle tüürimiseta)...ainult, et mis tarkvara selle jaoks kasutama peaks?

            Aga nojah, ütleme, et näen tarkvaraga mõõtes ära THD moonutuse (mis ta tõepoolest ilmselt ka on..). Kas selle, hetkel teoreetilise, tulemuse abil nüüd on mul mingit lootust ka asja lahendamisel kuidagi kaugemale jõuda? Või vähemalt identifitseerida kuidagi ära, et misasi või osa seal võimendis siis seda suurt THD'd tekitab. Võibolla on mingeid muid mõtteid ka, et mida võiks või peaks enne proovima...näiteks üritama kuidagi sööta sisendsignaal otse lõppvõimenisse, bypassides kogu see filtrite ja gaini nuppude osa?

            Comment


              #7
              Seal tuleb ikka näpuga järge ajada mööda signaaliteed ja vaadata, kus see asi hapuks läheb. Kui sellel asjal on olemas eraldi lõppvõimu sisendi võimalus siis anna sinna mingi signaal ja vaata (kuula) kas ikka tuleb porri. Kui jah siis on asi ikkagi lõpus ja filtritel pole suurt pistmist sellega. Skeemi ju ometigi ei ole?

              Comment


                #8
                Skeemi ei ole, ja paraku pole sel ka mingit ametlikku "otse lõppu" sisendit. Lihtsalt mõtlen, et äkki sellise sisendi saab asja kõhku sukeldudes ise testimise jaoks korraks tekitada...muidugi jah, tore kui sellise asja teostamiseks oleks vähemalt skeem kõrval Ma ei ole võimendisukeldumises niiväga kõva käpp ka, et lihtsalt peale vaadates ilusti aru saaks, et mis seal täpselt on mis. Piltide järgi tundub, et see filtrite plokk vist on eraldi PCB ja tükk ning siis mingi lintkaabliga ühendatud lõppvõimu osa külge

                Comment


                  #9
                  Kuna kirjelduse järgi filtrid ei mõjuta seda probleemi, siis on selle THD allikas lõppvõim ja vaja on mõõta tema väljundsignaali. Mikriga saab ka seda teha aga siis on valjukas ja mikker ka lisa jupid, mis võivad spektri komponentide tekkimisest aru saamist keerulisemaks teha.

                  Comment


                    #10
                    Piltide järgi on tegemist klass AB võimendiga. Selline lõppvõimendi tekitab tugevat moonutust siis kui üks võimendi õlg sisaldab katkist transistori/muud komponenti või külmjoodet. Tõenäoliselt saaks vea üles leida ja parandada ka ilma skeemita, kuigi skeem koos pingetega oleks väga abiks.

                    Comment


                      #11
                      Aha, vot umbes sellist infot ma lootsingi saada See on üsna kindlalt AB võim tõesti...kokku 6 lõputranssi (toshibad vist olid) ehk siis per õlg. See suhtelist suur kogus transse vist lubab ka eeldada, et kui üks on vigane siis võibki tekkida probleem, kus asi justkui töötab aga samas mitte päris korrektselt?
                      Võtsin ka karbi korra lahti, kõik kondekad iseenesest tunduvad väga värsked ja välimuselt viisakad aga mõne transi defekti ega ka külmjoodet kindlasti välistada ei saa.
                      Karpi avades suutsin veel tuvastada, et kõigi eelduste kohaselt vast peaks olema suhteliselt lihtne seda seadet testida nii, et võtan nö. eelvõimu ploki vahelt ära ning lasen signaali otse sisendist lõppvõimu peale. Need on erinevad PCB'd, mida ühendab üks 7 soonega lintjuhe, millel on: +15,-15v,PROT(protection?), GND, GND, SIG(signal?), STY(standby?). Eeldatavasti signal ajutiselt eraldades saab sedamõõda anda signaali lõpule otse peale? Kui koju tagasi jõuan lisan mõned pildid ka

                      Comment

                      Working...
                      X