Teade

Collapse
No announcement yet.

Audes 535 (Jazz?) tuning

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Audes 535 (Jazz?) tuning

    Suht mõttetu on ikka kõlarile ehitada passiivset filtrit, mis näiteks vahemikku 200-1000 Hz tõstab, võimatu see muidugi ei ole.

    Comment


      #17
      Vs: Audes 535 (Jazz?) tuning

      Olen ühed audesed, sama häda korral st omanik polnud keskosaga rahul, asendanud technicsi 8ohmiste kärgvaljukatega. Omanik siiani rahul ja ei läinud isegi filtrit näppima.
      Kui huvi on, mul veel üks paar olemas.
      Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

      Comment


        #18
        Vs: Audes 535 (Jazz?) tuning

        Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
        Suht mõttetu on ikka kõlarile ehitada passiivset filtrit, mis näiteks vahemikku 200-1000 Hz tõstab, võimatu see muidugi ei ole.
        midagi tõstma ei asuta ühegi filtriga. ikka neid vahemikke kisutakse maha, mis liigkõvasti karjuvad.

        Comment


          #19
          Vs: Audes 535 (Jazz?) tuning

          Loogiline ju, et passiivse filtriga saabki ainult nii, energia jäävuse seadust pole veel ümber lükatud.

          Comment


            #20
            Re: Audes 535 (Jazz?) tuning

            Teeks väikse vahekokkuvõtte. Ma olen siin suht reljeefseid väljendeid kasutanud ja lahminud. Nüüd rahulikumalt võttes nii tartu petsi, kui moi ütlemistes on tõetera olemas. Esiteks ruum. Alustasin ju sellest, et bassi on liiga palju ja läheb ebamusikaalseks. Piigipoldid justkui natuke aitasid. Hiljem vingusin vokaalide üle. 535 inverteravad on taga ja ehk on vaja neid seintest veelgi kaugemale tõsta. Väikses ruumis 1m seinast oleks juba ebanormaalselt keset tuba. Mõtlesin, et ehk oleks abi summutusmattidest kohe inverterava taga seintel. Bass ehk varjab mõnevõrra magusaid vokaalisagedusi. Toa ja paigutuse suhtes tegelikult saaks omajagu katsetada veel. Kasvõi õues üle kuulata. Võib-olla nii suured kõlarid väikses toas lihtsalt ei tahagi mängida.

            Teiseks siis bassielemendid ise. Audes teeb neid 6,5 tolliseid kahte tüüpi: pappkoonusega 40w65-8 (uuem variant vist 40w68-8) ja polüpropüleen 40w69-8. Aastate jooksul võib-olla on veel eri modifikatsioone olnud. Kallimates seeriates on polüpropüleenid. Nii, et Jazz ja 535 on sarnased vaid kontseptsioonilt ja võib-olla ka filtri filosoofialt. Tegelikult siis ikkagi erinevad kõlarid. Ka Seas kõrgeid on pandud sisse erinevaid. Stereophile arvustusi pole mõtet lugeda. Seal on ka 535-l väidetavalt sees polüpropüleenid, ehk siis eksport/näidisseeria võis olla natuke teine. Mis kõik kokku ei tähenda veel, et 40w65-8 oleks täielik kräpp. Veerand Audese toodangust oleks sel juhul.. Ega ma teagi, mis mul seal täpselt sees on. Nüüd mõneks ajaks olen Eestist ja kõlaritest eemal, ei saa kahjuks järgi vaadata.

            Filtrile otsa vaadates ma arvan pole ka seal juppide vahetusest suuremat kasu. Jämedama traadiga induktiivsus bassile? Kaablite vahetus jämedamate vastu kõlari sees? Midagi ümber disainida on küsitav. D`appolitot 2,5 ribaliseks ümber teha oleks kontseptsiooni vägistamine. Huvi pärast Jazziks ümber ehitada läheks kalliks. 4x 40w69-8 on juba 480 euri pluss filtrid. D`appolito kohta tuleb natuke veel lugeda, et asjast paremini aru saada. Millegi näppimiseks peaks nagunii võrdlusmaterjal pidevalt kõrval olema. Seda luksust pole. Nii, et keeruline. Jääb veel eri võimendite proovimine. Ehk lampvõimendi võiks konkreetse impedantsikõveraga kuidagi omamoodi ümber käia? Suuremat usku pole, aga tehnika võib teinekord tonaalsuselt veidi erineda küll. Seega igat sorti ideed ja mõttearendused on jätkuvalt teretulnud.
            Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

            Comment


              #21
              Vs: Audes 535 (Jazz?) tuning

              Jäme juhe pole paha mõte ise-enesest, kuid enamasti on see selline puhas-kuiv tunne. Vähemalt 535 võimsuse juures. Tavaliselt pannakse jäme juhe pika käiguga subwooferile, olen lugenud et mõned stuudiomonitorid kasutavad ka jämedamaid juhtmeid võimendilt-valjukale.

              Kõlarite paigutus on üks vastik töö, ütleme ausalt. Kaugus seinast, suund/nurgad. Erinevad materjalid põrandal-seintel. Peegeldused, resosnantsid. Seda kõrvaga paika ajada peab ikka trenni tegema. Ja nii värvikalt öeldes tuleb näppu peppu ajada, et see õige häirekoht ära tabada.

              Ma olen oma pisikese kuulamis/disainikogemuse juures tähele pannud, et "hea" heli on minimaalse resonantsiga. Enamasti siis, kui bass/kesksagedus ei kumise(ma võtan kuminaks püsiva ruumiresonantsi). Aga jällegi, seda kuulda MUUSIKAGA peab teadma mida kuulata.

              Et ruumi paigutus oleks lihtsam, soovitaks Audacity programmi. See on vabavaraline audiomixer, millega saad erinevaid sagedusi ja helisid genereerida (pruun, valge, roosa müra, frequency sweep nt). Teeb resonantside otsimise lihtsamaks

              Üks võimalik resonantsikoht on siis leitud: kui sul piikidega läks bassi vähemaks siis põrand ise resoneerib. Enamasti pannakse selle vastu piikide alla mitmekümnekilosed betooni või graniidiplaadid. Surub pläriseva parketi vastu majaraami või kortermaja betooni. Samas ei tasu sellega jamada, kui see resonants vähenes üksnes piikidele panemisega.

              Kui hakkad puhta tooniga resonantse otsima, siis kõnni terve ruumi ulatuses. Lisaks ruumi üldresonantsile tekivad ka kohtresonantsid. Peegelduste ja ristumise tagajärel.
              Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

              Comment

              Working...
              X