Teade

Collapse
No announcement yet.

Projekt PA.ga

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Projekt PA.ga

    Nii , tahaks teha oma järgmise projekti PA valjuaktega. Kuna ruum on suur ja raha vähe valisin tehnika www.eerotehnika.ee ja bassikaks valisin selle elemendi http://www.eerotehnika.ee/index.php?...mart&Itemid=53
    Kõrgeteks paneks mingisuguse horni , mida ma veel vaadand pole aga bassika tahaks panna horn kasti , mitte nagu tavaliselt pannakse aint invertereid ja kinniseid. Vastusteks sooviks saada sisutihedaid ja mõtekaid vastuseid.

    #2
    Vs: Projekt PA.ga

    15" valjukas ruuporkastis koos kompressioondraiveriga on halb mõte IMO - kast tuleb kuradi kolakas (kuna ruupor PEAB olema sirge, mitte volditud) ja võib tekkida probleeme lõikesageduse valikuga - nii suure valjukaga peaks olema 1kHz kandis ülimalt, pigem ütleks, et 500 Hz, milleni kompressioondraiverid reeglina ei ulatu, ja kui ulatuvad, on sigakallid. Kuna ka valjuka T/S parameetrid on tundmatud, läheb asi suht keeruliseks (muidugi võib valjuka parameetrid ise ära mõõta ja siis sobiva kastilahenduse välja mõelda).

    Mina eelistaks kesksageduses 6,5"...8" valjukat ca 200...300 Hz kuni 5...10 kHz. Nt. Eminence Alpha 6 on mõistliku hinna ja hea heliga valjukas, neid 2...4 tükki ruuporisse, lõikesageduseks venitab ehk isegi 4...5 kHz ära (seega vokaalisagedused jäävad filtriga lõhkumata). Sellest allapoole siis 15" midbassi kastid, 60 kuni 200...300 Hz (võimalikult sirge ruuporiga), ning siis hunnik 12" ruuporites 30...60 Hz (modulaarne disain, kus mitu väikest kasti pannakse kokku nii, et moodustuv ruupor on suur ja mängib madalale).
    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

    Comment


      #3
      Vs: Projekt PA.ga

      Kui erinevaid elemente oleks per kast 1 ehk siis kõrg , kesk ja madal sagedust oleks hind veel talutav aga kui hakata elemente rohkem panema läheb natuke kalliks.

      Comment


        #4
        Vs: Projekt PA.ga

        Kui suur eelarve on? Säästu-PA-ks soovitaks kesk-kõrgete kõlaritesse 2x Visaton BG-20 + piesod, võimendi ca 200 W/ch @ 4 ohm, (kokku 5-6000.-) ja bassikastidesse siis ehk 2x PA15/8-d (2 bassikasti läheks ca 5...6000.- kokku), võimendiks 600...1000 W/ch @ 4 ohm nt. see, loomulikult ka krossover. Kogu kompott siis ca 18000...20000.- ja nii 150...200 inimesega üritused peaks tehtavad olema.
        Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

        Comment


          #5
          Vs: Projekt PA.ga

          Eelaarveks olen arvestand suht maksimum 12000 krooni . Ehk võiks isegi kuidagi tagasihoidlikum olla , ehk saaks kuidagi kombineerida nii et valjukatega saaks kuulata 30 ruuduses toas tavaliselt muusikat ja teha 150 ruuduses ruumis väikesemaid pidusid (inimesi kuni 50) kus muusikaks tantsumuusika. Bg20 sobiks hästi kesksageduseks aga eelarve vähendamiseks äkki võtta neid kasti kohta üks. Siis oleks kasti kohta bassikas 800 eeku , kesk 350 eeku ja piesod kuni 150. See teeks kasti kohta 1300. Siis läheks kastide peale 3000 .Kas võimuks ei saaks olla see http://www.eerotehnika.ee/index.php?...mart&Itemid=53 või siis osta kasutatult. See teeks siis 6000 + krossover ja bassikavõimendi milleks võiks lasta kellegil äkki teha.. Saaks isegi odavamlt hakkama ja kuna ei pea olema nii võimas see komplekt siis saab ehk sellise komplektiga hakkama

          Comment


            #6
            Vs: Projekt PA.ga

            kesksagedusteks soovitaks ühe valjuka puhul CIARE CH 250,
            tundlikkus 97dB, aga ka hind on 1000 kopkatega pillipood.ee-s.
            ise mõlgutan sellise kasutamist lairibakastis...

            netist leidus pisut infi ka: http://www.spectrumaudio.de/breit/ciare/ciareCH250.html

            Comment


              #7
              Vs: Projekt PA.ga

              Pigem soovitaks siiski jääda variandi juurde 2xBG20 kasti kohta, saab ilusa ühtlase sageduskara ja suurema helirõhu (kuskil 118...120 dB meetri peal), ühe BG-20 lõikad ca 1 kHz pealt 1. järku madalpääsfiltriga, teine mängib kogu riba. Piesod maksavad Tevalos miski 18.- tükk, neid läheb ütleme 2 tükki kasti kohta, filtriks 8,2 ohm paralleelselt ja 1,5 uF konde jadamisi piesodega. Kastiks 60 liitrit, häälestus 40Hz. 150-ruuduses ruumis saavad rokk- ja jazzmuusikaga (tantsumuusika on väga lai mõiste) isegi ilma bassitoeta hakkama, kuid see on ikkagi soovitav lisada, eriti kui mängitakse elektroonilist tantsumuusikat - 2 bassikat, kummaski üks 15" 4 oomine. Kogusumma tuleks siis ca 5500.- ilma krossita ja võimudeta. Võimudeks nt. Master Audio MPA600 ja MPA1000 või Thomannist t.amp TA450 ja TA600, krossiks Thomannist BEHRINGER CX2310 SUPERX PRO. Koguhind tuleb siis 11000.- koos kopikatega + mõnedsajad kroonid kaablitele (kõlarikaabliteks kõlbab ka tavaline 15.- meeter 2,5 ruutmilline kaabel).
              Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

              Comment


                #8
                Vs: Projekt PA.ga

                See hind mulle juba läheb ja tundub ahvatlev , veel vaja saada need kastide mõõdud ja kujud.Kavatsen osta võimendi Master Audio MPA 400 , küll jätkub võimsust ja kui väheks jääb , saab maha müüa ja hiljem parema osta. Aga küsimus kas saab hakkama algul ilma krossoverita , kuna kohe ei saa seda osta.
                viimati muutis kasutaja Hents; 30 m 2007, 19:26.

                Comment


                  #9
                  Vs: Projekt PA.ga

                  Tartus Tiigi elektroonikas oli kuu-paar tagasi miski vanem krossover ca 300 krooni, kui sellest abi on. kodus kuulamiseks seda nagunii vaja pole kahe BG20-ga kanalis, suure lärmi puhul aga pole väike sahisemine häiriv?

                  Comment


                    #10
                    Vs: Projekt PA.ga

                    Elementide kogu hinnaks on ju kokku 3060 ,mitte 5000 nagu arvutas tehnofriik. Kust sa selle hinna said? Võimendi 1900 ja crossoverit ma veel vaatan ja hinnaks tuleb suht väikesed 6000-7000 krooni ( arvestatud ka kastimaterjal ja värv) Koduseks kuulamiseks kasutaks ehk aint ühte paari bg20-neid vb ka ühte bassikatest aga nüüd , kust ma leian sobivad kasti möödud, teha tahaks ikkagi horne.Kas bg20-ned saaks panna sellistesse hornidesse?

                    Comment


                      #11
                      Vs: Projekt PA.ga

                      Arvestasin ka vineeri ja muude juppide hinnad sinna juurde. Endal läksid BG20 kastid ca 3500.- maksma kogu krempliga, alates valjukatest ja lõpetades värviga (sh 600.- tööraha). BG20-te sobivust ruuporisse ei tea, pole viitsinud simuleerida, võibolla isegi sobib, aga ilmselt läheb keeruliseks panna neid eestlaetud ruuporis miski 8 kHz-ni mängima (tagantlaetud ruuporil antud kontekstis puudub mõte, kuna bassi jaoks nagunii kobedamad valjukad mõeldud). Minu kastide välised mõõdud on 440x350x590 mm, materjal 18 mm vineer, esipaneel ca 3 cm süvistatud, inverter 40 mm kõrgune 330 mm pikkune slot kogu kasti laiuses (tegelikult mõistlikum on kasutada 110 mm solgitoru, 170 mm pikk, kasti kõrgus väheneb siis 565 mm-ni). Lähevad kusagil 50 Hz-ni.Piesod on eraldi moodulitena, asetuvad BG20 kastide peale, neljast valjukast vertikaalne rida muudetava kaldenurgaga. Võimendiks t.amp TA450, 50 inimesega pidudel käravad ka bassitoeta (kui just d'n'b-d vms ei lasta). Krossiks võid esialgu ka mõnda Noores Tehnikus müüdavatest autobassika krossi kasutada, aga pikemas perspektiivis korralik 2...3-ribaline aktiivkross, et keskriba mitte üle koormata bassisagedustega. Ja alla 2 BG20 kasti kohta pole eriti mõtet, võimsustaluvus ja bassiosa jääb nigelaks ning palju üle 113 dB meetri peal pole loota, ka on sageduskara küürakas, hakkavad "kisama". Mis võimenditesse puutub, siis siin ei tasu kindlasti koonerdada, 150 W kesk-kõrgetele ja 300 W bassikatele on minimaalne, mida mina ette söödaksin.
                      Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                      Comment


                        #12
                        Vs: Projekt PA.ga

                        Aga millise võimu ma kesksagedustele ostma peaks , või panen aint ühe võimendi

                        Comment


                          #13
                          Vs: Projekt PA.ga

                          Võimenditeks t.amp TA450 või Master Audiolt MPA600 kesk-kõrgetele ja MPA1000 või TA1050 (TA600 veidike liiga lahja, aga kärab ka) bassile.
                          Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                          Comment


                            #14
                            Vs: Projekt PA.ga

                            Kas bassikale sobiks umbes 100L kast ja kas 440x350x565 kasti läheb üks bg20 või kaks

                            Comment


                              #15
                              Vs: Projekt PA.ga

                              See 60 liitrit on arvestatud kahe BG20 jaoks. Kordan, ühte ei ole mõtet kasutada. Ise olin ka sellise valiku ees ja sageduskara analüüsid ning simulatsioonid näitasid, et kaks valjukat paralleelis, kusjuures üks neist on jadamisi 1,5 mH pooliga, on optimaalne lahendus.

                              Bassika kasti suuruse kohta ei saa raudkindlaid numbreid anda, kuna parameetreid pole. Arvatavasti 150 liitrit häälestusega 40 Hz oleks sobiv (välised mõõdud 550x550x640mm, esipaneel 23mm süvistatud, 18 mm vineer kolm tuge 514x100x18mm, neli 103 mm solgitoru 288 mm pikad).
                              Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                              Comment

                              Working...
                              X