Teade

Collapse
No announcement yet.

Kõlari täispuidust esipaneel

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kõlari täispuidust esipaneel

    kõige pealt paneksin kohe piduri peale neile, kes sooviksid hakata siin kommenteerima et "täispuidust kõlarikaste ehitada pole hea mõte jne jne". kast ise tuleb tõenäoliselt vineerist ning küsin ainult esipaneeli kohta.

    plaanis teha Alto II riiulikõlarid W170S ja SC10N valjukatega. nagu ütlesin, siis kast tuleks vineerist ja esipaneeli jaoks on mul olemas Ameerika pähkli saelaud - http://www.mass.ee/ameerika-pahkel


    välismaa foorumitest olen leidnud päris huvitavaid ja kasulikke soovitusi, kuidas täislauda kinnitada, et vältida esipaneeli lõhki kuivamist. näiteks: topeltpaneel - täislaud liimida vineeri külge, kasutades mingit tüüpi silikoonliimi, mis jätaks veidi paindlikkust kui laud niiskuse muutudes kaardub. kusjuures oli ka nõuanne, et liimi kasutada ainult paneelide sisemisel alal ja äärtest kinnitada kruvide või poltkinnitusega (kuigi ideaalis ma kahte viimast ei sooviks kuna pead jääksid näha)..või siis kasutada tüübleid? lisapluss topeltpaneeli tehnikal oleks ka see, et kast seest poolt on suletud vineeriga - vähem helimoonutust kui täislauaga. muidugi lisan kasti sisse ka vilti ja vatiini summutuseks.

    teilt palun ka kommentaare ja soovitusi. lisaks on mul vaja leida inimest, kes oskaks ja saaks saelaua hööveldada, mõõtu lõigata ja valjukate augud teha. vineeri detailid loodan, et saab lasta mõõtu lõigata otse müüja poolt

    22x35x40cm oleks kasti mõõtmed

    #2
    Vs: kõlari esipaneel täispuidust

    Esipaneel tuleb liimida lamellidest mis on kuivatatud vähemalt 10% juurde, siis ei hakka paneel oma elu elama. Lamell mõõtudega 40x40 on see millest suurem ristlõige ei tohiks olla. Liimitakse paneel kokku, antakse paksus ja formaat, siis tehakse augud. Ühes tükis kasvanud paneel ei jää terveks ilmselt kunagi, varem või hiljem teeb ikka prõksu, isegi laki all.
    Augud tuleb minimaalselt freesiga teha, tikksaega trikitajad jäta kõrvale.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

    Comment


      #3
      Vs: kõlari esipaneel täispuidust

      Mingi spets segu on milles täispuit detaile immutatakse... Üks rääkis et nitro+kõvandi ja vaakumisse... ei tea, ise ei julgeks.
      Tikksaag on pigem selline "rämedate kirvetööde" masin.
      Kui olen ise teinud, siis alati EHMDF plaadi ja spooniga, suuremad puidust/liimpuidust tahvlid on kallid ja kipuvad "mängima"
      Kui elad majas kus on ülistabiilne kliima, siis viid need paneelid sinna ruumi ja lased neil aasta keskonnaga sõbruneda... Lakk või õli otsa ja peaks nagu püsima küll. Töötled ka ilmselgelt peale seda "kohanemis protsessi"
      Nii tehakse suurte laudpõrandatega. Kõlarikasti jaoks on see võibolla overkill

      Comment


        #4
        Vs: kõlari esipaneel täispuidust

        Topeltpaneel on hea mõte. Kinnitad valjukad otse vineerile ja täispuitosa jääb vaid visuaalseks. Et valjukad esipaneeliga samasse tasapinda tuua, peaks vineerist või mdf'ist kõrgendusrattad alla tegema. Seejuures tuleks vähemalt vineer seestpoolt 45 kraadise nurga alla freesida. Täispuitpaneel "sureta ära", sae tagaküljele sooned sisse, et sisepinged nullida. Täispuitpaneeli võid ette liimida kasutades tüübleid.
        Variant on ka elemendi tõstmise rõngad ära jätta ja kinnitada need otse täispuitpaneelile, aga siis tuleks sooned valjuka ümber liimi täis lasta.

        Comment


          #5
          Vs: kõlari esipaneel täispuidust

          Sooned aitavad ainult paindumise vastu, kokkukuivamisel aga soodustavad lõhki minekut. Pigem ei liimikski kilpi kokku vaid lauad eraldi vineeri peale nii et liim vuukidesse ei pääse ja mängima jäävadki lauavahed. Nagu põrandalaud.

          Oma elu hakkab massiivpuit niiehknaa elama, ükskõik kui kuivaks ta on lastud.
          Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

          Comment


            #6
            Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

            Puit mängib.... aga antud kõlar tuleks ju suht kitsas ja väike. Kodus lõikelaud, umbes riiulikõlari esipaneeli mõõtu, vanust ~30a?. Pragusid pole kuigi tingimused nö. väga ebasoodsad.
            -

            Comment


              #7
              Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

              Ilmselt ei ole see vineeri külge liimitud?
              Mõõda selle laiust erinevates tingimustes.
              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

              Comment


                #8
                Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

                Siiski on mingi epo immutus võimalik, sellest rääkis tuttav paadiehitaja, samas kui plaan hiljem mingi muu viimistlus mõttes näiteks õli siis see jääb ära, aga kui piisava loksuga ei pruugi midagi lõhki kuivada paaril tuttaval on täispuitu kasutatud.
                Pigem isegi mitte täispuit pole selle kõlari kõige nõrgem külg vaid pigem see alto kit ise.

                Comment


                  #9
                  Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

                  Parimad trummidki tehakse vähemalt 100 aastastest (sauna)laudadest.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

                    Puhas puit ei mängi, südamik ja oksakohad on saatanast.. Tehakse ju suuri laudu mis on juba puruks kuivanud, praod täidetakse epoga ja lakitakse ka epo sarnase ollusega, väga paksult..
                    Püsivad ilusad väga pikka aega. 45 kraadi frees... Ma olen seda nalja proovinud ja see jääb uskumatult kole. Pigem oleks vaja 60-70 kraadi faasi... Sellist freesi ma leidnud pole 10° ja 45° olen ainult näinud (ülafreesile)

                    Comment


                      #11
                      Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

                      45 kraadi frees - lõhub puitu või milles probleem? Kodus ühed spoonitud, esipaneel külgedelt 45 kraadi, väike lõige ~10mm - esteetiliselt täiesti OK.
                      Puidu mängimine võrreldes vineeriga - vb. tõesti kõige mõistlikum, 4 sisekuuskandiga polti. Nii, et puitkilp oleks lihtsalt dekoratsioon, vineerkasti peal.
                      Kuid lugedes algteksti siis tundub,et tahetakse ilusat tulemust, kasutades ainult "allhanget". See viib projekti hinna üles, mis omakorda tõstab üles kasutaja MK küsimuse - kas Alto on mõistlik valik?
                      Endal samade elementidega põrandakõlarid olnud - odava raha eest, hüpe Hi-Fi maailma ... kuid need ammendusid aasta-kahega.
                      Lisaks kui tegijal on need esimesed kastid siis soovitaks mingist mustast materjalist, esimese proovitöö prototüübiks teha. Näed ära ehituse eksimis/täiustamiskohad ja kuuled ära soundi.
                      -

                      Comment


                        #12
                        Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

                        Minu pakutud variandi mõte seisneski selles, et praod võivad tekkida. Nende jaoks on sobivaid vaike vm täidist olemas. Kui esipaneel kõveraks tõmbab on tulemus palju koledam. Ja kõlari kasti puhul on tähtis õhutihedus, sellest see topeltpaneel. 45 kraadiga tuleks vineer seestpoolt freesida, et õhu liikuvust parandada.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

                          Tere, on väidetud, et termopuit ei mängi. Tallinna lähedal toodeti termopuitu saarest,see puit on küll tume .

                          Comment


                            #14
                            Vs: Kõlari täispuidust esipaneel

                            Tänud kõigile vastuste eest! Teema postitamisest on tükk aega möödas - ootasingi kiired jõulu ja aastavahetuse ajad ära, et uuel aastal projekt taas käsile võtta.


                            Hetkel otsin appi inimest või töökoda, kel oleks vajalikud tööriistad, et pähklipuu saelaud hööveldada, mõõtu lõigata ja valjukate augud teha. Ning järsku siis ka soovitatult saagida sooned sisse, mis aitaksid kaardumise vastu? Plaanin kõigepealt teha ka proovikastid, et näha kuidas mul see endal välja tuleb ja kuidas heli tundub. Heli summutuseks on mul olemas vilt ja vatiin. Proovikastide peal katsetaksin ära mida ja kui palju sinna sisse toppida ning millist mõju see helile annab.


                            Filtri jaoks on ka jupid ostetud, pean ainult kokku jootma. Ehk ainult paluksin siin kogenumatel üle vaadata, kas olen filtri juppide ühendamisest õigesti aru saanud. Filtriskeem ise on õige - Boxsimi projektifaili sain Visatoni kodulehelt. Ning kas poolide asetus on hetkel sobiv? Olen lugenud, et vale paigutuse korral võivad need teineteist mõjutada.

                            Click image for larger version

Name:	filter-uus-tiff copy.jpg
Views:	1
Size:	485,3 KB
ID:	871062 Click image for larger version

Name:	filter.jpg
Views:	1
Size:	25,7 KB
ID:	871063

                            Comment

                            Working...
                            X