Teade

Collapse
No announcement yet.

Kaks paari tundmatuid kõlareid: Helvar ja ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kaks paari tundmatuid kõlareid: Helvar ja ?

    Hakkan siis algusest, üks sõber sai kuskilt jälle kolu juurde, seal hulgas ka kaks paari kõlareid, mida sai proovida, ja mõlemad tegid ebavajalikku kisa, Kuna arvan, et iga asi oli tehtud erineval põhjusel, siis peaksid needki kuskil vajalikud olema, seepärast tutvustan neid siia ja koguks natuke infot nende kasutuse ja vajalikkuse kohta.

    Esimeseks siis kõlarid Helvar, kahe ribalised, 4 oomi, taga oli veel kirjas Akusto 20/15 ei tea, mis see võib tähendada? Basskõlari magnetile oli kirjutatud "Sinus", mingid noodimärgid, 4 oomi, Stockholm ja veel midagi.
    Mõlemal kõlaril on bassivaljukad vigased, äär on väga pehmeks läinud ja kohati katki, ühel bassikal on suurem osa servast katki ja see ei tööta ka, paistis nagu oleks riidest äär, ei oska öelda täpselt. Töötav bassikas oli üsna tundlik, hakkas väikse võimsuse peale kohe hüppama. Kõrged töötasid mõlemal hästi, filtriks oli ainult kõrgtoonil, mingi konde ja takisti vist (käega katsusin). Kui vaadata kasti sisse on näha et element tagant näeb üsna asjalik välja, kast on millegipärast väga ära summutatud vildi või villaga, järelikult pidi sealt tulema mingit kvaliteet heli, kui nii palju vaeva sellega nähti, targemad oskavad paremini kommenteerida.
    Pildid:


    Teised kõlarid on palju väiksemad, ainult üks element, papist, taha oli käsitsi kirjutatud "korras" ja 4 oomi. U 101-ga proovides talusid kas sama palju või isegi rohkem kui s30 kõlarid, aga jah kõrget ja kesktooni oli kõrvadele liiga palju, muidu kõva hääl nendel.
    Pildid:


    Kui kellelgi tekib huvi neid kõlareid hakata omama/taastama, siis võib minuga eraldi kokkuleppele saada, asuvad Sõmerul, Rakvere külje all, aga praegu ikkagi uuriks infot, arvamust, kommentaare, vajalikkust ja kasutusala nende kõlarite kohta.
    Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

    #2
    Vs: Kaks paari tundmatuid kõlareid: Helvar ja ?

    Helvari tagaküljel olev kiri ka, eelmisesse postitusse ei tohtinud üle nelja pildi panna
    Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

    Comment


      #3
      Vs: Kaks paari tundmatuid kõlareid: Helvar ja ?

      Googeldamisega tõi vastused:
      Esimene, nagu pildilt näha, on Sinus u-8030x 4Ohm element, Sinus on mingi Norra firma.
      Teine on Philips AD-7080 M8 Morse Octagonal 6" lairibakas...
      AD-7080 T/S

      Fs - 119
      Re - 6.65
      Qms - 7.18
      Qes - 2.67
      Qts - 1.94
      Vas - 9.67
      Cone mass - 4.76
      Sd - 134.78
      dB - 89.97
      comp cm/dyne - 3.76E-07
      BL - 2.98

      Kui su jutt on õige ja bassikad hakkavad ka väikese võimsuse(kes teab mis on väike) liigutama ennast, siis võib neid Dipool kasti visata, vaata kasutaja Fos tehtud projekte...Kahju et üks metsas on...
      Lairibakad omavad suurt topeltkoonust, sellest ja suur kõrgete kisa, mis ütleb et vajab suuremat võimsust, et bassi hakata käitama...
      viimati muutis kasutaja tartu pets; 23 m 2009, 18:06.
      Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

      Comment


        #4
        Vs: Kaks paari tundmatuid kõlareid: Helvar ja ?

        Ütlen ausalt et seda philipsit ei googeldanud, aga sinusega läks otsingus midagi vist valesti, või toppisin ülearuse helvari sinna sisse

        EDIT: servadel oli mõlemal Sinusel kahjustus, töötaval lihtsalt vähe, sõrmega vajutades vajus membraan hästi kergelt sisse. Ideejärgi saaks ka selle katkise bassika ettevaatlikult lahti võtta ja ehk on veel parandatav, äärte kohta ei oska öelda, helitekitajateks saaks igaüks teha, kuid õiget heli suvalise lappimisega ei saa, tuleb kasutada sobivaid materjale.
        Võimsus oli umbes nii: kui kõlar appi karjuma hakkas, siis U101 ekraan näitas neli kuni viis klotsi, võibolla 5W ringi jääb asi, mul nii et s30 punane tuluke hakkab vilkuma võimendi punaste segmentidega, helimoonutused võimendil kõrva järgi ka umbes siis kui kõik segmendid põlevad (viimased vilguvad), võimendi sisu võib võrrelda u7101-ga, aga see pole oluline.
        viimati muutis kasutaja onks; 23 m 2009, 18:17.
        Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

        Comment


          #5
          Vs: Kaks paari tundmatuid kõlareid: Helvar ja ?

          Plaanis nädalavahetusel Helvari mittetöötav bassikas lahti võtta ja vaadata, kas saab pooli parandada ilma et peaks ümber mähkima (seal kuskil peaks viga olema). Kas on mingi põhjus, et need kõlarid nii tundlikud olema peavad, või on lihtsalt väga kannatada saanud? Kastid ju sellised, mis kannataks ka korralikke bassikaid ilma et tekiks helis moonutusi.
          Mis võiks olla sobiv materjal valjuka servade lappimiseks, mingi riie, või õhuke paber, väljanägemine ei tohiks eriti oluline peale parandust olla, sest need ilma kateteta niigi ebailusad. Neid kõlareid tegelikult ei soovi alles jätta (prooviks parandada ainult huvi pärast, ehk õnnestub) ja varsti tuleks need ka ärifoorumisse juhatada. Kui keegi arvab et ma ei tohiks neid ise parandama hakata (et rikun ära vms) ja tahab neid endale saada taastamise ja kasutamise eesmärgil, siis võiks enne reedeõhtut teada anda.
          Googeldades ei paistnud need valjukad olema sellised et neid saaks kohe uued hankida, nii et lappimise nõuanded on oodatud.
          Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

          Comment


            #6
            Vs: Kaks paari tundmatuid kõlareid: Helvar ja ?

            lappimine jääb ära, sest ühel oli pooli osa täitsa sisse mädanenud ja teine tegi ka imekombel veel häält, kuna teravhelid korras ja kastid ka heas korras, siis lähevad need helvarid siit edasi ärifoorumisse.
            Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

            Comment

            Working...
            X