Teade

Collapse
No announcement yet.

K: Onkeni ja horni kohta

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    K: Onkeni ja horni kohta

    Mis vahet on onkenil ja inverterkölaril?
    Mis häält teeb onken vörreldes inferterkölariga?
    Mis valjuhääldeid vöib kasutada?
    Kas onkenis vöib kasutada tavalisi valjukaid vöi peab olema möni lairiba, näiteks BG20?

    Teema ma tegin sellepärast, et mul vedelevad sellised valjukd, nagu 6GD2.
    Körgeteks ehk annab midagi aretada.
    Et siis mis kölariga on tegu? Kas see on rikaste meeste pärusmaa nagu lampvöim vöi sobib ka vaestele meestele nagu mina?
    viimati muutis kasutaja RaunoK; 20 m 2008, 16:47.
    Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

    #2
    Vs: K: Onkeni ja horni kohta

    Sellel teemal oleks rohkem Walwalil pajatada, kuid siiski. Onkeni kast on kordi suurem kui inverterkast ning materjalikulu sellest samapalju kordi veel suurem...6GD2 ei sobi mitte kudagi inverterkasti. Pigem suuremasse kompresioonkasti või äärmisel juhul kui sugulased aitavad, saad onkenikasti nad paigutada...
    The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
    Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
    Projektide pildid
    Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
    http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

    Comment


      #3
      Vs: K: Onkeni ja horni kohta

      Füüsika ja akustika poolest pole onkenil ja tavalisel inverteril mingit põhimõttelist vahet. Onken on ainult suure mahuga, tavalist inverterit kasutatakse just, et mahtu väiksemaks ajada - optimeeritakse seega einevaid parameetreid.

      Comment


        #4
        Vs: K: Onkeni ja horni kohta

        Lisaks mahule on onkeni eripära suur inverteri ristlõige - kui tavaliselt on inverter umbes 4...5 korda väiksema ristlõikega kui valjuka Sd, siis onkeni puhul on see umbes 50...75% vakjuka Sd-st. Sellest tulenevad ka inverteri resonantsid, mis osade allikate väitel onkeni iseloomulikus helis "süüdi" on.
        Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

        Comment


          #5
          Vs: K: Onkeni ja horni kohta

          Kui onkenitel peale suure mahu ja suure inverteri midagi muud iseloomulikku polegi, siis saaks sellest kõlarist kergesti "vaese mehe onkeni" teha - kui üks valjukas ära jätta, on inverterava 50% valjuka pindalast :



          Küsimus ilmselt selles, kui suur on suur

          Comment


            #6
            Vs: K: Onkeni ja horni kohta

            RaunoK- loodetavasti lugesid kõik siin kirjutatu hoolega läbi ja jätsid meelde. Ma veel natuke täiendan.
            Küsisid :Kas see on rikaste meeste pärusmaa .... Vastan Sulle, jah on küll. Aga küllap Sa said isegi aru. Vaata kui võtad kõlaril ühe valjuka ära siis ongi onken, st igast kõlarist saad kohe 2 onkenit. Aga paari hind neil kipub sinna 10000 kanti.(odavatel isenditel) Vot nii. Aga proovi Sa kuidagi üksikut kõlarit selle hinnaga müüa-ikka väga raske on. Äkki peaksid isegi patendi võtma. Kipub ju kuidagi nagu Eesti Nokiaks. Hiljem muidugi võivad pisikesed probleemid tekkida, sest neid äravõetud valjukaid kuhjub hirmus palju, aga kaste ju ei jätku. Vast saad ka sellega kuidagi hakkama.

            Comment


              #7
              Vs: K: Onkeni ja horni kohta

              Esmalt postitatud RaunoK poolt
              Mis vahet on onkenil ja inverterkölaril?
              Mis häält teeb onken vörreldes inferterkölariga?
              Mis valjuhääldeid vöib kasutada?
              Kas onkenis vöib kasutada tavalisi valjukaid vöi peab olema möni lairiba, näiteks BG20?

              Teema ma tegin sellepärast, et mul vedelevad sellised valjukd, nagu 6GD2.
              Körgeteks ehk annab midagi aretada.
              Et siis mis kölariga on tegu? Kas see on rikaste meeste pärusmaa nagu lampvöim vöi sobib ka vaestele meestele nagu mina?

              Mis vahe on? kui minu postitusi loed, siis piltidelt näed milline vahe on.
              Mina pole nii andeks, et oskaks kirjeldada helipilti, milline vahe on. Kõlavad need kastid erinevalt ja kui on õige lahendus leitud siis kuratlikult hästi ja mõnusalt. Valjukaid võib kasutada väga erinevaid, kuid reeglina ainult pappkoonustega. Kohe kindlasti ei tee BG-20-st või 6GD2 ONKENIT! 6GD2 JA BG20 saab kasutada küll, kuid seda sobivas kastis.Valjukad sellistes kastides peavad olema võimalikut laia ribaga. Nende kastid puuduseks kui nii võib öelda, on nende gabariidid ja ka maksumus. Kui korter on nii suur, et ka ööpotil või kohvi tassil on sang seespool, siis sellise kahe kõlari paigutamine on suurte probleemidega, kui mitte võimatu.Kui on oma maja siis muidugi. Mis rahasse puutub siis jah odav see pole, kuid hea on see küll. Meie tingimustes võib Onkeni teha suhteliselt odavalt.Oleneb palju ise teed aga teatud lahenduse korral 7-10k. Eeldab see kindlasti lamptehnikat. Mõned pildid vaatamiseks, saad ettekujutuse asjast.
              http://www.classicaudio.ru/static.ph...stems_tubeuser

              http://www.ispra.net/audio/Onken/onken.php

              http://www.elfaelektroonika.ee/fooru...837#post281837

              Loe vastus üht osa.

              Kokkvõtteks,et raha pead palju olema, kui uni ära läheb on mida lugeda. Kes siis tänapäeval ikka raamatut loeb ja internetis midagi uurib! Kui aga kõrvade vahel midagi on siis elavad vaesed mehed kah ja seda edukalt! Kui raha on siis võib ju tõesti osta kas meie rahas poole millsed või siis 55.000 dollarit tk maksvad Onkenid. Kuidas keegi! Mina oma 36.000 -stest sain lahti seda 8 aastat tagasi ja enam iialgi ei osta kuulsat ja kallist. Isetegemise rõõm on kah midagi väärt ja tulemuses pole mõtet kahelda ,ainult, et tööd peab palju tegema ja vaeva nägema, praktilised teadmised on visad tulema.
              viimati muutis kasutaja humax; 08 m 2008, 11:40.

              Comment


                #8
                Vs: K: Onkeni ja horni kohta

                Tere Humax! Ühest teisest Sinu tänasest postitusest loen välja, et Sul oli huvitav kastiderohke suvi.. Kuna antud teemaga siin, läheb rohkem kokku, siis postitan siia.
                Kas sa ei tahaks natuke pikemalt kirjutada sellest? Võiksid lausa eraldi teema teha. Arvan et paljudel oleks huvitav lugeda.Ja kuna kaste oli rohkem , siis saad ehk ka mingi võrdlusmomendi välja tuua. Kasulik ja õpetlik oleks see igaljuhul.

                Comment


                  #9
                  Vs: K: Onkeni ja horni kohta

                  Oli tõesti huvitav, ja ilmselt ka midagi tuleb, kuid momendil on veel veidi vara, sest on viimistlemata tuleb vooderdusega vaeva näha ja veel detaile lihvida ja eks siis saab ka pilte. Sai mitmeid erinevai vaese mehe valjukaid proovitud Kinap seeriast ja veel üht teist.Onkenini veel ei jõudnud kuid kindlasti tuleb, torud on olemas aga ei kommi momendil. Aga eriti kuum teema minu jaoks on Coral ainult et kastid on 700x420 h-800 ja kuradi vähe on ruumi, aga maitse on olemas! Aeg annab arutust, midagi ikka. Kui siin kedagi huvitab siis teadmiseks, et Kinap seeria ja nendest vene lairibadest, mis veel liikumas , vanadest raadiotest saab päris häid ja üllatavaid tulemusi. Loomulikult kuulub teema juurde ka lääne valjukad, kuid jutt lairibadest ja papp või paber koonusega, suure tundlikkusega valjukatest.Kummipumbad on teine teema! Selle rahaga mis nad meil liikumas on siis igal juhul! Üdreeglina nad pole tümaka valjukad, kuid võimalik saada hea heli nõudlikumale kuulajale. Pole ka suuri võimsusi vaja aitab mõnest vatist. Palju oleneb sellest millist valjukat konkreetselt kasutatakse. Mõne vatise lambiga ja 6W valjukaga kanalis, saab üllatava asja.

                  Vaat nii Rauno, loe uuri ja hakka tööle!
                  viimati muutis kasutaja humax; 08 m 2008, 16:10.

                  Comment


                    #10
                    Vs: K: Onkeni ja horni kohta

                    Muidu kui Sul on huvi Corali vastu siis mul on siin kogunenud üsna hulga materjali. Endal ka oli huvi. Netist muidugi saad ka aga see võtab palju aega, enne kui sattud õigetesse kohtadesse. Messengeriga oleks ehk mugav saata kui huvi on.

                    Comment


                      #11
                      Vs: K: Onkeni ja horni kohta

                      Humax mind huvitaks ka mis neist corali'dest sai

                      Comment


                        #12
                        Vs: K: Onkeni ja horni kohta

                        Küsid avalikult vastan samaga. Ma olen väga tänulik, et see tehing toimus ja CORAL Flat-10 omanikuks sain .Kahjuks ainult et need kõrged olid omadega õhtul, kuid see mind ei häiri. Nende tehnoloogiline lahendus on ka selline, et kodusel teel taastada pole võimalik. See selleks. Kõigepealt tegin originaal kasti mille mõõdud sain netist. Kolm päeva ja oli üks kast valmis, kuid kuulamisel ei olnud heli hea, eriti madal ots.Keskmine ja kõrgem aga vastupidiselt suurepärane. Kuna kogemus on analoogsete kastidega olemas siis sai mõni aeg mõttetööd tehtud ja paari päevaga oli uus kast valmis. Esimeste helidega oli pilt selge,et on midagi võrratult paremat sündinud. Kast on tehtud 9mm kuuse vineerist. Põhi on 12mm kase vineer. Kuna peaks materjali paksus olema minimaalselt 12mm siis tuleb ilmselt veel pealmine pind katta 4mm vineeriga. Kuna kuuse vineer on väga halva kvaliteediga siis pealispinna teen kase vineerist. Eks siis vaatab kast tuleb veel peale puitplastik epoksiidil klaasriidega ja läheb värvi alla või tuleb spoon kate. Miks puitplastik? Seda sellepärast, et kui värvida siis esiteks, on võimalik saada väga hea pind ja värvkate kestab aastakümmneid, ei tegi mõrasid ega muid defekte. Suureneb ka oluliselt kasti külgede taga kaane ja pealispinna jäikus. Miks just kuuse vineer? Selleks on mitu põhjust, üks on kaalu küsimus, sest erikaalult on see palju kergem , pealegi oli ta olemas ja kasutult seismas. Kasti algsed mõõdud on 1955 aastal toodetud analoogne kino kast Kinap seeriale 4A32 , aga see on omakorda copytud Lansingult. Kasti mõõtude aluseks on võetud valjuka läbimõõt ja koonuse pindala. Ettekujutuse saamiseks esitplaat millel on valjukas ,paksusega 28mm ja mõõtudega 665 x430, selle all inverter ava mõõtudega 665x295mm. Üld mõõdud on ligikaudu 700x420 ja kasti kõrgus 800mm. Need on ligikaudsed mõõdud ja puuduseks on tema suurus. Vajab veel viimistlust ja vooderdust. Momendil ajutine lahendus. Kuna elukutse töttu olen väga palju puutunud kokku ja tegelenud stuudio monitoridega, siis see heli on saanud etalooniks. Asi on veel toores ja vajab mitmete nüansside lahendamist, kuid sellest juba praeguse tagajärje tulemusena on väga hea ja mõnus heli olemas. Tänu Coral Flat 10 valjukale. Juba originaal kasti copymisel ja selles pettumises jäi kindel veendumus, et see valjukas on võimeline palju enamaks. Miks just nii, raske mõista ju siis olid firmal omad nüansid mida ei tea, aga sellise tulemuse ma sain. Heli on niivõrd detailne ja särv , bassiosa düünamiline ja kui võrrelda olemasoleva laiatarbe kastiga, mis oli kunagi firma lipulaevaks siis ma kuulen teatud pillide heli selliste nüanssidega mida tava kastiga ei kuule. Eriti hea on bassiosa.Seda kõike ühe valjukaga kastis!Tuleb ka lahendada kõrgete küsimus, sest 15.000 ülespoole võiks olla lisa. Ilma asjata tal neid kõrgeid lisks polnud, eks ikka asjapärast. Nüüd on ka selge võimu lahendus, milline ta peaks olema. Komplekt saab olema koos võimuga. Max 30W 2xEL34 lõpus trafod stuudio monitorist firma AEG.Esimest korda tunnistan tõsiasja, et tämbreid pole vaja ja ei migeid filtreid, mis ongi üks eesmärkidest.

                        Jägneva lugemine ja mõistmine on iga liikme oma asi kas loeb ja mõtleb või ei!
                        Kui siin mõni supikukk arvab, et mida see vana peer siin nostalgitseb ja seletab, siis selle asja vahe on sellest et tema arvab ja mina tean! Tema targutab ja minul on mille üle rõõmu tunda ja mida nautida. Pole ma mingi Onkeni fänn , kuid eesmärgiks on täiuslik süsteem, mille kallal vaeva näha ja leida seda mitmete erinevate süsteemide seast. See, et ma erinevat rada astun ja mõttekaaslsi on vähe see on ka selge, aga see pole minu probleem. Kuulata lihtsalt tümakat siis seda kohe kindlasti mitte. Väga paljudes asjades sellele foorumile ja tema liikmeskonnale,
                        minu lugupidamine ja tänu,
                        eriti neile, foorumi liikmetele, kellega olen suhelnud enamal tasemel kui tati pritsimine. Kes oskab lugeda ja mõelda siis kindlasti midagi leiab, mida kasutada. Rõve see lõpp küll sai aga ehk on mille üle mõelda!

                        Edu kõigile neile kes kavatsevad mingil põhjusel tegeleda lairiba kastidega ja astuvad erinevat rada, meil levinud klassikalistest lahendustest. Sõltumata ,kas nostalgiast ,rahast, lugupidamisest vanade asjade vastu, soovist õppida, kogemusi omandada või mida iganes. Igal juhul tuleb see kasuks ja oma kogemus on väärtus! Loodud , heade tulemustega, kõlarid veel lisaks.
                        viimati muutis kasutaja humax; 09 m 2008, 12:19.

                        Comment

                        Working...
                        X