Teade

Collapse
No announcement yet.

Peo kõlar

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Peo kõlar

    Tekkis tahe ehitada 2 kõlarit peo jaoks (tuppa vahest ka välja). Aga ei tea milliseid elemente valida. Kõrged on juba ära otsustatud aga küsimus siis bassikates. Ei tea kas valida 4 väikest 6,5" ~125w rms 90db (neid saaks väga odavalt alla 200.-/tk) või siis mingi 15" element, mis oleks umbes 400w rms aga ei tea millist. see woofer võiks olla alla 1000.-(kriis annab tunda). Järgmine asi on kast... kasti küljed mõtlesin teha 7,5mm vineerist kuna mul seda vineeri päris palju kodus (esi ja tagu küljed tulevad ~2cm paksud). Aga kas 7,5mm väheks ei jää?... dj abs(plastik) kõlaritel pole ju sedagi paksust???, aga kärab küll.

    Andke nõu,
    kõik ettepanekud oodatud

    #2
    Vs: Peo kõlar

    mina soovitaks 15`` bassikat . 7.5mm võib jah liiga õhukeseks jääda 21 ja peale oleks hea.

    Comment


      #3
      Vs: Peo kõlar

      aga siis mingit odavat 15" woofrit oleks kusagil saada kah?

      Comment


        #4
        Vs: Peo kõlar

        Esiteks, vineer olgu 18 mm - PA kölarite juures standard. Aga kui sul seda 7,5 töeisti jalaga segada, siis tee kahekordse paksusega - 15 mm - ja pane ohtralt tugesid. 7,5 jääb kindlasti väheks. Need plasttopsid on seest päris tugevalt ribitatud, ja isegi siis kipuvad jubedalt resoneerima...

        Teiseks, odavat 15" pappi, mis ka kesksagedusi rahuldavalt esitaks, ei ole olemas. Tegelikult ei tasu kesksagedusi üle 10" valjukatest üldse hakata läbi vägistama, parimad suurused IMO on 6,5...8".

        Kolmandaks, mis körgsagedusega tegu? Siis saab ka kesksagedust ja bassikat soovitada.

        Ja neljandaks, ei ole mötet hakata jahuma, et tegu PA kölaritega ja kvaliteet pole tähtis - tahad ehitada vahendeid, et trobikond inimesi saaksid meeldiva peo/kontserdielamuse vöi mitteletaalseid relvi rahvarahutuste mahasurumiseks? S*tt heli väsitab, muudab närvilisemaks, hullemal juhul paneb pea valutama.

        Igatahes, mulle on saanud selgeks, et kui tahad lihtsat, odavat ja vähegi kvaliteetset täisriba PA kölarit, tuleb vaadata otsemängiva 3-ribalise suunas - nt. säästuvariant Eminence Gamma 15 (66 €)kuni maks. 600 Hz, Eminence Beta 8 (35 €) 300...4000 Hz (vöi Alpha 6 (37 €)5-600...5000 Hz), Eminence APT 80 (18.40 €) körgsagedustele. Hinnad antud thomann.com omad, Oomipoes on köik 1,5...2,5 korda kallim (Gamma 15 1970.-; Beta 8 1350.-; Alpha 6 1020.-; APT 80 800.-). Filtrid 1. järku passiivne kesksageduse LP ja 2. järku körgete HP, bassi ja kesksageduse löikad aktiivfiltriga (vaja läheb kahte vöimu) vöi "säästuka" puhul 2. järku filtritega (bassikal vöib ka 1. järku olla).

        Teine variant (nö kompakt-PA)on üks 15" sub ja 8"+1" satid - valjukateks needsamad Eminence'id. 8" Beta 8 inverterkasti ja löikad 100...120 Hz peal aktiivselt. Loomulikult kaks vöimu ja aktiivne kross. Aga üldiselt tuleb see vaid sadakond € odavam; kui 3-ribalised tuleksid passiivfiltritega (mida ise, muuseas, ei soovita eriti), siis isegi kallim...

        Kompaktne säästukas on Alpha 6 + Apt 80 pluss sihukesed bassikad. Nood bassikad on ideeliselt ka kaheribalistesse enam-vähem sobivad, koos selle ruuporiga - löikeks 2,5 kHz 2. järku. Tösi, kuigipalju 3-ribalisest odavam ei tule ja 6,5" magusast keskribast jääd ka ilma, samas filter lihtsam - kompromisslahendus, aga talutav.

        Vöi siis, kui töesti 15" tahad ja rahaga kitsas, telli paar neid - hifi nad ilmselt ei ole ühestki otsast, kuid lärmi peaksid tegema küll, parajad punkbändi kölarid. Community on iseenesest üpris tunnustatud firma.

        Last, but not least, eriti sääst on muidugi lairibad - pane siia otsingusse "visaton BG 20" ja loe...
        Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

        Comment


          #5
          Vs: Peo kõlar

          äkki kasutaks siis bassiks selle ära, odavam kui midagi tellida välismaalt kus läheb transa kulud ~400 otsa. element on vist enamvähem aga sobib vist paremini kinnisesse. Samas kinnises läheb osa "maheda" bassi võimsuset kaduma aga inverter kasti seda eriti panna ei julge kuna võib ribadeks tõmmata, sest pooli käik ju küllaltki väike. Ja veel on seal nii kahtlaselt kirjas: "maks. võimsus: 300W RMS" -ja kuidas sellest aru saada, kumb võimsus see siis ikkagi on? Äärmisel juhul võiks ka seda kasutada.

          Comment


            #6
            Vs: Peo kõlar

            Käi nendest suure kaarega mööda!!! Kesksageduses on need mölemad VÄGA koledadad oma koonuse break-up'ga, vöimsustaluvus neil mölemil ca 150 W, Qts on liiga körge isegi kinnise kasti jaoks. See 400.- transat on kommiraha kui tellid nagunii ~4000.- eest, ja tuleb ka koos transaga PALJU odavam kui osta samaväärseid asju siit meie konnatiigist (vahe, nagu öeldud, on 1,5...2,5 korda - Eestist ei ole mötet sellist tehnikat üldse osta, isegi kasutatud asjade hinnad on meil siin sageli kallimad kui Saksas netipoest uut tellida). Kui midagi teha, siis teha juba korralikult, mitte nii, et ostame aga köige odavamat saasta kokku
            Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

            Comment


              #7
              Vs: Peo kõlar

              Hei!

              Kui "bg20" otsingu tulemused on läbi loetud, siis selle peale teen omapoolse pakkumise:

              Tegu siis selle elemendiga:
              http://www.visaton.com/en/chassis_zu...nd/bg20_8.html

              Mina pakun neid kaks tükki, hinnaks 250.- tk. Asuvad Tartus, liiguvad ka Tallinnasse.

              EDIT: undo
              viimati muutis kasutaja roomet; 31 m 2009, 09:50.
              Kui miski on mõeldud kõigeks, ei kõlba see tegelikult millekski.

              Comment


                #8
                Vs: Peo kõlar

                Noh kui selline http://www.baltikontsert.ee/index.php?show=products&main_id=2〈=est&pid=246 komplekt sobib siis rahaliselt tuleb ju sama välja kui ise ehitama hakata, lisaks langeb ära võimendi(võimendite) ostmine. Hetkel komplekt samas firmas kasutatuna 8k müügis http://www.baltikontsert.ee/index.ph...est&main_id=38, samas pa palju muud huvitavat.
                Elektrooniku kassil on neli jalga: sisend, väljund, maandus ja toide.

                Comment

                Working...
                X