Teade

Collapse
No announcement yet.

Grammofon MagLev

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Grammofon MagLev

    Tekkis võimalus lähemalt uurida grammofoni nimega MagLev. Nagu nimi ütleb, on siin tegemist magnetilise levitatsiooniga, täpsemalt: plaaditaldrikut toetatakse ja aetakse ringi elektromagnetiliste protsessidega.
    Tundub posimisena? Midagi ulmelist selles asjas ei ole, kõik puha maine/kosmiline füüsika. Ei hakka siin tehniliste spetsifikatsioonidega koormama, need leiab huviline tootja kodulehelt.

    Click image for larger version

Name:	P1140264a.jpg
Views:	1
Size:	137,7 KB
ID:	882645

    Enne seadmega tutvumist tekkis mõningaid kahtlust äratavaid küsimusi, milledest mõned said vastuse, aga mõned mitte. Näiteks:
    - kas "lendav" taldrik püsib piisava täpsusega tsentris ega hakka viskama horisontaalsuunas?
    - kas "lendav" taldrik ei hakka lengerdama vertikaalsuunas?
    - arusaadav, et seadmel kasutatakse kindla peale minnes väga tuntud tootja Ortofon helipead, aga miks just kõige odavamat mudelit?
    - mis juhtub kui töötamise ajal toitevool katkeb?
    - millisele sihtgrupile see grammofon on orienteeritud?

    Alustuseks tuleb mainida, et seadme omanik oli vahetanud originaalhelipea parema vastu, milleks oli Ortofon 2M Black.
    Grammofoni ülesseadmine toimub lihtsalt: aluspind loodi, väline toiteplokk ja signaalikaablid külge, taldrik asetatakse korpusest välja turritavatele tugedele.
    Seejärel asetatakse peale plaat, mille puhastamine plaadiharjaga saab toimuda ainult taldriku seisvas olekus, sest leviteeriv taldrik nihkuks harja kasutamisel trajektoorilt ära ja kukuks ilmselt maha. Taldrik on päris raske, sisaldab püsimagneteid, seega selle kukutamine ei ole mitte mingis mõttes tervislik tegevus.
    Peale plaadi puhastamist viiakse käpp käsitsi plaadi algusesse või soovitud kohta, nagu ikka ja käivitatakse grammofon. Seepeale taldriku all olevad toed tõmbuvad elektrimootori tegevuse toimel korpusesse, taldrik jääb korpuse kohale hõljuma ja hakkab tasapisi pöörlema. Pöörlemise alguses on taldriku laperdamine päris suur ja vajaliku kiiruse saavutamine ja stabiliseerumine võtab omajagu aega, stopperiga ei mõõtnud aga kuskil pigem 45 sekundit enne kui vajalik stabiilsus ja kiirus on käes.
    Seejärel laskub helipea plaadile elektrimootoriga toimiva mikrolifti abil ja plaat hakkab mängima. Plaadi mängimise ajal horisontaalne viskamine ja vertikaalne laperdamine on minimaalsed, visuaalselt praktiliselt tuvastamatud, see protsess on üsna hästi kontrolli alla saadud.
    Plaadi peatamisel tõstetakse käpp automaatselt üles, peatatakse taldriku pöörlemine (see jääb endiselt mangetpadjale hõljuma), tõstetakse taldriku toed üles (elektrimootori/ülekannete surina saatel), ongi stopp.

    Siinkohal tuleb mainida, et plaaditaldriku levitatsioon on väga tundlik teema, helipea nõela surve on praktikas piiratud 1,5 grammile, sest näiteks 2 grammi survet juba pidurdab taldrikut sedavõrd et tekkiv kiiruse lainetamine oli helis märgatavalt kuulda. Tundlikum muusikukõrv tajus veerandnoodist kõikumist pikkade nootide puhul kohati juba 1,6 grammise nõelasurve korral, kui helipea oli veel välimisel helirajal. Sisemiste radadega ilming vähenes.
    Tehnilise testplaadiga katsetamine andis samuti tulemuseks, et träkkimisvõime ei olnud parim ainult 1,5 grammise survega, oleks vajanud pisut enam, kuid suurema nõelasurve korral võib tekkida olukord, kus kiiruse lainetamine on juba sedavõrd suur, et automaatika lihtsalt peatab grammofoni töötamise.
    Kriitilise kaaluküsimuse tõttu ei ole võimalik kasutada muid taldrikumatte kui ainult kõige kergemat vilti.
    Samuti tundus visuaalselt, et leviteeriv taldrik oli pisut kaldu selles suunas kus helipea nõel puutus vastu plaati.
    Levitatsiooniprotsessi tundlikkuse tõttu vajab grammofoniga ringikäimine kainet pead ja rahulikku meelt, kiirustamine peab olema välistatud. Plaadi vahetamine/pööramine võtab märksa kauem aega kui tavalise grammofoni korral.

    Et mis siis juhtub kui toitevool kaob? Selleks on grammofoni sees abitoiteallikas (akud), ja automaatika katkestab koheselt grammofoni töö: tõstab helikäpa, peatab taldriku pöörlemise ja tõstab taldrikule toed alla, teeb turvalise stopi.
    Grammofonil on ka autostop, mis peatab plaadi mängimise kui nõel jõuab plaadi lõppu. Praktikas oli näha, et nõel läheb ikka päris viimasele plaadivaole ja siis ka seade mõtles natuke aega, enne kui autostop rakendus. Omaniku teatel autostopi rakendumine toimib 95% tõenäosusega.

    Pisut häiriv oli tugev elektrimootori ja ülekannete surin, kui plaaditaldriku toed liikusid korpuse sisse/välja.
    Taldriku laagrimüra loomulikult ei esinenud, küll aga on kuulda omamoodi põrin kui taldrik alles kogub kiirust, seda tekitavad ilmselt levitatsiooni elektromagnetid. Kiiruse kätte saanud siis liigseid helisid kuulda ei ole.
    Seadme kasutamine on välistatud südamestimulaatori kasutajatele, väliste häirivate magnetväljade ulatus on tootja andmetel 1 meeter ümber seadme. MM-helipea kasutamisel mingeid ebasoovitavaid induktsioone ei õnnestunud tuvastada, kuigi kasutatud fonokorrektor oli ilma infrasagedusfiltriteta ei jõudnud kõlarisse mingeid liigseid võnkeid. Aga MC-helipea kasutamine sellel grammofonil on välistatud, just nendesamade tuiklevate tugevate magnetväljade tõttu. Samuti ei ole praktikas võimalik rakendada nõelale survet üle 1,5 grammi.

    Kellele on seade orienteeritud? Ei oskagi pakkuda... Soovituslik jaehind on €3500. Tõsisele audiofiilile seadme mõneti piiratud funktsionaalsus ei pruugi olla piisav. Niisama vinüülplaatide huvilisele on hind krõbedavõitu... Pilkupüüdvaks sisustuselemendiks sinu moodsasse kodusse? - Otse loomulikult!
    viimati muutis kasutaja GU50; 05 m 2019, 10:36.
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

    #2
    Vs: Grammofon MagLev

    Ühe sõnaga, eksootiline lahendus ainult lahenduse pärast?

    Comment


      #3
      Vs: Grammofon MagLev

      Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
      Ühe sõnaga, eksootiline lahendus ainult lahenduse pärast?
      Võimalik et ka Kickstarteri pärast. Hetkel pidi minema 50% toodangust Kickstarteri rahastajatele ja 50% vabamüüki. Novelty ja disaini-äri mekki on. Inimestele ju meeldivad erakordsed asjad ja siin on üks neist.
      Reaalselt ei lahenda MagLev grammofon ju mingit olulist probleemi grammofoninduses, küll aga lisab plaadikuulamise protsessile terve rea arvestatavaid eripärasid.
      Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

      Comment


        #4
        Vs: Grammofon MagLev

        Kas TechDAS grammofonidest ka midagi pajatada oskad?
        Welcome to the official website of TechDAS, high end Japanese audio manufacturer. Discover our technology, craftsmanship and Air Force analog turntable models.
        "Me võime kuulata kõike, mida mõõdame, kuid me ei saa mõõta kõike, mida kuuleme."

        Comment


          #5
          Vs: Grammofon MagLev

          Esmalt postitatud Sonic poolt Vaata postitust
          Kas TechDAS grammofonidest ka midagi pajatada oskad?
          https://techdas.jp/#
          1. ei ole TechDAS toodetega olnud võimalust kokku puutuda.
          2. see seade ilmselt ei sobi antud teemasse, aga kuna tundub huvitav, siis võiks saada oma teema.
          3. ehk on keegi kogemust omav lahkelt valmis valgustama neid grammofone?
          Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

          Comment


            #6
            Vs: Grammofon MagLev

            Kui nt jalgratta leiutamine käib edasi ja tulemuslikult ( generaator rattatrumlis ) siis see Leviteeriv plaaditaldrik on ainult silmailu.
            ( minu arvamus ainult )
            Sonicu poolt lisatud link vaatamisväärt

            Comment


              #7
              Vs: Grammofon MagLev

              Esmalt postitatud ottok poolt Vaata postitust
              Leviteeriv plaaditaldrik on ainult silmailu.
              Samas, kui tehnoloogia on olemas, siis oleks imelik see järgi proovimata jätta. Idee on ju lahe!
              Sellisel kujul see muidugi masstootmisse ei jõua. Aga aeg läheb edasi ja äkki leitakse praegustele kitsaskohtadele samuti lahendused. Hea vähemalt, et keegi püüab selles vallas midagi uut aretada.

              Comment


                #8
                Vs: Grammofon MagLev

                Kui lisada optiline helipea ja sellega veel 3500€ hinnale, oleks veel efektsem ja sobivam moodsasse kodusse ning pidurdus/raskus probleemid lahendatud.
                Mehhaaniliste mänguasjade võlu inimloomusele on digiajastu taustal toredalt hämmastav ...

                Comment

                Working...
                X