Teade

Collapse
No announcement yet.

Tandberg TL3520 upgrade

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Tandberg TL3520 upgrade

    Kuna viimasel ajal on mulle upgrademiseks toodud jälle õige mitmeid Vintage kõlareid (u 40+ aasta vanuseid) siis mõtlesin, et seekord kirjutan sellest veidi põhjalikumalt.

    Esimene mulje.
    Visuaalne:

    Kinnist tüüpi kastid, ilusad ja hästi viimistletud, üsna tagasihoidliku kuid sümpaatse välimusega.
    Kõlari sisse vaadates aga avaneb veidi teistsugune pilt.
    Bassielement, 10“ paber ja väga väikese magnetiga, kast on silmini summutusmaterjali täis topitud.
    Kuid lähemal uurimisel selgub, et midagi väga hullu lahti pole. Bassi Q-faktor selles kastis on 0.79 . See võiks küll natukene madalam olla, aga arvestades millal need kõlarid tehti(neid hakati tootma kusagil
    70-ndate keskel) ja millised olid tol ajal tavad, tõekspidamised, teadmised ja võimalused, võib üldjoontes rahule jääda. Lisaks on Bassielemendi üleüldine karakteristik üsna ühtlane ja meeldiv.
    Resonantssagedus kinnises kastis jääb neil kusagile 50-60 hz vahele.


    Tweetriks oli Philipsi AD 0160/T8. 70-ndatel väga laialt kasutatud ja oma aja kohta üsna korralik tweeter.
    Peale mõõtmisi tuli tõdeda, et ka Tweetrile suuremaid etteheiteid ei ole. Mõningaid probleeme tekitas küll äärmiselt kõrge Q-faktor (1.45) aga sobiva filtri puhul on seegi ületatav.

    Keskribaks oli Goodmani 3 3/8“ midrange, mis asus pikas, õhukeste seintega plastikust torus, mis omakorda oli kõriauguni ja ülitihedalt midagi klaasvilla laadset matejali täis topitud. Nii jõulise dampingu põhjus selgus niipea, kui midi parameetrid ära mõõdetud sai. Fs 360hz ja Qts 1.9 !!! Seega kõige kriitilisem kõikidest elementidest.

    Mis veel kohe silma torkas, oli ülipeened (0.5mm või veelgi vähem) ühendusjuhtmed kõlari sees, kusjuures kõik nad olid kusagil 0.5-1.0 m pikad. Isegi 10“ bassikale oli vaid üks kuid. Juhtme materjaliks polnud mitte korralik vask, vaid mingi tinakarva tuhm „valge traat“.

    Kõlari klemmid tundusid olevat messingist ja mitte just väga kasutajasõbralikud.
    Aga suurim ehmatus oli muidugi Filter. Selle kohta oli raske midagi positiivset öelda ja mingit usaldust see minus ei äratanud.

    Click image for larger version

Name:	Tandb 2.jpg
Views:	629
Size:	149,9 KB
ID:	1126386 Click image for larger version

Name:	Tandb 1.jpg
Views:	447
Size:	107,5 KB
ID:	1126387 Click image for larger version

Name:	Tandb 3.jpg
Views:	451
Size:	194,7 KB
ID:	1126388


    Kuulamine:

    Kõrge ots oli üldiselt meeldiv aga kahjuks kippusid kõrged liiga intensiivselt domineerima (kusagil 3.5k alates ja ülespoole). Kusjuures bassidega mängisid kõrged ilusasti kokku, lisades bassidele omakorda täpsust ja konkreetsust. Ega ka Bassidele endale väga midagi ette heita ei saanud, midagi ei kumisenud, kõmisenud ega domineerinud. Väga madalale nad kül ei mänginud, aga kinnine kast andis neile väga loomuliku roll-offi.

    Mida aga justkui üldse ei olnud, see oli keskriba. See tuli nagu tõrrepõhjast ja ei sobitunud ei basside ega ka kõrgetega. Eriti kriitilised olid meesvokaalid (eelkõige alumiste harmoonilist piirkond). See tuli justkui läbi vati(summutatud) ja kusagilt kaugelt. Ja kui korraga mängis rohkem pille, siis need instrumendid, mis jäid kusagile keskriba alumisse otsa, need kadusid muu informatsiooni taustal lihtsalt ära. Mida aga oli ülemäära palju, oli keskriba ülemine osa. Naisvokaalide puhul, kus rohkem infot oli kõrgematel keskmistel sagedustel hakkasid need domineerima. Võb küll öelda, et kõlasid meeldivalt, kuid varjutasid ülejäänd instrumendid.
    Kokkuvõtteks ütleks, et bass ja kõrged olid omavahel tasakaalus aga keskriba kadus sinna vahele lihtsalt ära.

    Mõõtmised:

    Seejärel tegin jälle mõned mõõtmised, et mõista, mis selles kõlarid tegelikult toimub ja mis selle põhjuseks olla võib.
    Mu kahtlused said kinnitust. Keskriba augus, kõrged üle võlli.

    Kuid nüüd huvitas mind kuidas on lood faasidega ja mida see filter üldse teeb ja kuidas ta käitub seal kõlaris.
    Pöörasin keskriba elemendi vastandfaasi ja tegin uued mõõtmised. Ja mis selgus, mid ja tw on omavahel korralikult faasis ja liitusid korrektselt, kui muidugi välja arvata, et tw tase oli midiga võrreldes ligi +5db kõrgem.
    Kuid paraku bassi ja midi ei suutnud originaalfilter omavahel kohe üldse korralikult kokku siduda ja kusagil 300-800 hz vahemikus töötasid nad isegi teineteisel vastu(surusid üksteist alla). Lisaks oli ka bassi tase keskribast märgatavalt üle, kuigi õnneks mitte nii palju kui Tweetri puhul.


    Pildid originaalfiltrist ja faasidest.

    Click image for larger version

Name:	Originaalfilter Tandberg.png
Views:	394
Size:	11,2 KB
ID:	1126390
    Kuna esmane eesmärk oli hinnata milline on nende kõlarite potensiaal ja et kas või mida saaks selles kõlaris paremaks teha, siis nüüdseks oli selge, et esimese sammuna tuleks teha nullist täiesti uus filter ja siis seda originaaliga võrrelda. Siis saaks aru, mida need kõlarid tegelikult suudavad ja kui perspektiivikas oleks nende upgrademine...
    Lihtsalt juhtmete ja komponentide asendamine kallimate ja kvaliteetsematega (mida sageli armastatakse „up-grademise nime all“ teha), olukorda märkimisväärselt ei parandaks ja sel poleks vähimatki mõtet, sest põhiprobleem - vale keskriba tase ja mittesobiv filter bassi ja midi vahel, jääksid ju sel juhul lahendamata.


    Uus filter tuli märksa keerulisem ja ka komponentide oli oluliselt rohkem kui originaal(õigemini pidin päris mitu erinevat filtri varianti tegema, enne kui lõpuks tulemusega rahule jäin), kuid eelpool nimetatud vead said parandatud. Faasid liitusid nüüd korralikult ja sageduskarakteristik oli hoopis ühtlasem kui originaalil.

    ----Pildid uuest filtrist ja faasidest--------
    Click image for larger version

Name:	Uus Filter Tandberg.png
Views:	389
Size:	10,6 KB
ID:	1126391
    -----Pilt kus uus filter ja originaalfilter võrdluses--------
    Click image for larger version

Name:	Originaal  vs. Uus Filter.png
Views:	381
Size:	7,8 KB
ID:	1126392

    Lisaks filtrile tuli veel ära vahetada sisejuhtmestus ja panna korralikud kõlariterminalid. Originaal klemmid ei tunnistanud banaane ja ka kahvlite kinnitamine on (sõltuvalt kahvli kujust) kas äärmiselt ebamugav või lausa võimatu. Lisaks ei mõjunud nad ka helile kuigi hästi.

    Lõpptulemus:

    Ma ei hakka liigselt detailidesse laskuma, sest kõiki neid nüansse ja emotsioone on nagunii võimatu edasi anda aga kui lühidalt kokku võtta, siis kõik oli järsku paigas, nii tonaalsus, kui ka ruum. Midagi polnud enam puudu ja midagi polnud üle, ei suutnud leida midagi sellist mis oleks häirinud või esile tükkinud. Kuulamine ei väsitanud(ka kõige keerulisema materjali puhul) ja muusika voolas väga loomulikult ja naturaalselt. Kompressioon, mis originaalfiltris teatud sagedusvahemikkes esile tükkis, oli täiesti kadunud. Kuigi tundlikus, mis nendel kõlaritel originaalis on 90db, otseselt ei muutunud, oli muusikat subjektiivselt palju rohkem, keskriba sai ilma piiranguteta täielikult avaneda.
    Mida rohkem nad mul mängisid, seda rohkem nad mulle meeldima hakkasid ja isegi lausa kahju oli neid tagasi anda J

    Kuid nüüdseks mängivad nad juba uuesti omaniku kodus ja minul on juba sootuks teised kõlarid töös... J

    Lisatud failid

    #2
    Vana ja uue filtri skeemi oleks huvitav vaadata.
    Vanal paistavad mingid elemendid ka puudu olema.

    Comment


      #3
      Vanal ei ole puudu midagi, ta ongi sellisena disainitud

      Click image for larger version

Name:	IMG_20230306_183938.jpg
Views:	390
Size:	121,3 KB
ID:	1126395

      Comment


        #4
        Igasugu valjukate filtrite tegemiseks on mul 0,95 traati pakkuda. See peaks enamuse filtrivendade jaoks just paras läbimõõt olema?

        Comment


          #5
          Kui on huvi, leian sakslaste tabeleid ja pilte filtrite arvutamise kohta.

          Comment


            #6
            Ma küll ütleks, et originaalid ongi puudulikult disainitud, mis tähendab ka seda, et skeemis on mõned jupid puudu ja mõni on üle ka.

            Comment


              #7
              Ma kui kõlarite omanikuna olen õnnelik, et julgesin küsida "Scanspeakilt" abi. Ning tulemus on väga hea, julgen soovitada.

              Comment


                #8
                Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                .....
                Vanal paistavad mingid elemendid ka puudu olema.
                tehase trükiplaadid ongi sellised, et võimaldavad mitmeid skeemilahendusi ühel plaadil.

                Comment

                Working...
                X