Teade

Collapse
No announcement yet.

kõlari ja võimendi W suhe

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    kõlari ja võimendi W suhe

    põmst. vaevab mind väike küsimus, kui võimendil on antud rms 2x150w@4oomi juures, siis tuleks vaadata kõlariks samade näitajatega või tuleks kõlarite W jagada veel mingi x arvuga (mis läheb tegelikult võimendil toa kütteks?)

    on need võimule märgitud rms w üks-ühele kõlari omadega?

    #2
    Vs: kõlari ja võimendi W suhe

    Vatt on vatt, füüsikas täpselt defineeritud (1 J/s) ja punkt. Kõlar talub võimsust, võimendi väljastab teatud võimsusega signaali. 1 W võimendile võib taha ühendada 100 W kõlari, ja vastupidi, 100 W võimendile võib külge ühendada 1 W kõlari, ainult et mõlemal puhul tuleb helitugevuse nupuga ettevaatlikult ringi käia.

    Sinu küsimusele vastuseks: jah, vatid, mis on võimendile peale kirjutatud on väljundvõimsus (noh, hea küll, ideaalmaailmas vähemalt, reaalelus tootjad, eriti laiatarbekraami nagu odava otsa kodukinoressiivrid, armastavad numbrid suuremaks valetada... nii kaks kuni kümme korda Sama ka odavamate kõlarite puhul), mida kõlar peab taluma. Üldine soovitus: unusta vatid, hangi asjad, mis hästi kõlavad kui kõrgeid-madalaid pole juurde keeratud ja kõiksugu pseudoefektid (incredible surround, ekvalaiseri seaded jms pullikaka) välja lülitatud!

    See, kas kõlar peab taluma rohkem võimsust kui võimendi väljastada suudab, või peab võimendi võimsam olema, või peaks mõlemad hoopis samasuguste näitajatega olema, on suuresti maitseasi - kes mida ohtlikumaks peab, võimendi moonutamist või kõlari moonutamist, kui piir ette tuleb. Tegelikkus on keeruline, kõik sõltub konkreetsest süsteemist - millised on sagedusfiltrid, kas kasutatakse igale sagedusribale oma võimendit, kui jah, siis kas on aktiivfiltrid, kuidas võimendi moonutusse läheb (osad, nt. NAD mudelid, lähevad klippima (moonutama) suht "pehmelt" (NAD-i "soft clipping" funktsioon), osadel lööb kohe signaali kandiliseks nagu mõne mehe pea on ning bye-bye, kõrgsagedusvaljuhääldid), kas on võimendil klippimise indikaator jne jne jne...
    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

    Comment

    Working...
    X