Teade

Collapse
No announcement yet.

GMC Savana multimeedia ja heli upgrade

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    GMC Savana multimeedia ja heli upgrade

    Ostsin gmc savana 2003a vänni.. On käinud ~2010a alptomis tehnika operatsioonil, installeeritud on kõlarid, headunit, telekas, digiboks ja on tehtud heliisolatsiooni. Küsiks mõnda infot, kuna pole väga kunagi mõelnudki, et ostan sellise auto kuhu peab panema kõlareid nii massiliselt.


    Ees on 13cm 2 ribalised kompod firmast Ground Zero ( maksid u 100eur)
    Keskel on 16cm koaksiaalid firmast Ground Zero(maksid 100eur)
    Taga on 6x9 koaksiaalid Alpine type d
    Keskel on ~24tolline lcd teler (ilma hdmita) ehk analoog signaalidega vga, rca scart.
    Kuskile on installeeritud digiboks milles menüüs surades leiab et on hdmi seadmed, ehk see liides on olemas.
    Headunit ees on alpine iva 520r
    Lisavõimendus suuretõenäosusega puudub kui seal just mingit alpine powerpacki pole vahele pandud, aga tundub täiesti maki võimendatud.

    Probleem on suur, heli on pask!.





    Küsiks nüüd mõned küsimused. Subwoofri süsteemi eelarve on eraldatud ja seda ei hakkaks preagu arutama, aga mainin ära, et paar kilowatti ja soovin uue aku panna ja taha veel üks või kaks akut lisada.

    Kuna auto on massiivne siis minu idee oleks kolm setti kõlareid jätta ja teleka kõrval olevatele 16cm kõlarikohtadele korralikud kastid ehitada. Kõige võimsamad ja paremad helikõlarid/komplektid sooviks just sinna jätta. Kuidas oleks mõistlik raha raisata kui eelarve kõlarid pluss helivõimendid ja muu vajalik padi jääks 1500euri kanti? Kas see headunit kõlbab, minu idee oleks see alles jätta ja üldse kõik ehitada uue 28tollise smart tv taha, kust veaks digitaalselt heli makki ja see jagaks sealt edasi võimendisse jne (saaks tekitada hotspotte ja vajadusel youtubist muss koos videoga telekasse castida või siis hdmiga läppari pilt sinna kuvada?!.. Kas mul on vaja kahte helivõimendit? Kas mul on vaja dsp et kõik kõlarid ü korrekselt hendada? Mis tüüpi kõlarid ma keskele võiks panna? Kas koaksiaalid, 3riba kompod, või üldse 3way süsteemi digitaalsete protsessoriga..



    Lisaks küsiks veel seal oleva teleka süsteemi kohta.. Preagu mulle tundub, et kogu see meelelahutus süsteem on ehitatud ülesse üldse digiboksi näol, saad vaadata televisiooni, ühendada mälupulga ja siis selle pealt läbi digiboksi vaadata videosid või kuulata muusikat.. Kui ma keeran voluumi juurde siis hakkab pilt telekal virvendama ja hüppama, kas see on tingitud sellest, et videosignaal jookseb läbi scardi ja tekib mingi tugev videosignaali häire.. Kas uue telekaga signaalid hdmi peale üle viies ma saan sellest probleemist lahti?

    Ma sellessuhtes suts jagan auto helitehnikat ja kui võtta ''tavaline'' auto, siis ma isegi ei tuleks siia nõu küsima, aga sellises massiivses masinas mul jookseb juba teoorias juhe kinni ja kardan, et mõtlen üldse liiga keeruliselt.

    Missuguse süsteemi ehitaksid sina sinna?

    #2
    Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

    Äge projekt! Kui võimalus kõlar paigaldada kuulaja poole siis koaksiaal, kui ei siis komponent. Filtrid viskaks minema, igale ribale (tre/mid/mid-bass) oma võimendi ja dsp nende ette kus võimalik vastavad korrektuurid teha. Heli ja pildi lahendaks ilmselt Raspberry pi-ga või hoopis intel nuc kuhu saaks suurema ssd sisse pista meedia jaoks. HU paneks hoopis mingi tahvelarvuti, et brauserist seadmeid juhtida. Aga nii jääb vist 1,5k natuke väheks ehk mingid asjad tuleks ära jätta.

    Comment


      #3
      Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

      Scart signaalinduses liiguvad line-level signaalid. Mis tähendab et helitugevuse muutmisega ei tohi muutuda scardis mitte midagi. Aga virvendus sõltub just helitugevusest. Mis veel sõltub helitugevusest? Voolutarve parda elektrisüsteemist. Niisiis, enne meeliülendavat projekti "võimendi igale valjuhääldile" tuleb järele kontrollida ja vastavalt ehitada auto energiavarustus, muidu muudab GMC Savanna oma nime kiirelt GMC Torch'iks. Tõlkes on see siis tõrvik. Mida tõrvik teeb? Põleb. Savanna on liiga hea asi et maha põletada.
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

      Comment


        #4
        Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

        Oli ju kirjas, et taha tuleb lisaaku, seega tuleb uus energiavarustuse plaan ka ma eeldan. Igale kõlarile oma võim oleks vist veidi overkill, piisaks ka kolmest kahe kanaliga võimust.

        Comment


          #5
          Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

          15 aastat tagasi sai omale ühte ameerika van'i SQ muusikasüsteem sisse ehitatud, mõned mälestused sellest:
          Oluline on et kogu süsteem mängiks siiski juhi kohale, kaasreisijatel on savi sellest mis sa oled sinna ehitanud.
          Suures bussis on tegelikult üllatavalt vähe ruumi et midagi ära mahutada. Kui võimud ja prose taha viia, siis on vaja 50 mm2 voolukaabel sinna vedada. Kõlarikaablid tagasi ette, mis on päris kulukas ja töömahukas ettevõtmine. Võiks kaaluda varjanti kogu kola juhi istme taha seina sisse ehitamiseks, sellega hoiab kokku kaabelduse pealt. Aku võib jääda vanasse kohta kui seda mugava laadimissüsteemiga varustada. Mingisse filmi helisse ma eraldi küll ei panustaks, stereost on küll ja rohkem elamuse saavutamiseks.
          Striimimiseks on hea kasutada nn koduseid wifiga striimereid, eraldi võrgus mille autosse ehitad, nii saad kõike läbi striimeri prosesse ja sealt juba kõlaritesse juhtida. Tidal vs Spotify, netiraadio või hoopis oma kõvakettalt/mälukaardilt lahedalt üle mõne Upnp'd võimaldava tarkvara ja nutiseadme juhtides.

          1. Süsteem hakkab DSP'st (heliprotsessorist) Uued Helix'id on juba võim+DSP ühes
          2. 2+1 või 3+1, ribade arv vastavalt võimalustele. aga viimast on oluliselt keerukam häälestada. (+1=sub)
          3. Võimendi võiks võtta kõik kanalid ühes kestas, eeliseks suur ruumisääst. 4 või 6 kanalit. Sub 'i võim on ka ok kui eraldi seisev ja kõike ühes ei ole võtta.
          4. Tweetrid piilarisse, keskriba kick'i, midbassid ukse sisse või istme alla. Sub kahe istme vahele või ruumipuudusel kindalaekasse.
          Täitsa hea sai kui keskriba ja midbassid olid terve kastiga istme all, kõik tuli küll vastu jalgu aga mõnus ruumiline heli tekkis.

          Ku nüüd võimsustest rääkida, siis 80w kanalisse tweeter ja keskriba on ok, midbassile 200w on ka piisav.
          Mitme kW korral ei saa sellese eelarvega suurt midagi.
          viimati muutis kasutaja Sully; 14 m 2018, 14:53.

          Comment


            #6
            Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

            Kilowattidest - esimesel Pühajärve Beatch Party-l oli pealaval 7kW ja rannalaval 1kW võimendust. See viimane kippus antud kohas veidi lahjaks jääma. GMC Savanna on küll nimejärgi suurem kui Pühajärve Beatch, aga kahtlen, kas ka tegelikult. Seega püsiks ma kilowattidega pigem mõistlikes piirides...

            Comment


              #7
              Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

              Lisan mõned pildid hetkel seest, et keegi segamini aja mis auto see Savana on ja missugune see seest välja näeb.

              Click image for larger version

Name:	106869366.jpg
Views:	1
Size:	57,8 KB
ID:	871136Click image for larger version

Name:	106869423.jpg
Views:	1
Size:	75,8 KB
ID:	871137Click image for larger version

Name:	106869439.jpg
Views:	1
Size:	63,3 KB
ID:	871138Click image for larger version

Name:	106869471.jpg
Views:	1
Size:	52,1 KB
ID:	871139

              Kui mingis autos ruumi on, siis peaks just selles olema. Teleka taga, ees on kõik tühi umbes meeter edasi. Lisaks on see lagi igast küljest panipaiku täis.

              Eks spotify ja kõik need netiraadiod ole muidugi boonus, aga mul on tingimus, et muss tuleks koos pildiga ja pilt telekast.. Selleks kõige effektiivsem viis on portaal youtube. Sellepärast ise mõtlesin kasutada smart tv'd kuhu saaks kasvõi mobiilist üle võrgu ''cast'da'' sinna pilti või vajadusel hdmiga läppari ühendada, kust juba otse chromiga youtubi lasta või xboxi pultidega kasvõi wormsi pelada.
              Kas sellise lahendusega on vaja ilmtingimata see Alpine iva520r välja vahetada või saab kuidagi telekast välja tulev helisignaal analoogselt või digitaalselt sellesse makki edasi suunata ilma helikvaliteedi kaduta, kust see omakorda suunab selle näiteks dsp'sse edasi??? Headunit on küll 8a vist juba vana ja aegunud, aga siiski see oleks koht kust saaks kokku hoida.

              Erinevaid võimalusi lahendusi selles masinas tegemiseks on mul peas nii palju, et lausa segadusse ajab ja ei jõua isegi veerandidki siia kirjutada.


              Mina selles autos ei suunaks kõige paremat muusikalist kogemust esiistmele, ise kavatsen ka rohkem keskmises reas istuda õlle libistada ja nautida trippi.



              Mõistlik versioon võimendusest teie vastuseid lugedes tundub mulle selline: 3 helivõimendit, esimesed kompod (2kanaliga võim), keskele 16cm koaksiaalid (2kanaliga võim) või kallima versiooni valides 16cm 2riba (4kanaliga võim) ja pagassi kohal 6x9cm koaksiaalidele 2kanaliga võim ning lõpetuseks seda kõike juhtima 6+1sub või siis 8+1sub DSP?

              Eelarve kokku oleks tegelt kuni umbes 4000-5000eurot, see 1500eurot mis märkisin oli rohkem kuidagi minu poolne jagatud summa sellest mida ''võiks'' kulutada helivõimendite, kõlarite ja vajadusel dps peale.

              Subwoofrite üle ei taha väga siin vaielda, plaan on siiski sisse visata nii julm laks kui rahakott kannatab.
              viimati muutis kasutaja Mart88; 14 m 2018, 22:33.

              Comment


                #8
                Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

                Olemasolevad soovitused olid pigem helikvaliteedist lähtudes. Piltidelt vaatab vastu küll imelik kombo liinibussi helisüsteemist.
                Aga annan vihje: Alpine PHA-H100 ja tema tark lisavidin KTX-H100. Need saab odavalt kätte ja kasutada olemasoleva tehnikaga. Lisad 4 kanaliga võimendi + sub'i võim ja lihtne edasi liikumine väikese raha eest ongi olemas.
                Võib-olla õnnestub ka sinna liita juba kabedam H701 prose, millel juba ka multimeedia heli seadistamise võimalus. Olen seda prose kasutanud oma süsteemi ehitamiseks. Odav lähenemine jälle.
                Muudel juhtudel võiks kõike otsast alustada.
                viimati muutis kasutaja Sully; 15 m 2018, 08:22.

                Comment


                  #9
                  Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

                  Uurisin mõned õhtud seda Alpine h701 proset, ebayst juhtimis puldiga saab 350euriga kätte.

                  Panin peas mingisuguse idee paika, kõlari mudeleid ega marki pole välja valinud, aga näiteks valisin välja Alpine, kuna seeriaid kõik teavad ja saab aru kuhu ma planeerin paremad kõlarid panna.

                  Esiustesse ja piilarisse: 13cm 2ribalised komponendid (alpine type R seeria)
                  Keskele (teleka kõrvale): 16.5cm 2ribalised koaksiaalid (alpine type X seeria)
                  Taha lakke (tagumise diivani kohale, mida piltidelt pole näha): 6x9cm 2ribalised koaksiaalid (alpine type R seeria

                  Minu loogika nüüd ütleb, et on vaja kas 6kanalist võimendit https://www.audiocity.ee/clarion-xc6610.html 4x95w (ainukene mis leidsin, ei tea kas kõlbabki) või üks 2kanaliga ~2x150w ja üks 4kanaliga võimendi ~4x70w (tundub isegi odavam) kõikidele kõlaritele kanal näksi ja seda kõike juhtima see h701 dsp kust jääks siis subwoofritele ka kanal või kaks.


                  Esmalt postitatud stosoorok poolt Vaata postitust
                  Kui võimalus kõlar paigaldada kuulaja poole siis koaksiaal, kui ei siis komponent. Filtrid viskaks minema, igale ribale (tre/mid/mid-bass) oma võimendi ja dsp nende ette kus võimalik vastavad korrektuurid teha.
                  Kas koaksiaalidel eemaldatakse ka filtreid? Kuidas ma ühendan igale ribale ühe võimendi kanali kui kõlari sette on kokku kolm? Lühidalt õeldes ma lihtsalt ei pane sellist ühendamis viisi isegi enda ajus kokku. 3setti twiitreid 4oomiseid kokku teeb juba mingi 1.5oomi. Lisaks ma ei saaks enam midagit aru kuidas ma neid kõlareid seadistaks (peaksin leidma igale ribale mingisuguse kesktee).


                  Lisaks küsiks kuidas see 12v-->220v voolumuundur mille taga oleks näiteks led telekas, taluks seda voolukõikumist mida näiteks 2-3kw monovõim tekitaks? Kas ma peaksin asja viima sellisele tasemele, et absoluutselt tuled ja pirnid ei vilguks.. Ma paneks ühe yellow top optima ette, veaks 50mm või vajadusel lausa 100mm pluss kaabli sealt taha pagassi teisse optima yellow top akusse ja sealt tagant akust veaks võimenditele voolu.
                  viimati muutis kasutaja Mart88; 19 m 2018, 00:49.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

                    kui sa tahad panna igale ribale eraldi võimu siis pead kõik kõlarite filtrid eemaldama.

                    või leidma sellised koaksiaalid, missugustel pole sisseehitatud filtreid.

                    stosoorok on mõelnud olukorda kus igal valjuhääldil on oma võimendi kanal. seljuhul filtreeritakse dsp-ga

                    Comment


                      #11
                      Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

                      See tähendaks sel juhul kolme 4 kanalist võimu, kahte omavahel ühendatud protsessorit 6ch ja 8ch, et sellist asja kokku tööle panna. okei, sellist asja ma ei hakka kohe kindlasti seal masinas korraldama

                      Comment


                        #12
                        Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

                        kui sa peaks juhuslikult d-klassi võime tahtma pruukida siis nende puhul teistmoodi ei saagi.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Gmc savana multimeedia ja heli upgrade

                          Asi hakkab vaikselt lõpusirgele jõudma..

                          Sai siis võetud, audison k5 ette, audison k6 keskele, 2x 380d1 dynamicsid taha. Seda kõike juhtima h700, et saaks filtrid välja jätta. Võimenditeks on pdx 2.150, 4.150 ja ural 1.6000.
                          Elekter on veel võimenditele ja genekasse ühendamata, aga eest vana aku läheb minema ja tuleb taha pagassi kaks boshi kõige võimsamat agm akut. Televiisoriks valisin peale pikka otsingut cello 12v 24'' smart tv wifiga.

                          Ehitusest nii palju, et esimestele kõlaritele kaste ustesse ei teinud, teleka ümber olevatele 16,5cm kõlaritele sai korralikud vineer kastid tehtud. Auto oli pigimatistatud eelnevalt ''õrnalt'', sai tagu uksed ''massiivselt'' üle tehtud ning tummistatud, esimesed uksed sai lihtsalt pigimatistatud üle, et kõlaritele võimalikult õhutihe kast jääks. Lisaks sai kaetud ees katuse kuppel pigimatiga... Põrandat ma ei puutunud, kuna seal oli midagit juba tehtud ja tagumised küljed teen siis kui jõuab kätte võimendite võimendamise kord.
                          Üks pilt teleka paneelist
                          Click image for larger version

Name:	31957822_10210527946469074_7201369758237720576_n.jpg
Views:	1
Size:	294,4 KB
ID:	871291

                          Comment

                          Working...
                          X