Teade

Collapse
No announcement yet.

Kodukino kõlarite valmistamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kodukino kõlarite valmistamine

    Räägin ühest ideest ja kui kellelgi ehk igav aitab ehk kaasa mõelda või laidab maha.
    Lugu selline, et juba aastaid ihalen kinotoa järgi kus ka muusikat kuulata. Kuulan väga valjult ja ka 30 ruutu toas olid mul 2x18" bassid siis umbes suund on teada mu eelistuste osas. Maitea millal ma selle toa valmis saan kuid ideaalis ehk aasta jooksul alustan vaikselt selle plaani elluviimsega.

    Idee on siis asja hoida lihtsana ja seadmeid võimalikult vähe. Minu mõte oleks kasutata vaid võimasimat ressiiverit mille suudan hankida ning PA võimendi bassile. On see senini OK ? Et nüüd maksimaalset SPLi sellest lihtsusest kätte saada läheks valjukate osas mõõtudelt suuremaks ja tundlikkusega kõrgemale kui tava kodukinod...võiks olla meeletu vahe ala 100 vs 92db tundlikkusega ka sama ressi taga. On see kõik senini mõeldav?

    Ma pole selgeks teinud mida soovin ja kas minna viimast teed 11.2 näol kuid ehk on kellelgi soovitusi, arvamusi? nimelt peab mingitesse kohtadesse juhtmed ära vedama juba üsna ehituse algusjärgus. Ruumiks võtan garaažipealse ja kui garaaz on 74 ruutu siis mingi 50 kanti võiks see tuba tulla. Kas osaline katuse kalle on asjale väga halb ja peaks need kalded istumisasendi suunas pigem külgsuunas jätma?

    Miks ise ehitada oleks valdavalt kuludes ja nende jagamises kinni ja ka selles, et kõik puutöökojas tehtav on mulle hästi kättesaadav alates plaatmaterjali lõikamisest, spoonimisest kuni lakkimiseni. Paneks välimuse ja suurusega veidi üle võlli ka ala minu pikkuses 3-4 riba esikastid ala 2x 15" või 18 bassidega vms.

    On mingi tootja kellel kõikidesse kõlaritesse vajalikud komponendid mõistliku hinnaga saadaval oleks? On kellelgi viitsimist aidata et mis valjukad just millise kasti jaoks valida jne.

    Suured tänud ette!

    EDIT: kas visatoni mingid kastid nö aluseks valida on väga rumal mõte? neil küll vaid BG40 vsit suurim ja see vaid 15" kuid olen neid kunagi omanud ja valjud olid need küll, ühed BG17ned senini mingite visatoni tweetritega garaazis mängimas

    #2
    Vs: Kodukino kõlarite valmistamine

    Pole küll kõlarite kohta, aga vb tasub mõelda.

    Kui tahad pikas perspektiivis kulud ja süsteemi uuendamise mõistlikuna hoida, siis kõige võimsam ressiiver pole hea lahendus.
    Lõppvõimenduse osa peaks olema eraldi, ehk siis selle ostad üks kord ja võid ka järmised 20 aastat seda kasutada.
    Ressiiver, protsessor või mis iganes sinna ette tuleks osta eraldi, ressiiver sellisel juhul lihtsalt vajalike eelväljunditega. Ressiiveri pealt hoiad sel juhul juba kindlasti 1000+ raha kokku. Ja kuna ressiiveri sees tehnoloogia vananeb kiirelt või on vaja tulevikus teisi ühendusi, siis uuesti kõige võimsama (mis tähendab ka kõige kallimat) ressiiveri ost pole üldiselt mõistlik.
    Pealegi ilma lõppvõimenditeta oled alati piiratud ressiiveri ostuga, et oma kodukino käima saada. Nii suure ja pika perspektiiviga asja puhul vast tasuks mõelda ka muude variantide peale.
    viimati muutis kasutaja Cartman; 11 m 2019, 07:55.
    Kui sa ei tea millist telerit või kodukino osta ja kust otsast alustada, siis loe "Teleri ja kodukino ostja ABC-d"
    Videoid kodukino teemadel ja asjade ülevaateid näeb minu Youtube kanalil

    Comment


      #3
      Vs: Kodukino kõlarite valmistamine

      Need kõlarid peaksid sulle sobima:
      "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

      Comment


        #4
        Vs: Kodukino kõlarite valmistamine

        Kinoheli on natukene teistsugune, kui niisama muusika. Kuna aju tähelepanu peab võrdselt jaguma nii pildi, kui heli peale. Seega väga über kvaliteeti ei tasu taga ajada, pigem töökindlad tugevad elemendid. Seetõttu oleks üks hea alguspunkt ja mõttelõnga lahti harutamine:

        LOUDEST? Im not really sure. I have never seen one louder, at least not in a work-shop such as mine. They were made so i can have some music while working o...


        Nende kõlarite ehitusest on terve seeria ning härra seletab teatud punktid võimsate helisüsteemide puhul lahti.

        Kuna asi tuleb garaazi kohale ja 50 ruutu... saab esimeseks ülesandeks mürasummutus. ja mitte mingite müramattide seina ladumine vaid terve seinte katmine paksema isolatsiooniga! Soovitatavalt mitmekordne villakiht ja tugevdatud karkass, mis värisema ei lähe. Lisasummutus annab tagasi ka kütte koha pealt, kuna kinoruumi arvatavasti ei kasutata 24/7.
        Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

        Comment


          #5
          Kodukino kõlarite valmistamine

          To tartu pets:

          Ilmselt on ka filtritega asi kordades lihtsam kui effektikatel on need vähemalt alt otsast ressist lõigatavad.
          Max rõhk siis SUBidele ja peakõlaritele ilmselt.

          Ma veidi kardan mitme eri võimendi ja protsessori jne asjade kasutamist veidi sest üsna mitmel juhul pole ma suutnud saavutada võrdet volume kasvu eri asendite vahel keerates....a-la 30% ga on bassi vähe, 50%ga bass paras aga kõrgeid palju, 80%ga bassi vähe ja vokaali puudu jne jne kuid jah, ehk fimivaatamisel pole see nii keeruline kui valdavalt sama helitugevusega filmi vaadata.....muusikakuulamisel see mind häirib.

          To Sonic: Jah, muidugi sobiksid... siiski otsin siin ideid iseehitamiseks ja seda põhjusel mis mainutud (kulude jagamine pikemale perioodile)
          Kuid lisaks ka see, et kui miski katki läheb siis oleks hea kui kõlarid on ehitatud valjukatest mida saab kerge vaevaga uusi tellida.
          Mul on esikastide taga 1400w Rms võimendi hetkel ja näiteks laki sulamist mähisel on ikka ette tulnud....Sinu kõlarite väärtus oleks peale seda 200€ kahjuks ja ei soovi sellist riski võtta.
          viimati muutis kasutaja Scott; 14 m 2019, 01:55. Põhjus: järjestikpostitused kokku

          Comment


            #6
            Vs: Kodukino kõlarite valmistamine

            Esmalt postitatud jeff01 poolt Vaata postitust
            Ma veidi kardan mitme eri võimendi ja protsessori jne asjade kasutamist veidi sest üsna mitmel juhul pole ma suutnud saavutada võrdet volume kasvu eri asendite vahel keerates....a-la 30% ga on bassi vähe, 50%ga bass paras aga kõrgeid palju, 80%ga bassi vähe ja vokaali puudu jne
            Siis sa kardad täpselt vale asja - need probleemid ei tulene lõppvõimendist, vaid eelvõimendist, kõlaritest ja ruumist.

            Kui sul lõppvõimendid on korralikud, siis "ilma lõppudeta" eelvõimendite/protsessorite (korduv) vahetamine tuleb ilmselt odavam kui korralike lõppudega ressiiverite vahetamine.

            Comment


              #7
              Vs: Kodukino kõlarite valmistamine

              Ma panin 75m2, lae kõrgus ca 5m garaazi püsti 7.1 helisüsteemi. 5 ühesugust EAW kinokõlarit (6.5" bass ja Peerless kuppelmembraaniga kõrgs.) ja kahte esikõlarit aeg-ajalt vahetan, olenevalt mis katsetamise soov pähe tuleb. Neid seitset kõlarit ajab üks Yamaha RX-V650. Puudu ei jää midagi, samuti on heli liiga vali kui volüüminupp tagurpidi keerata. Bassivõimendi on muidugi eraldi suur 4U Peavey ja hetkel üks 18" inverterkastis. Bassi on piisavalt, midagi puudu ega üleliia ei ole.
              Surround heli tuleb läbi arvuti analoogväljundi 3.5mm-rca kaablitega ressiivri multi-ch inputti. Programmiks on MPC-HC.
              Kõik töötab hösti ja heli hea. Ainuke mille kallal saaks võtta on ruumikaja.

              Comment

              Working...
              X