Teade

Collapse
No announcement yet.

Bassikõlari täiustamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Bassikõlari täiustamine

    Ilmselt pidas OSX silmas bass reflex ehk kõige levinumat, eesti keeles faasipöörajaks kutsutud kastilahendust.
    Toidan trolle!

    Comment


      #17
      Vs: Bassikõlari täiustamine

      Lingiks "edastusvõimetuse" jaoks on mul lihtsalt retsept - ise ära proovida ja järeldused teha. See on asi mida linkidelt "õppida" ei saa. Ise tuleb kuulata. BR on jah "bass reflex", redart ütles õieti. OB märgib "open baffle" tüüpi kõlareid näiteks.
      Asi on selles et kõik muud lahendused peale OB on isotroopse suunakarakteristikuga, st suunavabad. Kui kõlar on asetatud ruumi, siis tekivad mittevajalikud helilainete peegedused kuni selleni et helilained hakkavad teatud sagedustel ennast "ära sööma" või hoopis võimenduvad. Et bassihääldi asub lainepikkuste mõttes äärmiselt mittesobivas tarastuses, siis tekivad kõlarissisesed peegeldused mis teevad seda peegeldumise/ärasöömise mängu taas kuid seekord juba alumistel kesksagedustel, selle vahega et teatud sagedused mis võimenduvad, kiirguvad läbi valjuhääldi membraani ka kuulajani - rikkudes täiesti ära heli tämbrilise koosseisu ning faasikarakteristiku. OB ehk dibool on nendest puudustest suurest vaba, kuna suletud korpuseosa puudub. Ka ruumipeegeldusi ei teki sedavõrd, 90 kraadise nurga all on helilaine ennast akustiliselt lühistanud.
      Muidugi on puudusi ka OB lahendusel, nimelt sageduskarakteristiku langus 6dB/okt bassidel. Selle vastu saab võidelda mitmeti, näiteks aktiivkorrektsiooniga kui bassidele saab rakendada eraldi võimendi. See aga pole ka lihtne sest kuna tegemist on erinevate võimenditega ja lisaks veel filtritega, siis on vaja jälgida akustilist faasinihet. On teine võimalus ka, suurendada bassikiirguri pindala ning ka ekraani mõõtmete ja kujuga eksperimenteerides saab seda langust vähendada, säilitades seejuures täpselt faasikarakteristikut.
      Kõige hullem heli bassidel on olnud... RRR S-70 aktiivse servokontrollitud kinnise bassiga - midagi nii jubedalt ebamuusikaalset annab ikka teha, aga näe tehti .
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

      Comment


        #18
        Vs: Bassikõlari täiustamine

        Kuna mul ka see OB ise ära proovitud, siis mina nimetan seda korpuse poolt juure tekkivat moonutust üldisemalt kasti heliks. Üsna oluline osa selles moonutuses on ka kompressioonil (valjuka membraani amplituudi piiramine, mida kasti sisemine vasturõhk tekitab), mis paratamatult kinnise ja inverterkõlari puhul tekib.

        Comment


          #19
          Vs: Bassikõlari täiustamine

          Päris tark ja asjalik jutt. Kuigi minusuguse amatööri jaoks läheb vahepeal keeruliseks. Eks siin vist lihtsaid ja odavaid lahendusi ei olegi. See kumisemine on kohati tõesti häiriv, eriti kui kuulad netiraadiot. Ja kõige naljakam on see kumin häirib rohkem kõrval ruumis.

          Comment


            #20
            Vs: Bassikõlari täiustamine

            Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
            OB märgib "open baffle" tüüpi kõlareid näiteks.
            Asi on selles et kõik muud lahendused peale OB on isotroopse suunakarakteristikuga, st suunavabad...
            Kõige hullem heli bassidel on olnud... RRR S-70 aktiivse servokontrollitud kinnise bassiga - midagi nii jubedalt ebamuusikaalset annab ikka teha, aga näe tehti .
            Kui tagant avatud kõlar on sedavõrd "audiofiilne", siis miks neid ei toodeta hulgim? Saaks ju siis ka lihtinimene teada/nautida, kuidas kõlab kontrabass ja harf tegelikult. Kinniste, faasiinverteriga ja pasiivelementide ostjaskond väheneks tunduvalt.
            Raditehnika kõlaritest ei arva midagi - olid oma aja lapsed ja tuli nendegi end rõõmustada, et tiba parem, kui Akordi tagant avatud 3 watised (nood siis ju OB lahendusega .
            viimati muutis kasutaja martk; 19 m 2015, 17:18.
            Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

            Comment


              #21
              Vs: Bassikõlari täiustamine

              Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
              Kui tagant avatud kõlar on sedavõrd "audiofiilne", siis miks neid ei toodeta hulgim? Saaks ju siis ka lihtinimene teada/nautida, kuidas kõlab kontrabass ja harf tegelikult.
              Jah... asi on selles et enamik, tegelikult suurim osa kodus kuulajatest ei ole huvitatud kvaliteedist, vaid eeldavad ja hindavad ainult oma ettekujutust heast helist. Selleks on vajalikud kaks tähtsat momenti: 1) tämbriregulaator bassidele +12 kuni +16dB ja 2) tämbriregulaator kõrgetele +12 kuni +16dB. Ja muidugi kõlarid. Mida mudasem purin sealt sisina saatel esitub seda vingem. Oskab keegi nimetada palju ostetakse ilma tämbriregulaatoriteta võimendusi...?
              Lisaks eelnevale peavad kõlarid olema võimalikult nähtamatud, st väikesed et mahuks ise tuppa läbu pidama... Väikestele topsidele tulebki juurde panna vinge subwoofer, sest muidu see porgandihääl ei suuda segada naabreid ja hakkab ainult endale kõrvadele.

              Vanameister Heino Pedusaar ütleb oma raamatus nii :"Bassipiirkonna helide heaks taastekitamiseks peavad lahtise kõlari mõõtmed olema õige suured, et vältida akustilise lühise toimet. Seepärast ei kuulu mõõtmetelt elutuppa sobivad lahtised kõlarid tavaliselt kõrgesse kvaliteediklassi". Märkate - kuna tuppa on halvem paigutada, ei ole head...

              OB kõlaritega on see jama, et need tuleb paigutada ruumi nii et nad ei asu nurkades, ei asu vastu külgseinu - nad saavad igal juhul olema konkreetse ruumi kesksed objektid. OB tagakülg on soovitav panna mitte lähemale kui 1,6-2m tagaseinast, 1m külgseintest. Siit nähtub et niisuguse lahenduse soovija peab kõigepealt üldse mõistma miks tuleb ohverdada väärtuslikku eluruumi, siis peab ta selleks valmis olema. Peale selle peab aparatuur olema vastaval tasemel et üldse oleks mõtet kogu teemal. Siit järeldub et OB ei ole ega saagi olema igamehe kõlarisüsteem. See pole nüüd päris korrektne et neid hulgi ei toodeta, toodetakse küll kuid kuna nad on ostjale kes saavad endale midagi lubada, on nad ka kõrgema hinnaga kui näituseks S-70. Pealegi, kuna tegemist on ruumi kesksete objektidega, sis nende viimistlus peab olema parim, see aga maksab ka mitte vähe.

              Antud R909 on isegi Eestis omale kodu leidnud, kuid toodeti ka väiksemaid vendi R907 ja R707 ja tegelikult OB'sid ikka jagub ka teistelt tegijatelt.
              Meie foorumist on läbi käinud Quad ESL-63 kõlarid (veel kuulsama ESL-57 järglased), mis on legendaarsed ja ka väga suutlikud kui nad kokku pandi 2x12" (kanalis) dünaamiliste bassihäälditega (http://www.regonaudio.com/Gradient%2...Subwoofer.html ), tootjaks soome firma Gradient. Põhimõtteliselt on ju ka elektrostaatilised kõlarid variant OB'st.

              Akkord polnud vist päris puhas OB, sest nad kasutasid tarastuses nn akustilist läätse, mis labases teostuses seisnes korrapäraselt mulgustatud papp- või vineerseinas, paremal juhul aga koosnes kahest kihist vineerist mis hoidis paigal mulkude ette paigutatud riiet mis oli arvestatud teatud akustilise takistuse ja toimesageduse saavutamiseks (ka lihtsalt auk materjalis on muide Helmholzi resonaator!).
              Kui keegi mõtleb et suvalise väljuhääldi lihtsalt OB paneeli asetamine teeb revolutsiooni audiomaailmas siis ei lähe õnneks, OB vajab väga hea kvaliteediga valjuhääldeid, see aga muudab tavaliselt ka DIY projektid kordades kallimaks kui üks hiinas klopsitud kopsik maksma läheks.

              Massist mitte eristuda julgev ega sooviv hall tüüp (nn mp3fiil) ei oska ja vist ei tahagi enam hinnata kvaliteeti, seega põhiline turg jääb ikka kokkutaotud kopsikutele. BR on massidele kes ei tahagi midagi teada/kuulda ja OB on (väga) teadlikule kuulajale. Igaühele oma...
              Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
              Konfutsius

              Comment


                #22
                Vs: Bassikõlari täiustamine

                Ei taha OB kohta midagi halvasti öelda,aga miks ikkagi enamus kallitest kõlaritest pole OBd,neid edetabeleid on koostatud küll ja veel,esimene näide lihtsalt http://hometheaterreview.com/the-mos...ll-time/#00The 23 Most Expensive Audiophile Speakers of All Time.
                Vassilkov võiks ju ka jätta oma keeruliste komposiitmaterjalidest kastide valmistamise,hoiaks materjalidelt kokkuJa sellise hinnaklassiga ostjatel ei tohiks ka ruumipuudust olla

                Comment


                  #23
                  Vs: Bassikõlari täiustamine

                  Raha ei tee veel teadlikuks kuulajaks.

                  The senior editorial staff of TAS assembled a list of the "12 Most Significant Speakers Of All Time." Here are our picks.

                  Vaadake, 4 nendest on OB'd viies on hübriid OB (Infinity IRS V) ning seejuures "most significant of all time" tiitel on OB disainil Quad ESL-57.

                  Vassilkov võiks seda ja teist teha, kuid ta teeb seda mida parasjagu õigeks peab ärilises mõttes.

                  See teatrikinumeeste top 23 on piisvalt meelevaldne - nende odavaimad asjad listis on ca 20k$ mis pole küll kaugeltki pädev hinnatase sellise nimega listi pääsemiseks...
                  Steinway-Lyndorf: 150k$ ja 500k$ hinnaga asjad ei olegi maailma kallimate hulgas, nagu ka Estelonid ja 20k$ torud on?
                  Nojah eks siis näitan odavat saasta - http://www.audioholics.com/tower-spe...-model-d-video
                  Famous piano-maker Steinway & Sons and Danish speaker designer Peter Lyngdorf have collaborated on a new set of loudspeakers. They cost a quarter of a million dollars, and they sound absolutely amazing.
                  Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                  Konfutsius

                  Comment


                    #24
                    Vs: Bassikõlari täiustamine

                    Siin supparimehele katsetuseks kumina vähenduse mõttes, igasugu vatiinid ja vatid võiks jätta esialgu ja proovida porti pikendada või vatiini sinna pigem lisada, teiseks pigimatti kasti sisse seintele, kahtlustan heco puhul et kastimaterjali paksus on suurusjärgus 22-24mm, kui vajlukas on madala tundlikkusega läheb käik ruttu suureks.
                    Ma seda OB ja kastibassi päris nii ei võrdleks on väga hea bassiga kaste kuuldud, ja ka väga populaarsed alpha 15 on õnnestunud plaadil kuulda. Ja ainuke hea bass mis on olnud OB laual on olnud lyngdorf steinway setis, see oli küll vist isegi vaimustav, sellist oreli madala otsa eraldust pole õnnestunud rohkem kuulda, aga suures osas on see ka ruumides ehk kinni olnud.

                    Comment


                      #25
                      Vs: Bassikõlari täiustamine

                      Mind lihtsalt huvitab,et kui OB bass on teistest parem, miks siis insenerid ja ärimehed ei torma neid pakkuma?Kas siis enamus seitsmest miljardist ei tee vahet?

                      Parema asja eest saaks ju ikkagi rohkem küsida

                      Comment


                        #26
                        Vs: Bassikõlari täiustamine

                        Esmalt postitatud pekk poolt Vaata postitust
                        Mind lihtsalt huvitab,et kui OB bass on teistest parem, miks siis insenerid ja ärimehed ei torma neid pakkuma?Kas siis enamus seitsmest miljardist ei tee vahet?
                        Kurb aga ilmselgelt valus tõde on see küll - et enamus sellest seitsmest miljardist ei taipa audiost mitte vähimatki, kuid mp3 kräunutavd ilmselt neist peaaegu kõik.

                        Ärimehed ei torma sellepärast et insenerid ütlesid neile kogemata välja - OB'd on raskem paigutada ruumis parima tulemuse saamiseks. Ja ärimees on see kes peab hakkama pareerima mehele vastu kes tahaks äkki pool milli panna kõlarite alla, et ta ei saagi neid panna sinna kuhu ta just parasjagu tahab... Ja kuulekad koolipoisid nagu nad olid, õppisid nad kiiresti selgeks et klient on kuningas kes maksab. Nad ei tee kliendile vaimse tervishoiu või kuulmise testi, vaid müüvad mida saavad.

                        MK - kas kuulasid seda - http://steinwaylyngdorf.com/en/showc...ncredible-view Model D või Model C, mis on nagu Model D aga kaks ülemist bassi on vähem?
                        viimati muutis kasutaja OSX; 19 m 2015, 21:56.
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

                        Comment


                          #27
                          Vs: Bassikõlari täiustamine

                          Model D oli see mis väljas tookord oli. Nii ülimat toccata and fugue esitust pole õnnestunud korrata. A see headus võib ka oluliselt lihtsamatest asjadest põhjustatud olla, seal miskesed peened elektroonilised kontrollid.

                          Comment


                            #28
                            Vs: Bassikõlari täiustamine

                            Mõlemad mudelid teevad digis ruumikorrektuuri ja muidugi ka kõlari baffle iseärasused on arvesse võetud. Sellise kvaliteeditaseme juures ei saakski teisiti.
                            Muusikalises mõttes on orelimuusika üks tänuväärne muusikaliik mis sobib imehästi basside headuse hindamiseks, kuid muidugi tuleb ka lööktrummi vahele kuulata et mulje õigem tuleks.
                            Mina nimetaks seda nagu basside foneetiliseks artikulatsiooniks (jah ma tean et see pole päris korrektne ilmselt)...
                            viimati muutis kasutaja OSX; 19 m 2015, 22:22.
                            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                            Konfutsius

                            Comment


                              #29
                              Vs: Bassikõlari täiustamine

                              Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                              Jah... asi on selles et enamik, tegelikult suurim osa kodus kuulajatest ei ole huvitatud kvaliteedist, vaid eeldavad ja hindavad ainult oma ettekujutust heast helist. Selleks on vajalikud kaks tähtsat momenti: 1) tämbriregulaator bassidele +12 kuni +16dB ja 2) tämbriregulaator kõrgetele +12 kuni +16dB.

                              Vanameister Heino Pedusaar ütleb oma raamatus nii :"Bassipiirkonna helide heaks taastekitamiseks peavad lahtise kõlari mõõtmed olema õige suured, et vältida akustilise lühise toimet. Seepärast ei kuulu mõõtmetelt elutuppa sobivad lahtised kõlarid tavaliselt kõrgesse kvaliteediklassi". Märkate - kuna tuppa on halvem paigutada, ei ole head...

                              OB kõlaritega on see jama, et need tuleb paigutada ruumi nii et nad ei asu nurkades, ei asu vastu külgseinu - nad saavad igal juhul olema konkreetse ruumi kesksed objektid. OB tagakülg on soovitav panna mitte lähemale kui 1,6-2m tagaseinast, 1m külgseintest. Siit nähtub et niisuguse lahenduse soovija peab kõigepealt üldse mõistma miks tuleb ohverdada väärtuslikku eluruumi..

                              Massist mitte eristuda julgev ega sooviv hall tüüp (nn mp3fiil) ei oska ja vist ei tahagi enam hinnata kvaliteeti, seega põhiline turg jääb ikka kokkutaotud kopsikutele. BR on massidele kes ei tahagi midagi teada/kuulda ja OB on (väga) teadlikule kuulajale. Igaühele oma...
                              Tänud, et viitsisid end pikemalt sõnastada ja ja lingid panna.
                              Asi läheb põnevamaks - tämbriregulaator on sinu mõistes välistatud/saatanast, kuid kui kõlari alumine ja mõnikord ülemine ots ära kukub, siis kuidas seda kompenseerida (kukub ju paljudel kõlaritel alumine ots 20 Hz suunas 12-6 db) - tahtejõuga ettekujutada, et mängib ju küll seal kuskil vaikselt/ettekujutatavalt, kuid olen "audiofiil" ja tämbrinuppu põhimõttelist ei keera. Madalate kõmin (60-100Hz) ja kõrgete sisin (10-12 kHz) ei tohiks häirivalt võimenduda, kui tämbrit 20 Hz ja 20 kHz juures peale keerata sama nurga all, mis kompenseerib kõlari mahamängimise nõrgenemise.

                              Heino Pedusaar oli samuti oma aja laps ja arvatavasti ei saanud omalajal misiganes kõlareid proovida ning kirjeldada. Minu mälu järgi praktikumi ajast, tagant avatud kõlareid sel ajal Eesti raadios ja teles polnud (oli ENSV parim tehnikapark, kus oli hulgim selleaegset lääne tehnikat), vähemalt ma ei mäleta, et keegi raadio- ja telemaja rahvast mulle neid tutvustand oleks. Tore, kui keegi parandaks.

                              Tagant lahtiste kõlarite tavaruumis kasutamine/paigutamine kipub jamaks minema, nagu mainid. Kuna vajavad väga spetsiifilist ruumipaigutust, siis kasutajaskond kuivab kokku ja enamus ei saa/taha kaasa rääkida ja omada. Niššivärk.

                              MP3 kuulajaid jääb aina vähemaks, kuna protsessorite mälumaht ja kiirus lisandub iga aastaga. FLAC ja sarnased formaadid on praegu "hall" igapäevasus.
                              viimati muutis kasutaja martk; 20 m 2015, 01:40.
                              Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

                              Comment


                                #30
                                Vs: Bassikõlari täiustamine

                                OB sageduslangust ei korrigeerita tämriregulaatoriga, sest selle tunnusjoone tipp ei ole kuskil 20Hz ligiduses vaid tavaliselt 60 - 80 Hz kandis, see tähendab et alla selle tipu niisuguse regulaatori võimendus taas langeb ning see ei kattu OB paneeli langusega. On ka võimalik akustilise paneeli ehitusega korrigeerida sageduslangust, nii ei lähe aktiivset korrektsiooni üldse vaja või peab see olema minimaalne (mida saab sel juhul ühitada ka lihtsa loudness-skeemiga, mille olemasolu ma kiidan heaks sest see vastab füsioloogilisele kuulmisele).
                                Resside omanikel on võimalik teha korrektsioon ka mõõtemikrofoni abil, saab ka päris lineaarse tulemuse.

                                Paigutus ruumis eeldab jah arusaamist, mitte ainult huvilisel vaid ka tema perel, kui see puudub siis ongi nii nagu on -vt. ülalpool...

                                Protsessorite mälumaht ehk cache ei puutu asjasse, vahemälu nagu juba võiks puutuda aga user on tavaliselt nagu -vt. ülapool... siis kvaliteedi teemaga seoses ei ole keegi mp3 vältima hakanud, kuna asi on proosalisem - uutesse junnidesse mahub ju seda mp3 palju rohkem ja see ruulib kõige üle...

                                ...meenuks nagu et mingid Tesla monitorid olid küll tagant akustilise läätsega, vana telemaja 4-stuudios, 80' lõpus... aga pead anda ka ei julge.
                                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                                Konfutsius

                                Comment

                                Working...
                                X