Teade

Collapse
No announcement yet.

Antenni kaabelduse jms uuendamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Antenni kaabelduse jms uuendamine

    Kuna digitv vaatamisel esinevad õhtusel ajal osadel kanalitel mingid häired, signaali kvaliteet kukub maha ja pilt on ruuduline, sellepärast on plaan antenni kaabeldus jms uuendada.

    1) Hetkel on pöningule paigaldatud restantenn, tollest loobuda ei taha, kuna on kompaktne ja mingit kolu katusele ka ei taha. Vahetamisele läheb kindlasti antennivõimendi, Antennikeskuses on saadaval varjestatud korpusega isend tollele antennile. Huvitav kas see aitab ka?

    2) Antenni kaabel: hetkel on see vasega kaetud raudsüdamikuga valge kaabel, to pidi vilets olema, aga kui ostetud sai, siis ei teadnud seda. Millise kaabli võiks selle asemele valida? Milline on kõige parem?

    3) Antenni võimendi toiteliides: Praegu on restantenniga kaasas olnud adapter koos TV antennipistikuga, mille otsas on siis TV antennipesa, mis on ühendatud keeratavate F pesadega jagurisse. Tolle tahaks välja vahetada ka varjestatud metallkorpuses isendi vastu. Millist valida? kas on olemas ka sellist kus on toite eraldaja ja 2-ks jagur ühes?
    Adapterit ennast on juba ravitud, lisaks LM 12V regulaatorile on lisatud ka kondensaatorid.

    4) kaabli jagurid: 2 tk F ühendustega, peaksid olema ...2,4 GHz. Metallkorpuses ja maandatud.
    Need võivad vist samad jääda?
    1 jagab signaali 2-ks: zoombox-i ja teise tuppa teise jagurisse, mis jagab signaali 2-ks: TV ja kodukino raadio. (oleks hea kui esimene õnnestuks asendada sellisega, kus on ka toiteeraldaja sees).

    5) antenni pistikud: on F to TV metallkorpuses isendid - need võivad ka samad jääda vist?

    #2
    Vs: Antenni kaabelduse jms uuendamine.

    Tere

    Mõned tähelepanekud:
    *poola restantenniga ei ole digi-tv püüdmine otstarbekas, selle võimendustegur on nõrk neil sagedustel. Eriti kui on vaja veel signaali jagada mitme seadme vahel.

    *asukohast tulenevalt (kaugus lähima saateantennini ja selle võimsusele) on mõistlik osta vastav yagi -tüüpi antenn. Võimendit ei ole ilmtingimata vaja, võimendi peaks kompenseerima kaablis/jagajates tekkivaid kadusid- antenni see võimsamaks ei tee.

    *Kaabel peaks olema koaksiaalkaabel 75 oomi ja võimalikult väikese sumbuvusega. Mõned meeldejäänud enimkasutatavad kaablid: AL112, AL113 jne. Oomipoe lehel kallim Al113 on Tesatec tootja poolt ja täisvask südamikuga, teine Yota toodang raudsüdamikuga. Võrrelda neid ei oska, olemas endal varuks rull mõlemat, kallim läheks pigem satelliidile.

    *F-ühendused on piisavad, neid kasutatakse enim ka sat tehnika juures, kus signaal liigub palju kõrgematel sagedustel

    *signaalijagajaid võrdle poodides, üldjuhul on mõistlikum jagada ühe jagajaga kohe kolmeks/neljaks kui teha kaks jagamist, sumbuvus tuleb väiksem. Mõjub just teise teleri pildile, mis saab kaks jagamist.

    *kui digiboxi külge läheb antenn F-ühenduselt üleminek tavaantenni otsikule, siis see kõige mõistlikum ei ole. Saadaval ka kõige tavalisemaid F-otsiku tüüpi keeratavaid antenniotsikuid, jäävad samasse hinnaklassi F-otsikutega. TV-signaali puhul see küll väga ei määra, aga sat-tv puhul kaob ühe lisaotsikuga signaalist pea 1,5-3dB.

    Edit:
    *kui vaja siiski lisada võimendi, siis võimalikult antenni lähedale. Võimuks näiteks selline ja tuppa enne jagureid selline toide.
    Triaxi 18 elemendine Yagi antenn oleks suht kindla peale minek, olemas näiteks siin
    viimati muutis kasutaja yllar21; 03 m 2010, 17:46.

    Comment


      #3
      Vs: Antenni kaabelduse jms uuendamine.

      Kas katus siis vastuvõttu ei sega ?
      Antenni suunda ka reguleerinud oled ?
      Mina sain antenni Tallinna poole suunates enamvähem korraliku signaali kätte, veel lisasin antenniga kaasas olnud võimendi ja siiani on olnud pilt/heli puhas.
      Antenniks http://www.shoptraffic.com.ua/thumbs/3000/3207.jpg , asub hetkel u 5m kõrgusel, plaanis veel u 1,5m jagu tõsta.
      http://hparchive.com/
      https://worldradiohistory.com/index.htm

      Comment


        #4
        Vs: Antenni kaabelduse jms uuendamine

        Kui signaali kvaliteet langeb, kuid tugevus jääb samaks või tõuseb, võid prooviks automaatotsingu panna. Kui leiab nt soome kanaleid, on selge, et poola resti selektiivsusest eesti saatja suhtes jääb väheks. Logo- ja yagi-antenn on parema suunateguri ja -võimendusega ning pilt püsib kauem ees. Tugeva ülileviga ei aita muidugi miski. Kui aga vihma või paksu uduga pilt hakkima hakkab, ei tule pööningule korralikku signaali või on antenn nõrk.

        Ega antenni katusele masti otsa pea panema. Aknatagune või seinapealne on kordades parem kui pööning.

        Kui juba "restile" võimendit otsid... õigem on parem antenn. 28-elemendisest logoantennist peaks piisama. Ja sellele saad vajadusel normaalse võimendi vahele panna koos toitesöötjaga või 5 voldise võimendi korral (ZA20) toita Zuumboksist (jagur peab siis alalispinget läbi laskma).

        Detsimeeterdiapasoonis enam erilist vahet kaabli materjalil ei ole, võib vabalt jääda ülevasetatud soonega kaabel. F-pistikule otsakeeratav metallist TV-pistik on ka üks parimaid, peamine, et plastkäkk pole.

        on toitesöötja. Põhimõtteliselt saab sellise ise plekkkarpi koostada: konde on 100 - 1000 pF, drossel 10 mikrohenrit (või sutsuke rohkem), lisaks drosseli toitepoolsele otsalt paarinanone konde massi.

        Jagureid on mitmesuguseid, tavaliselt on DC-pass peale märgitud.
        73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
        ATiP1pN4XeM

        Comment


          #5
          Vs: Antenni kaabelduse jms uuendamine

          Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust
          ...

          Jagureid on mitmesuguseid, tavaliselt on DC-pass peale märgitud.
          Lisaks täpsustuseks, et tuleb eristada jagureid ja hargmikke.
          Esimene on mõeldud signaali võrdseks jagamiseks tarbijate vahel, teine nö. magistraalilt tarbijate jaoks väljavõtete tegemiseks.
          Nt. kui on olukord, kus signaal jagatakse nt. kolmeks ja üks nendest harudest veel omakorda kolmeks, siis esimene karp peaks olema kahe haruga hargmik ja teine karp kolmene jagur.
          Sumbuvusi tasub ka jälgida.

          Comment


            #6
            Vs: Antenni kaabelduse jms uuendamine

            Kas katus siis vastuvõttu ei sega ?
            Antenni suunda ka reguleerinud oled ?
            Katus ei sega vastuvõttu, talvel kui paks lumi peal oli, polnud probleemi.
            Suund on umbes teletorni poole, kindlasti ei ole täpselt paigas. Kuna teletorni ma katuselt ei näe, siis ma paremini seadistada ei oska. (Asukoht Kehra)

            Zoombox, mis on kohe esimese jaguri küljes, näitab tavaliselt signaali tugevuseks 100%, kvaliteediks 99%. TV, mis on läbi 2 jaguri siis näitab signaali tugevuseks 94%, kvaliteediks 100%.

            Probleeme esineb just osade zoom-i kanalitega õhtusel ajal, eriti TV6. Talvel oli asi parem. Signaali tugevus jääb samaks, kvaliteet hakkab kõikuma vahepeal.

            Nende TV pistikute all mõtlesin sarnaseid

            Jagurid : esimesel on peal kiri 2 way splitter, teine on selline

            TV näitab mulle soome ja läti kanalite nimekirja kuid pilti ega heli ei tule. Tugevus on 8% ja kvaliteet 0%.

            Kas selline variant oleks siis parem, kui ma asendaks esimese jaguri sellisega ja viiks TV jaoks teise tuppa uue lisa kaabli, praeguse ühendaks siis otse raadio külge? TV ja Zoombox jaoks paneks vasksüdamikuga uued kaablid, raadio jaoks ja antennist jagurini jääks praegused kaablid(vasega kaetud raud südamikuga).

            Antenni kohapealt olen ma nüüd segaduses, kuna olen antenni asjas suht võhik ja olen kuulnud erinevaid arvamusi tollest rest antennist (ühed ütlevad, et on vilets, teised jälle, et pole tal häda midagi).
            Nüüd ei teagi mida teha, kas panna tollele varjestatud korpuses võimendi, panna hoopis selline ja kogu võimenduse asi ära jätta või siis osta mingi muu parem antenn koos või ilma võimendita või mõni muu lahendus.

            Comment


              #7
              Vs: Antenni kaabelduse jms uuendamine

              Esmalt postitatud ints0000 poolt Vaata postitust
              Antenni kohapealt olen ma nüüd segaduses, kuna olen antenni asjas suht võhik ja olen kuulnud erinevaid arvamusi tollest rest antennist (ühed ütlevad, et on vilets, teised jälle, et pole tal häda midagi).
              Nüüd ei teagi mida teha, kas panna tollele varjestatud korpuses võimendi, panna hoopis selline ja kogu võimenduse asi ära jätta või siis osta mingi muu parem antenn koos või ilma võimendita või mõni muu lahendus.
              Alustaks ikkagi antenni värske õhu kätte elik õue paigutamisega. Ja siis proovida seda restantenni ilma ja koos võimendiga. Kui telekas on soome kanalilisti mingil hetkel sisse lugenud, tasuks yagi-antenni peale mõelda. Näed heal juhul lisaks soomlasi, aga eesti kanalid püsivad ees, sest antenn ei korja nii palju häireid ülilevi ajal sisse.

              "Nende TV pistikute all mõtlesin sarnaseid" - need on väga head.
              73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
              ATiP1pN4XeM

              Comment

              Working...
              X