Teade

Collapse
No announcement yet.

Subwooferi ehitamine tuppa. Tapped horn.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Subwooferi ehitamine tuppa. Tapped horn.

Tere!

Mõtlesin, et võiks natuke tegevust leida ja nikerdada suppar elutuppa, kus see hädasti abiks tuleks.
    Uurisin siis igasuguseid võimalusi ja leidsin, et kõva mütsu annab nö. "horn" tüüpi kast. Kahjuks pole just ruumi palju ja uurisin siis veidi veel ning on olemas ka "tapped horn" tüüpi kaste, mis pidid head lärmi tegema ning samas väiksemad olema.

Leidsin ka ühe joonise väiksemat sorti kasti jaoks, mis kasutab 12" elementi.
    Click image for larger version

Name:	Capture.jpg
Views:	1
Size:	79,3 KB
ID:	873592

Ok, nüüd küsimused:
    Esmalt, et kas on mõtet üldse sellisel spets disainil (lihtsamale muusikakuulajale) või piisab tavalisest kuubikust kah?
    Millist elementi peaks kasutama? Ma ei jaga eriti palju igasugustest Q arvudest jne.
    15mm MDF-ist peaks vast piisama?

Arusaamatuks on jäänud veel, et kas neid kaste peab olema mitu tükki (väljamaa foorumitest lugesin midagi selle kohta, aga ei jõua kohale kõik), et saavutada efekti või kõlbab ühest kah.

Ehk on siit keegi niisuguse disainiga kokku puutunud.

Tänud!

Vs: Subwooferi ehitamine tuppa. Tapped horn.

üks 10tolline bassikas inverter kasti ja bassi küllalt,häälestus miski 25hz äkki

Comment

Igasuguste Hornide teema on see, et kast peab ideaalselt vastama elemendile ja ise sa miskit sokusarve mis ka töötaks välja ei mõtle. Minu teada ei mängi hornid ka nii madalale kui toas võiks mängida. Ja asi tuleb ka 10 või 12" elemendile kohutavalt suur.
      Kas sulle poes müüdavate aktiivsubbakate bassist jääb väheks? käi tiir kuulamas ja mõtle....
      Kui jääb väheks või kindel mõte ikka ise teha siis Vali miski ports elemente väja mis suudaksid osta või anna oma hinnapiir ja sulle öeldakse mida võib osta.
      Mis kõlarid sul muid sagedusi mängivad et subbassi juurde tahad?

Comment

Peakõlarid on Infinity Reference 61 MKII (keskel 100 MKII ja taga 1 MKII), ehk siis matsu neil jagub, aga asi selles, et 5.1-ga läheb bass enamasti supparisse.
        Võimuks on Yamaha RX-V650.

Horni peale mõtlesin selleks, et see pidi andma sellist bassi mida on kohe tunda, mitte mingit tavalist müdinat.

Comment

ruumipaigutuse osas. kahe bassikõlariga on sul neid ruumis targaltpaigutades võimalik seisulaineid paremini vältida kui ühe kõlariga. (ja neljaga veel veidi paremini kui kahega)

Comment

Hei
            Sa rääkisid, et 5.1 tahab rohkem bassi väljundada bassikast. Aga sa oled oma võimu timminud suts? Mul vist sama mudel. Maru häste saab seal kõik timmida, et kus ta neid basse väljundab. Kõige mugavam seda teha on ühendades võim telekaga. Mul kah algul esikõllidest ei tulnud mürtsugi kuid seal saab panna kas mõlemast, ainult bassikast või siis ainult esi kastidest.
            Hornidest niipalju, et alla 15" ei maksa vist üldse teha ja 1 kast on kah suht nigel Kui just labhorn ei ole! Ise tegin ühe HD15 kasti. Element küll on vale sees, kuna see vedeles kodus(eminence delta) kuid sellist mürinat ja lärmi teeb ikka. Kuigi ootused olid mul ikka suuremad. Kui panin väiksesse ruumi siis oli tunda ikka kuidas kopse peksis suts. Aga muidu sellist Kick bassi küll ei tunne. Ainult krt on suunatud vastu seina otsaga. Annab hornile palju juure. Nüüd on teiselpool seina saunas plaatidel juba mõrad sisse tulemas aga mis sest.Muusika tahab ju kuulamist. Nüüd timmisin sust süsteem ümber, viisin tohkem toa keskele(ristkülik on see tuba) trepi all on. Siis oli selle võrgumüraga tükk tegu. Aga selle sai ikka päris huvitavalt lahendatud. Yamaha võimeni kere(seal mingi vinüülplaadimängijale oli vist kruvi) külge panin lihtsalt juhtme ja teise otsa pistiku kus ühendasin ainult maanduse ära. Oh ime kus on nüüd briljantne heli. Proovisin pikendada sub out-i 10m kaabliga(see kõige odavam aga otsad panin kullast) ja siis T.Amp 600 võimu aga siis tuli ikka selline müra et ei kannatanud. Vedeles mingi vana kenwoodi ress too sai siis pandud vahele ja sinna veel mingi sagedusfilter. Nüüd on asi ikka päris ok. Küljepeale said kah nüüd seoses selle teise ressiga nn ringheli kõlarid Möllul on ikka oma küla parim saund kohe kindlasti
            Sorri et nii pikaks läks see möla aga sai kusagile välja kirjtuada omad emotsioonid. Eelmine teema on suht soiku jäänud kus ma seda HD 15 tegemise plaane arutasn. Seega vaatain, et siia võiks jutustada. Sul samad Sul samad huvid.

Comment

Hahah, pole hullu. Huvitav lugeda!
              Pani muigama kohe kui mõrastest plaatidest juttu tuli.

Ressiiveril on seadistatud küll, et annaks bassi nii esikõlaritest kui supparist, aga isegi Logitechi Z-2300 supparit kasutades on vahe ilmatu suur.

Selle HD15 võiks ära küll proovida, on soovitusi või muid näpunäiteid enne kui asi lukku lüüa?

Comment

Päris tervet plaati ta ikka ei lõhu aga vuuki veeb kõll mõrad. Ühe plaadi ajas nurdast katku, aga too ei olnud kah terve plaat(ma mõtlen, et too oli nagu ukse kohale pandud ja sealt kus läks plaat kitsamaks, tolle kitsa koha ajas kati. see selleks) Aga ma ei tea kas ma julgen üksi nii soovitust anda. Minul laideti küll mõtet suht maha ja hakati ajama hüdrovasarast juba XD Lõpuks lihtsalt tuli tahe ja tegin ära ikkagi, kuna tundus kõige ägedam ja lihtne kah samas. Aga õige elemendiga oleks asi kindlasti parem Aga siin netis vaatan, et 1000 eek saab mingi kasutatud vanu bändi kõlareid. Äkki peaks ise ostam veel Väljas suvel hea lasta. Ega see HD15 oli kah väljas juba suht norm. Aga mingit lööki ei maksa küll rindu unistada kui on üks kast. Kui siis toas mõnes heas nurgas. Suvle oli suht naljakas:mul tümm käis väljas. Naabermaja on müügis(see nii 15m kõrval) Mingid ostjad tulid Vaatasid ja kuulasid rahu ja vaikust. Krt tollel majal mingi aknaliist kah värises et oli kuulda. Pole enam noid vendi siin näinud Aga tee mis süda lustib. Mõtlesin, et paneks inverteriga selle T Amp 600 autosse ja siis selle valge kasti kah ja linnapeale mõnikord(Tartu ikka).

Siin laideti ja kiideti mu plaani niiet otsusta ise kas see on siiski parim. Aga usun, et hinna ja kvaliteedi suhe on keskmine . Kahjuks pole kokku puutunud tavalise kastiga. Kus need torud tulevad ette(inverter krt ma ei tea seda nime aga midagi sellist oli) Äkki on too paremat lööki võimeline tegema just toas. Suvel tuleb prooovima hakata

Comment

kus juures tegin ka hd 15 sõbrale jõuluks sisse panin mingi 15" star sound või mingi x asi oli. no ma ei tea sõbral kiskus küll näo naerule , klaasid kapi peal värisevad ja õlle pudelid nurgas jooksevad ringi

endale tegin La scala ruuporkastid 10" elemendile aga kui kastid valmis said tuli välja siis foorumis mingis teemas pajatades et ned on mid bass kastid trr ma raiskasin palju vineeri ja aega et kastid valmis saada nüüd olen nii löödud et ei viitsi elementegi sinna sisse kruvida peaks vist kastid maha lükkama

aga proovi ära teha , ja anna teada kuidas kõlab

Comment

Tahaks isegi selliseid sõpru kes nii lihtsalt teevad sellise asja
                    Aga äkki oleks võimalik selle sõbraga kuidagi suhelda, et kuidas ta selle kasti paigutas, sest ma ei saa küll teises toa otsas pudelit liikuma Seda ju peaks hoopis tegema häti madal sagedus ju? Aga see kast ei tohiks mängida nii madalale. äkki oleks vaja asja uurida, muidu laseb elemendi ruttu õhtale. Sain aru, et ikka tegu ühe kastiga? Samas pidid hornid olema väga täpsemt elemendiga sobivad. Äkki siis minu Eminence Delta ei sobi sisse kuigi seal originaal joonise lehel soovitatakse Eminence Kappa't . Kas siis tõesti saab olla sama firma elemendis nii suur erinevus?Kappa olevat ainult 2korda vastupidavam. Aga äkki lihtsalt suretab kast teised elemendid kiiresti välja? Et alguses ongi selline maru võimas kuid läheb kiiresti läbi. Aga äkki on mul võim liiga nõrk? Ta peaks olema mul täpselt sama võimas kui on element. Muidugi võiks olla rohkem varu aga ta hakkab ikka ju lõpuks üle peksma(clippima) Või siis võimsama võimuga annaks rohkem keerata-vaevalt?
                    Jätka samas vaimus
                    viimati muutis kasutaja muad100; 09 January 2010, 22:54.

Comment

ah mis te jamate.... 18" ja kõik madalad bassid korras

Comment

Horni ehitamine lükkub vast suveperioodi, kuna praegu pole kohta kus nikerdada nii suure kasti kallal.

Hoolimata sellest oleks supakat ikka vaja.
                        Tahaks, et mängiks võimalikult madalale.

Kas oleks siis vaja tõesti 18" element võtta? Sest kiire pilk thomannis müüdavatele elementidele viitab küll esialgu sellele. Aga need suured kurjamid kipuvad kalliks minema. Eriti kui veel arvestada, et võimu juurde vaja.

Ütleme eelarveks 5-6k esialgu.

Võib-olla on lihtsam hoopis poest kodukino suppar osta, kuid see tuleks veel kallim (vaatasin ühte Infinity bassikat - 10k).

Comment

lihtsam kindlasti aga kas ka odavam
                          CASH

Comment

Tundub suht mõttetu lahmimine siin teemas. Olgem ausad, 18" tuppa? Äärmiselt mõttetu. Osta parem kvaliteetsed 10" bassielemendid ja saad ka vastavalt sellele kvaliteetse heli. Näiteks on praegu ostu-müügi foorumis üleval Peerless XLS-10 ja Scan Speak Revelator 10" bassikad, tuntud ja tunnustatud valjukad, igasuguste Starsoundide jms ei anna võrrelda. Elutuppa piisab ühest sellisest täiesti, lisaks saab ka kogu ülejäänud maja kaasa elada, kui kõvemini kuulad. Ja nagu ma eelnevalt ütlesin saad siis kuulata kvaliteetset bassi, mitte lihtsalt müra. Joonised on netis antud elementidele täiesti olemas, lihtsalt otsi üles ja hakka ehitama. Bassiruuporit tavalisse elutuppa pole kindlasti mõtet ehitada (ok, kui su elutoa mõõtmed pole just alates 50-60m2), kuna need on mõeldud ikkagi suurematesse ruumidesse.

Comment

ei aeta ilmselt SQ-d taga vaid SPLi ja 18" bassikad oleks minu toas igati teretulnud ja üsna pea jääks puudugi.
                              Se on ju nii kuradi suhteline et sellel teemal edasi vaielda on mõttetu.
                              Mõni mees räägib et tal on 2w lampvõimust ja 8" bassikatest küll, teisel jälle 2x10" piisav, mina aga ei julge kaua peas keerlend 2x10" x2 kasti projekti ette võtta kuna kardan et se ei tekita piisavalt jõulist bassi ja vajan miskit enamat.

Comment

Working...
                              X