Teade

Collapse
No announcement yet.

inverterkast

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    inverterkast

    tere! mul on veidi pikad juhtmed ja ma nüüd küsin et kas ma sain õieti aru: Inverterkast teeb kinnisest paremat häält,sest kasutatakse ära heli mis tekib nö tagapool elementi. Inverteri toru pikkuse jä läbimõõdu abil tehakse häälestatavale sagedusele nö delay nii et see jääb eespool elementi tekkiva heliga samasse faasi ja tekibki kõvem heli. Bandpass kastis häälestatakse lisaks eespool tekkivat heli ning nihutatakse muhk graafikul veel kõrgemale, kuid samas läheb ribalaius kitsamaks.
    Mis kulub helitehnika juures kõige rohkem?
    * Toitelüüdid
    * Kõlari kummilõdvik
    * Elekter
    * Kõrvad
    * Naabri närvid

    #2
    said aru jah

    Inverterkast teeb kinnisest paremat häält

    inverterkast teeb valjemat häält, kvaliteet kehvem.

    Comment


      #3
      Kinnine kast

      Kinnise kasti puhul on tegemist klassikalise kastitüübiga, mis pärineb 1949. aastast, kui Harry Olson selle patenteeris. Kujundus on ajahambale edukalt vastu pannud, ning seda kasutavad paljud auto- ja koduaudio süsteeme tootvad ettevõtted.

      Kinnises ruumis kontrollib bassikõlarit kasti sisse „vangistatud“ õhk. Tulemuseks on vedrulaadne süsteem, sest sissepoole ja väljapoole liikudes tekitab kõlarimembraan rõhu suurenemist või vähenemist kastisisest õhku kokku pressides või hõrendades. Kuna kasti sees olev õhk üritab rõhku välisõhu omaga tasakaalustada, siis tulemuseks on jõud, mis avaldab mõju kõlarimembraani liikumisele. Mida rohkem membraan liigub sissepoole või väljapoole, seda suuremat rõhku avaldatakse kinnise kasti „õhuvedru“ poolt vastassuunas.

      Mida suurem kast, seda väiksem on siseõhu poolt avaldatav surve bassikõlari membraanile. Tulemuseks on see, et süsteem suudab mängida madalamaid sagedusi ning üldine sageduskarakteristik on ühtlasem (madalam Qtc väärtus), samas tuleb see kõik võimsuse arvelt. Ajades taga üha madalamaid sagedusi on oht teha liiga suur kast, mis vähendab juba tuntavalt süsteemi tõhusust.

      Väiksema kasti puhul on sisemisel „õhkvedrul“ suurem kontroll bassikõlari memraani liikumise üle. Plussiks on suurem võimsus kuid miinuseks see, et süsteem ei suuda mängida nii madalaid sagedusi kui suurema kasti puhul ning tekib rohkem ebatasasusi sageduskarakteristikusse (kõrgem Qtc näitaja).

      Iga korralik kõlaritootja on andnud oma kinnisesse kasti mõeldud elementide jaoks sobivad kastimahud mille piires basskiõlari heli on kvaliteetne. Nendes piirides saab süsteemi täpselt oma maitse ja vajaduste ning auto siseruumist tulenevate iseärasuste järgi paika häälestada.

      Plussid: Kompaktsus, helikvaliteet
      Miinused: Madalam helirõhk kui inverterkastidel, ei mängi nii madalale kui inverter või bandpass kastid.







      Inverterkast

      Inverteravaga kastid on tegelikult juba vanemad kui kinnine kast. Disain patenteeriti A.C. Thuras'e poolt juba 1932. aastal. Alates sellest ajast on neid pidevalt täiustatud. Nähtavasti kõige rohkem tööd inverterkasti arendamisel on teinud A.N. Thiele ja Richard Small, mistõttu kõlarikasti/kõlari parameetreid nimetatakse sageli Thiele-Small parameetriteks.

      Õhukanali lisamine võimaldab süsteemil lõigata kasu ka kõlarimembraani tagumise poole poolt tehtavast tööst ning seeläbi kõvemini esitada madalaid sagedusi. Inverterkanalisse jääva õhumassi kõlaomadusi muudetakse kanali füüsiliste mõõtmete suurendamise või vähendamisega.

      Inverterkastis on kõlari parameetrid, kastisisene mahutavus ja inverterava suurus omavahel väga tundlikult seotud. Kui need parameetrid on omavahel korrektselt seotud siis on kõlarimembraani tagumise poole poolt tekitatav helilaine sellise viivitusega, et ühtib täpselt membraani esimese poole tekitatud lainega. Tulemuseks on helilaine, mis vastavas sagedusalas annab suurema helirõhu kui kinnine kast. Õigesti konstrueeritud inverterkast annab sub-bassi sagedusalas (20hz - 60 Hz) umbes 3dB kõrgema tulemuse kui kinnine kast.

      Inverterkasti üheks heaks omaduseks on veel see, et tänu õhukanali kasti ja kõlari koostööle väheneb membraani liikumisamplituud ning seeläbi ka kõrgema helitugevusega kuulates moonutus sagedusalas mille jaoks inverter on häälestatud. Kahjuks pole head ilma halvata, nimelt sagedused allapoole inverterkanali häälestussagedust hakkavad järkjärgult kõlama nii nagu poleks kõlaril üldse kasti ümber.

      Suurenenud võimsus ja väiksem moonutus kõige „magusamas“ bassisagedusalas (35-60 Hz) on põhjuseks miks paljud kodukõlarid ja suurevõimsuselised helisüsteemid kasutavad bassihelide taasesitamiseks inverterkasti. Mingil põhjusel kasutab ka suurem osa helistuudiotest lindistuste taasesitamiseks just seda kastitüüpi.

      Võrreldes kinnise kastiga on inverterkasti oluliselt raskem korralikult mängima saada. Kasti tegemisel on soovitatav täpselt jälgida tootjapoolseid nõuandeid või otsida abi mõne kogenud kastitegija käest. Vale mahu ning ebatäpsete inverterkanali mõõtmetega on väga lihtne kogu tulemust ära rikkuda ning tagajärjeks võib lisaks kehvale helile olla ka rikutud bassikõlar.

      Plussid: Suurem helirõhk, kast mängib madalamale kui kinnine ning sagedusvahemikus, millele inverter häälestatud on, tekib vähem moonutusi.
      Miinused: Kasti on raskem teha ning ka mõõtmed on reeglina suuremad kui kinnisel kastil.
      TeamRMS

      Comment

      Working...
      X