Teade

Collapse
No announcement yet.

Kõlarite ehitamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kõlarite ehitamine

    Tere. Mure järgmine. Oleks soov ehitada ühtedele JBL GTO 5.2c elementidele kastid ümber. Praegus asjad S30 kastis koos S30 filtrite ja twiitritega. Praegune kooslus kõige parem kindlasti ei ole (filtri sobimatus, kuna jbl element on 4 oomine, S30 8 oomine, lõikesagedus vale?, võibolla ka twiiter välja vahetada). Elemendi kohta rohkem õelda ei oska, kui et tundlikus on 89 dB ja läbimõõt 13 cm. Originaal twiitreid ja filtreid olemas ei ole. Nii et oodatud on kõik ettepanekud kastide, filtrite ja twiitrite kohta.

    #2
    s30 8 oomine nyyd kyll ei ole, ikka 4 oomine. Andmeid napib, kas tahad kaste koju või autosse jäi kah arusaamatux ?
    kris@andmevoog.eu

    Comment


      #3
      Kaste koju ikka. Kunagi antud midbassid olid vanas autos, aga uue autoga uued kõlarid. Kastid ise praegu sellised http://pilt.ee/photo/13712/207322/. Kas sa pidasid S30 midbassi elementi silmas, et too 4 oomine või kõlarit? Minu kastidel igaljuhul taha kirjutatud 8 oomi ja kui praegu testriga mõõta, siis tuleb 4 oomi (pead ei anna, aga kui millalgi mõõtsin, siis nii oli. Õhtul kui meeles mõõdan üle.). Nagu enne sai kribatud, siis elementide kohta eriti andmeid pole. Praegu pean silmas rohkem seda, milline filter teha ja milliseid kõrgsagedus elemente kasutada. Kas aretada nendest S30 midagi, või teha täiesti uued.

      Comment


        #4
        s30 8 oomine nyyd kyll ei ole, ikka 4 oomine. Andmeid napib, kas tahad kaste koju või autosse jäi kah arusaamatux ?
        mul sõbral 8 oomised s-30b'd

        Comment


          #5
          See, mida ja kus kasutada on raske öelda, kuna andmeid on vähe. Sellejaox, et filtreid või kõrgsagedusi valida olex vaja vähemasti sagedusvahemikku, mida see kõlar nii lineaarselt kui ta seda teeb, esitab. Pärinevad nad jbl gto 5.2c komponent set-ist järelikult ?
          kris@andmevoog.eu

          Comment


            #6
            mul ka siin kodus ühed s30b-d, mis on 8oomi
            Sound Blaster Live! 5.1 + Sansui AU-9500 + TU-9500 + 2xEstonia 35 AC-021
            www.sansui.us/AU-9500.htm

            Comment


              #7
              S30 on 4 ooomi, s30B on 8 oomi.
              mees, proovi neid kõlareid ilma filtriteta, põhimõtteliselt peaks paremini mängima, kui ei mängi, on ilmselt suuremaid kaste vaja.
              TFK Audio
              #tfkaudio
              http://www.facebook.com/tfkaudio/
              http://tfkaudio.blogspot.com/
              - Audioblogi, projektid jms.

              On kahte sorti inimesi - Ühed, kellele meeldib Loudness ja teised, kellele ei meeldi.

              Comment


                #8
                S30 on 4 ooomi, s30B on 8 oomi.
                mees, proovi neid kõlareid ilma filtriteta, põhimõtteliselt peaks paremini mängima, kui ei mängi, on ilmselt suuremaid kaste vaja.
                Filter sul nyyd kyll bassi taasesitust ei mõjuta, pigem kesksageduste esitust.
                kris@andmevoog.eu

                Comment


                  #9
                  Eks nad mängivad kõrgemale välja muidugi. Olen siin viimased tund aega proovinud kuskilt netist valjuhääldite sagedus ala leida, aga ei suuda. Alumine piir on passi järgi 55 Hz aga ülemist ei suuda leida. Isegi JBL kodulehelt mitte. Uuemate gto tweetrite alumine piir on 2500 hz aga kes see krt ütleks mis neil vanadel on. Soov ei ole mitte mingit meeletut bassi nendest välja võluda, vaid et nood mängiksid siis tinglikult alates selles 55 Hz (mis on muidugi suht kahtlane) kuni sinna 20 kHz. Eelnevatest postitustest on siis teada, mis mul olemas. Mida nendest jätta ja mida uut vaja oleks. Ise arvan, et filtrit kasutada ei saa, kuna takistused erinevad. Ootan siis ettepanekuid.

                  Comment


                    #10
                    Ise pakuks välja lahenduse, et kastid kinniseks viia - seda andmete puudumise tõttu ja teiseks, autokõlarid on reeglina free-air lahendusteks mõeldud, need aga mängivad kinnises kastis paremini.
                    Kuna sa ütled et eesmärgiks pole hullu tümaka saamine, vaid pigem meeldiva soundi saamine, siis ei ole otsest vahet kas sul nüüd kinnine kast või mitte. (Subwooferist ilmselt ei pääse).
                    Kõrgsagedused vaheta kindlasti välja, midwoofrid on juba piisavalt tasemel, et võiks vähe paremad asjad vaadata - nt Visatonilt midagi kasvõi.
                    Filtriga on nii, et see kohe kindlasti ei sobi - kasvõi juba taksituste erinevuste pärast, teiseks lõikesageudsed ilmselt ei klapi kohe kuidagi, ja seal on veel nüansse. Nii et filtrid tuleb ümber teha.
                    Juba hea oleks nüüd küll leida midwooofrite sagedursibagi, saaks hinnata kust maalt saaks krossida, mis järku jne.
                    Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                    indrek@sac.ee, +3725174765

                    Comment


                      #11
                      See see ongi, et ei ole veel suutnud kuskilt välja urgitseda seda sagedusvahemiku. Vaatan õhtal, kas äkki on valjuka taga mingi täpsem mark antud. Ega nad mul põhikõlariteks ei jäägi. Hakkan neid tagakõlariteks kasutama, nagu praeguses variandis. Aga ega sellegi pärast taha kvaliteedis järelandmist teha, eriti arvestates põhikõlaritele tehtud investeeringut. Kinnine kast oli endalgi plaanis, võibolla väike disaini variant veel, nagu nt osadel B&W kõlaritel, aga kõik veel vääääga lahtine. Enne oleks tarvis teada, mis teisteks komponentideks saavad.

                      Comment


                        #12
                        Nii suure otsimise tulemusel suutsin leida ainult kompektis oleva tweetri mängitava sagedusvahemiku 3500- 22000 Hz. Midbass peaks siis jääma sinna 55 - 3500 Hz (+ mingi suurus). Kas sellega juba teeb midagi? Mis sugune kasti külgede suhe peaks olema, kas maht sügavusse või külgedesse?

                        Comment


                          #13
                          Sel juhul tuleks arvestada kindluse mõttes kusagil kuni 3 kHz lõikesageduse ehk siis tuleks vaadata kõrgsagedus selle järgi. Visatoni DTW 72 kasutamine on natuke kahtlane - kusagil 3 kHz lnageb väga järsku ära, aga soovitatav lõikamissageudson ksuagil 4 kHz - no hea küll, ütleme et pigistame nii woofrist kui ka tweeterist selle maagilise 3.5 kHz välja - sel juhul tweeter ehk krossida vähemalt 3.ndat järku(võib olla isegi L-R järgi), woofrile tahaks jätta 1. järku õrna ja võib olla isegi Zobeli(kuigi selle jaoks oleks hädasti sageduskara tarvis).
                          Kui sa tahad teha uued kastid, siis tee kõalri kasti laius nii kitsas ku ivähegi annab - kindlasti laiusest sügavam. Kõrgus tuleneb kahest teisest mõõtmest.
                          Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                          indrek@sac.ee, +3725174765

                          Comment


                            #14
                            Indrek kui nüüd Sinu viimasest lauses õieti aru sain, siis nt see külg, kus valjukad on, on nt 25 cm lai (mõõdud suvalised praegu) ja sügavus oleks nt 35 cm. Kõrgus siis nii palju kui tuleb. Sain õieti aru? Siis selline küsimus Sulle, saad äkki aidata filtri arvutamise poole pealt, pole ise sellise asjaga kokku puutund ja ega tahaks jalgratas ka leiutama hakata. Ning mis kõrgsagedust peale Visatoni veel soovitada oskaksid. Ise kipun arvama, et lõikesagedus peaks sinna 3 kHz kanti kindlasti jääma, kui kõrgemale, siis ma arvan võib mingi nõme lohk jääda. Huvitav kas tõesti kuskil pole mingit sellist saiti, kui oleks kõlarite andmeid olemas. JBL kodukalt uuemate omad saab, aga vanemate omadest tuhkagi.

                            Comment


                              #15
                              Indrek kui nüüd Sinu viimasest lauses õieti aru sain, siis nt see külg, kus valjukad on, on nt 25 cm lai (mõõdud suvalised praegu) ja sügavus oleks nt 35 cm.
                              Said õieti aru.
                              Siis selline küsimus Sulle, saad äkki aidata filtri arvutamise poole pealt, pole ise sellise asjaga kokku puutund ja ega tahaks jalgratas ka leiutama hakata.
                              Abi saab ikka, võib kogunisti filtrid sulle teha.
                              Ning mis kõrgsagedust peale Visatoni veel soovitada oskaksid. Ise kipun arvama, et lõikesagedus peaks sinna 3 kHz kanti kindlasti jääma, kui kõrgemale, siis ma arvan võib mingi nõme lohk jääda. Huvitav kas tõesti kuskil pole mingit sellist saiti, kui oleks kõlarite andmeid olemas. JBL kodukalt uuemate omad saab, aga vanemate omadest tuhkagi.
                              Kindluse mõttes oleks 3 kHz lõikesagedus tõesti parem. Soovitada saab igasugu asju, kuid oleneb kõik palju sul plaanis kulutada on(ehkki õigem oleks öelda - kui kalleid asju sinu eelarve välja kannataks). Miks mitte vaadata midagi Audaxilt, kui oleks Seas`i Eestisse saamisega lihtsam, võiks Seasi kasutada.
                              Variant on veel valida autokõrgsagedused, nende kinnitamisel tuleb küll midagi kavalat välja mõelda, aga no ma usun et saab hakkama.
                              Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                              indrek@sac.ee, +3725174765

                              Comment

                              Working...
                              X