Teade

Collapse
No announcement yet.

plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

    panen siia kirja ühe väikese eksperimendi - nimelt jõudsid minuni ühed vene 8" lairibad (8Гдщ1-4), neljast elemendist kaks olid läbipõletatud. need katkised võtsingi ette ja lõikasin ära kõik peale korvi ülemise osa ja koonuse, ehk siis järele jäi kruviaukudega raam koos pappkoonusega.
    varasemast olid olemas s90 kõlari katkiste koonustega kesksageduselemendid (15Гд11a-8). sai siis nende korve saetud ja lairibade koonus võnkepooli otsa kenasti liimitud. ehk siis valmisid mingisugused 15Гд11a mootoritega 8" lairibad.

    kui liim kuivanud, järgnes kõige põnevam osa - mis häält see hübriid teeb?

    nii, mingit häält tegid, võrreldes originaallairibaga oli märkimisväärselt tuhmim, ei karjunud nii hullusti, aga siiski mängisid kuidagi, esialgse mulje põhjal üsna kahvatult, sest tasakaal oli kõrgete sageduste puudumise tõttu teine. aga midbassiosa oli muutunud palju täpsemaks (Qts arvatavasti vähenes tublisti).

    järgmisena võrdlesin hübriidi s-30 midbassielemendiga, et teada, kuidas sarnane mootor koos suurema koonusega mängib, et kui suur roll on siis uuel koonusel. s30 mid oli eriti koleda ja kinnise soundiga, väga paljud helid olid kusagil peidus, tundlikkus samuti nigel. hakkas kohe palju parem, sest nägin hübriidil teatavat rakendust mõnes säästukõlaris keskriba esitamas (saaks nt head retro soundiga tv kõlarid).

    keskribas mängiks hübriid ilmselt isegi paremini kui originaal, sest midbass paranes tublisti ja "tänu" roll-off´ile saab ülemises otsas lihtsama filtriga hakkama. võimsustaluvuski suurenes, takistus samuti mugavam..

    katkisest fullrange elemendist sai mõnusalt mängiv wideranger





    #2
    Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

    Esmalt postitatud hipi poolt
    ... vene 8" lairibad (8Гдщ1-4), neljast elemendist kaks olid läbipõletatud. ...
    ma oleks passiivkiirguri teema ära katsetanud (L.Abo"R.Lülitused"Lk401)

    Comment


      #3
      Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

      Passiivkiirgur tahab suure massiga (madala Fs-ga) koonust - lairiba õhkkerge papp ei tööta. Pigem King Audiolt magnet tagant raiuda ja tolmukupli alla tina valada

      Aga muidu huvitav eksperiment
      Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

      Comment


        #4
        Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

        Koonuse algne mass ei olegi oluline, sest seda saab vastavalt vajadusele alati suurendada. Mida aga muuta ei saa, see on membraani jäikus. Kui see on liiga jäik, siis head nahka sealt ei tule. Kuid tina asemel on lihtsam koonuse peale plastiliini lisada. Pealegi käib pasiivradiaatori häälestmine just massi lisamise-äravõtmisega (sama mehhanism mis inverteri puhul toru pikkuse muutmisel)

        Comment


          #5
          Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

          Nii ta on. Aga ca 10 g "algmassiga" lairibaka kasutamine PR-na on raiskamine (igas mõttes) - mõni maha põletatud 100...200g liikuva massiga autopump on palju sobivam. Lisaks minu arvates pole PR-l tavalise toru ees mingeid eeliseid peale selle, et ei pea mingit meetrist ussipesa aretama, et madalat häälestussagedust saada ilma, et toru vilistama hakkaks. Membraani jäikuse all pead ilmselt silmas lõdvikut ja tsentreerimisrõngast - ehk siis Qms-i?
          Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

          Comment


            #6
            Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

            eks ammustel aegadel ole passiivkiirguritegagi katsetatud, lisaks bassielementide koonuste massi mõnedel juhtudel tublisti suurendanud, et ikka saaks pehmema bassimatsu jne. tulemuseks oli sellisel aktiiv-woofril ülikitsas ja allapoole nihkunud sagedusvahemik. millegipärast tundusid infraheli lähedased ülevõimendatud sagedused siis ihaldusväärsed, seostasin vist seda süsteemi suutlikkusega/kvaliteediga. bassivõimendi ees oli veel stereo ekvalaiser, monosignaal läbis ükshaaval mõlemat kanalit, et saaks veelgi järsemaid muudatusi teha ning seda filtriosana kasutada.

            õnneks on need koledad ajad ammu möödas, audiofiiliapisikul on selles oma töö. audiofiili ajad polnud ka kerged tegelikult, selline pidev rahutus ja sügelus ülespuhutud high-end eksootika järele.

            tegelikkuses on igasugused kinnimakstud testid ja tootearvustused vaid nagu intelligentne teleturg snooblikule ringkonnale. teatud piirini omab high-end mõtet, aga muusika nautimiseks pole hirmkallist tehnikat vaja.

            aga eks mul ole kerge sellist juttu rääkida, sest vaevaline tee on läbi käidud ja kogemused olemas, mis võimaldavad ka ehitada nt rahuldust pakkuvad kõlarid (kuigi vahepeal olin juba lootust kaotamas, sest miski ei tundunud piisavalt hea). palju lihtsam on vahetada mõni element või filtrikomponent kui vahetada ja otsida kaubandusest sõbivat kõlaripaari ning veel imekaablite ja muuga miskit "parandada". see muidugi ei tähenda, et kaablid midagi ei muudaks, aga kõik need muutused on üsna tühised. kõlarid, ruumiakustika, paigutus määravad alati kordades rohkem..

            Comment


              #7
              Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

              Uued katsetused.

              sattusid kätte 4A28 ja 4A18 10" kinolairibad. magnetid erinevad, ühel tolmukuppel alumiiniumist, teisel riidest, muus osas identsed. mõlemad suure takistusega.

              eemaldasin magnetid, abikoonused ja võnkepoolid. asemele läksid sama suurusega s-30 midbassi 4 oomised võnkepoolid ja s-30-ne magnetid.

              oli omajagu lõikamist, puhastamist, liimimist, sobitamist, aga tööle need sain veatult.

              OB lahenduses bass oli päris muljetavaldav, aga natuke uimane minu maitse jaoks. keskriba üsna kerge, ülemine ots vajub ära. ilmselt sobiksidki hästi suuremasse OB kõlarisse keskribaks. koos tweetriga ja kaheribalisena kuulasin neid ka päris pikalt, soe ja mahe sound

              Comment


                #8
                Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

                hipi tegutseb jälle



                Audes 20M40-8 kesksageduselemendid said igaks juhuks uued kuplid.

                materjal jäigem (kevlarilaadne), heli vähemkriiskavam ning kontrollitum ja mängib ka tunduvalt madalamale, kuigi originaaliga võrreldes paar dB vaiksemalt. selline krõbe ja high-endilik sound.

                proovitud sai ka muudest leiduvatest materjalidest kupleid ja ka muu kujuga asju. isegi paljas võnkepool koos äärisega tekitas päris palju heli.

                Comment


                  #9
                  Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

                  Huvitav lahendus, nagu ma aru saan jäi võnkepool originaal?

                  Comment


                    #10
                    Vs: plekikäärid, rauasaag ja katkised lairibad

                    võnkepool ja "lõdvik" on originaalid. ise neid kasutada ei plaani, kel soovi estonia või audese kõlari kuppelkesksagedusi välja vahetada, siis võib ühendust võtta ja kaupa teha.
                    iseloom ja ASK rõhuasetused muutusid küll igaljuhul sobivamaks koos 8" bassikaga kasutamiseks

                    Comment

                    Working...
                    X