Teade

Collapse
No announcement yet.

Estonia UM 010 lõppvõimu ühe kanali probleem

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Estonia UM 010 lõppvõimu ühe kanali probleem

    Tervist!

    Sain enda kätte 20 aastat seisnud ja vähekasutatud Estonia 010 eel- ja lõppvõimu. Kõik töötab nagu vaja, ainult lõppvõimu paremasse kanalisse ilmub krabin (moonutused?) kui natuke kõvemini kuulata.

    Kuna soov ise parandada siis asusin asja kallale. Toitepinge on +-37 V. Esimese raksuga ühendasin parema kanali lõpptransid lahti ja mõõtsin väljundit ( kuskil -0.4V). Täpsemal skeemi uurimisel nägin, et VT5 (KT961A) kollektori rada oli pooleks (sama rada läheb edasi ka VT30 KT630B kollektorisse). Lolli peaga nagu olen, jootsin raja uuesti kokku ja lükkasin voolu seadmele taha. Küll siis hakkas kurja häält tegema, trafo põrises ja paremal kanali poolt tuli kerget suitsu. Pärast välja lülitamist, kiirel ülevaatamisel midagi visuaalselt läbipõlenud ei näinud, ainult see sama VT5 kollektori rada, mille olin kiirelt kokku tagasi jootnud, oli lahti tulnud. Testisin nii VT5, VT30, VT22 ära ja ainult VT22 vajas välja vahetamist (Arvatavasti juba varem oli läbi kuna enne seda kõike olin mõõtnud VT22 ja ainult emitteri pinge oli vale, kuigi baas ja kollektor õiged). Vahetasin VT22 ja VT23 MJE340G(MJE350G) vastu. Pärast seda tralli on väljundis -1.5V ja trafo õrnalt piniseb (teeb rohkem häält kui A või B kanal eest nupust sisse lülitada. Kuskil lühis?). Pole julgenud rada uuesti ühendada, kartes, et juhtub midagi sarnast nagu enne.

    E8, E9 on +-8.8V ümber.
    E23 on 12.5V ja E24 umbes -14V

    Järsku oskab keegi soovitada ideid või lahendusi, mida võiksin proovida.

    #2
    Vs: Estonia UM 010 lõppvõimu ühe kanali probleem

    Esmalt postitatud kristjanl poolt Vaata postitust
    ... olin mõõtnud VT22 ja ainult emitteri pinge oli vale, kuigi baas ja kollektor õiged...
    Kui ainult emitteri pinge on vale, siis ongi olukord kohe hapu. Nagu ka skeemilt näha, saab see vahe olla 0,6V. Kui on rohkem, siis on tükk rikkis. See oleks arvatavasti ka pingestamata võimendis transi mõõtmisel välja paistnud.
    Soovitan selle kanali transid ja dioodid kõik üle mõõta. Lõppudel lasid ikka vähemalt kaks jalga lahti?

    Comment


      #3
      Vs: Estonia UM 010 lõppvõimu ühe kanali probleem

      Niih, vahepeal oli vähem aega võimuga tegeleda aga mõõtsin kõik kanali transid ja dioodid üle. Ühtegi katkist komponenti ei leidnud. Hakkasin siis uuesti tagantpoolt ettepoole liikuma ja transe välja jootma.

      Jootsin välja VT5/VT6 ja VT30/VT31 paari. See andis VT22 kollektorisse 17 V pinge (teisel õlal VT23 kollektoris 13 V). Samal ajal E23 16.8V ja E24 -10.8V. Väljundis E34 umbes 3 V.

      Kui jootsin välja ka veel VT22/VT23 paari siis loksus nagu kõik tagasi paika. St lõppväljund läks tagasi 0 V ümber. E23 ja E24 olid umbes +-13V. Ehk tundus kõik nominaalne olevat.

      Milles võib nüüd probleem veel olla? Olen kõik transid ja dioodid mitu korda üle testinud. Ei ole julgenud veel seda läbipõlenud rada uuesti ühendada, enne tahaks eelmised astmed korda saada.

      PS. Parandus esimesele postitusele, et VT 22 baasi ja emitteri pinged olid õiged, kollektori oma vale (ehk siis toide ja baas õiged ja see rada,mis läheb VT30 baasi, oli vale)

      Comment


        #4
        Vs: Estonia UM 010 lõppvõimu ühe kanali probleem

        Minuarust ei saa tagasisidestatud võimendit nii mõõta, et joodan vahepealt jupid välja ja siis eeldan, et mõõdetav näitab adekvaatset tulemust. Kui VT5 ja VT6 välja joota, siis mis seda väljundit veel juhib ja kustkaudu tagasiside toimib? Kuidas transse kontrollisid? Väljajoodetult või skeemis pinge all? Kui kollektorahelat kardad taastada, siis jooda ühenduse asemele takisti, aitab eelviimase astme voolu piirata ja säästab juppi. Kui lõpud on lahti lastud, siis ei tohiks voolud enam fataalsed olla.

        Comment

        Working...
        X