Teade

Collapse
No announcement yet.

Mosfeti asendamine teise markeeringuga SMPS toiteka DC-DC konverteris

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Mosfeti asendamine teise markeeringuga SMPS toiteka DC-DC konverteris

    Teemaks on ühe võimendi toiteosa (SMPS) nö. chopper transistorite vahetus. Testites, mõõtes selgus, et need on mõlemad täielikult lühises ja vajavad vahetamist. Asendust otsima hakates aga selgus, et sellist mosfeti nagu 17n40 polegi naljalt enam kuskilt võtta. St. jah hiinast saab mingi koguse kaupa muidugi tellida aga need jõuavad millalgi kuu aja pärast ehk alles. Eestis paistab, et ei leidu kuskil.
    Ostsin siis alternatiiviniva IRF740. Päris kindel samas pole, kas neid ikka saab asendusena kasutada? Parameetrid on üsna sarnased, v.a gate-source voltage mis on +-20V, originaalil aga +-30V.
    Neid mosfete juhib seal toitekas otse selline kivi nagu UC3842.

    Mida arvatakse, kas tasub külge joota ja ära proovida või on täitsa lootusetu, et tööle hakkab ja pigem tuleks ikkagi hiinast päris õige markeeringuga asi tellida?

    #2
    Kõik sõltub konkreetsest seadmest ja selle skeemist mida selle trantsiga seal tehakse. Info järgi tundub et midagi lülitatakse ehk? Rohkema kohta postitusest infot ei leidnud. Chopper on mingi uus sõna vist, kui teaks mida see tähendab, äkki postitaja oskab mingit viidet anda?

    Comment


      #3
      Chopper on väljend DC "choppimisest" (ma eeldan, ega ma ka seda päris ise välja ei mõelnud) SMPS toites. Ehk siis peale dioodsilda on meil DC midagi mõned sajad voldid, siis on see nö. transiga lülitamine vist eesti keeles...ingliskeeles siis kas switching või dc chopping ehk tükeldamine kõrgel sagedusel. Ehk siis need FQP17n40 on esimesed jõutransid/mosfetid seal "lülitavas" toiteplokis.
      Skeemi kahjuks selle asja kohta mul pole. Mingeid täpseid parameetreid ka mitte, et mis sagedusel need mosfetid töötavad näiteks. Tegu on BASH võimendi toiteplokiga. Netis infot suhteliselt võimatu leida selle konkreetse asja kohta. Aga eks ta üldjoontes ole ikkagi üsna tavapärane Switch mode power supply ehk siis lühidalt SMPS. Kuigi, tavaliselt vist on ainult üks mosfet seda alalisvoolu hakkimas/ lülitamas. Siin on paar ning neid mosfeteid juhib otse kivi tähisega UC3842 ehk mingeid juhttransse seal vahel ei ole. Nagu ma aru sain on see spetsiaalne kivi, mis suuteline oma väljundiga neid transse juhtima.





      Comment


        #4
        Selge. Seega mite dc-dc vaid ac-dc toide. 230V sisse ja mingi muu välja. Tundus et auto pealt 12V sisend kirjelduse järgi. Vabandust et kohe aru ei saanud.

        Comment


          #5
          Õnnestus siiski lõpuks leida skeem kuskilt vene foorumist! Ja need IRF740'd panin plaadile ära. Kaitset igatahes enam läbi ei põleta ning tundub, et põhimõtteliselt toide vist töötab. Aga kas nüüd ka päris õigesti, seda ei oska hetkel veel öelda.

          Tuleb ka välja, et tegu ikka päris niisama lihtsa SMPS'ga ei ole. See on midagi väheke erilisemat. Nimelt mingit pwm'ga sageduse muutmist siin vist ei toimu nagu aru saan. Current mode controller ja toitekas annab välja muutuva suurusega pinget. Sinna järele ei ole ka ühendatud mitte tavapärane Class D võimendi, vaid hoopis tavaline AB võim ja selle efektiivsus saavutatakse siis toitepinge liigutamisega vastavalt vajadusele.

          Probleem on selles, et sisendisse signaali ühendades siiski midagi ei kostu ja ma ei kujuta nüüd ette, kas asi võib siiski endiselt olla selles, et toiteosa ei tööta päris korrektselt või on siin mingi muu mure, kuskil mujal. Toite põhiväljundis ehk CD+ ja CD- vahel on pinge ~15v. Tühjalt tiksudes see pinge vist peabki suhteliselt madal olema samas. Hetkel ei teagi kuidas seda võimu edasi diagnoosiga. Vaadata, kas eelvõimust lõppvõimu plaadile jõuab mingi sisendsignaal? See on muidugi juba täiesti teisest otsast lähenemine. Minu arusaam oli, et võimu viga seisnes vaid toiteosa mitte funktsioneerimises. Aga äkki on siis toiteosa siit ilmast lahkudes ikkagi teinud lõpu peale ka mingisugustele eelvõimu kividele
          Lisatud failid
          viimati muutis kasutaja wiltz; 24 m 2024, 15:13.

          Comment


            #6
            Suhteliselt monoloogi moodi see asi siin, kuid vahepeal õnnestus jõuda jälile, et toite osast välja minevast +30/-30 voldist ei jää peale pingeregulaatoreid (mis on juba teise füüsiline trükkplaadi ehk lõppvõimu plaadi peal) suurt midagi asjalikku järele. Noh, tegelikult tuleb sealt toite plaadilt 29v, ja skeemide järgi peaks see olema üldse 25v. Aga ma ei tea, võibolla on see natuke kõrgem sest seinas ei ole ka tegelikult 220v, vaid on umbes 250. Igatahes, üks rail näitab ~9v ja teiselpool on vaid mingid hüplevad millivoldid. Selle põhjal julgen eeldada, et ju need pingeregud on siis vist mingil põhjusel läbi ning omakorda seetõttu ei toimi ka miski muu võimendi juures päris adekvaatselt. Kondekad seal pingeregude ümber näitavad ka üsna kahtlasi tulemusi, näiteks üks 100uF lüüt annab kuskil 65uF ning teine üleüldse 35uF. Kas ja kuivõrd see nüüd pingeregulaatorite (7915/7815) väljundpinget mõjutab, seda ma küll arvata ei oska.

            Aga misasi see need pingeregud läbi võis põletada? Liiga suur sisendpinge, liiga suur koormus? Need transid on isegi väikse alumiiniumplaadi peal kinni. Mingi eriline radikas see muidugi ei ole, kuid tavaliselt on sellised asjad skeemidel ilma igasuguse jahutuseta.

            Mõõtsin ka UC3842 kivist nö. GATE_DRIVE signaali ossiga. Mingisugune PWM signaali moodi asi, väga väikese duty cycle'ga sealt tundus välja tulevat aga ega ma väga hästi ei osanud oma ossi seda ära tundma panna. Väike lootus vast siiski on, et ehk see toite kontrollkivi ise siiski ei ole surnud.

            Comment

            Working...
            X