Teade

Collapse
No announcement yet.

Vinüüligrammarile eelvõim

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vinüüligrammarile eelvõim

    Nonii, kuna leidsin plaate, mida ära ei taha visata siis mõtlesin neid restaureerida. Kolikambris leidsin plaadilõhkuja 3 EPU 63SP (mõtle kirillitsasse ringi) . Ja piesoelektrilise helipeaga. asi toodetud 1990 aastal ja maksis 38 rubla
    ja tahab saada toidet 6 volti !!!

    Kuna on soov sellest elulooma teha siis mõned küsimused.
    1. Kas kuskilt on võimalik saada vene grammari pieso helipead (kas keegi on ret tehnikus näinud) ja keerulisem küsimus.
    2. Milline peab olema sedasorti helipea optimaalne koormus ning milline peab olema võimendi sageduskara (magnethelipea oma ju ei kõlba, ) Tean vaid , et koormata tohib vist pead võimalikult vähe aga ka siis jääb ju basse puudu ??? (aga äkki on kuskil mingi optimum ja pärast saaks mõne filtriga asja sirgeks ???
    3. Ühendasin pea väljundi helikaardi sisendiga. Signaal loomulikult moonutatud. Kas põhjuseks võib olla see, et liiga suur koormus? ( see, et nõel võib kulund olla tean isegi)
    4.Kuidas kutustakse piesopead inglise keeles ???guugll+ phono preamp annab ainult magnetpea skeeme.
    5. Äkki tasub kuskilt osta mingi magnetpea ja aretada see helikäpa külge ???

    6. Kas on üldse mõtet jamada ???

    Martin @tahaks vanu vinüüle kuulata ja isu kah millegi kallal nokitseda .
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

    #2
    Minu mäletamist järgi ei olnud piesol üldse mingit eelvõimu, see annab ju niigi tugeva signaali. Basse muidugi ükski piesogrammar kunagi ei mänginudki, neid kuulis alles siis kui magnetpeaga grammarit kasutasid. Vaata mingite vanade radioolade skeeme, sealt peaks aimu saama asja olemusest. Leidsin praegu L.Abo Raadiolülitused raamatust sobtuslüli skeemi lk.304.

    Comment


      #3
      Vanade saviplaatidega tuleb meelde, et kui võtta õmblusnõel hammaste vahele ja see siis keerleva plaadi vakku suunata kuuleb ka muusikat, tõesõna
      Aga pieso, jah, tahab u.250mV eelvõimu minu mäletamist mööda ja seejuures on keskmised sagedused kohutavalt üleval ja üle 8kHz nagu ei tule, rääkimata madalatest. Samas oleks tore vanade vinüülide puhul kasutada magnetpead (vene GSM-105 oli vist juba üsna hea), siis vähemalt kindel võimalikud moonutused tulevad juba plaadilt, mitte võimudest. Samuti olid helikäpad piesopeade puhul suht rasked ja kui nõel kulunud, siis lõikas plaadi helivagusid üha laiemaks (ja lõpuks ka sügavamaks) iga mängimisega. Googlist võiks proovida piezo preamp või midagi sellist.

      Comment


        #4
        Nonii, käidud ret tehnikus , makstud poodnikule 75 krooni ja saadud "uue" helipea omanikuks. Ehitasin ise ka vahele eelvõimu käepärastest juppidest ja helikvaliteet missugune !!! Tänud kõigile, kes vastasid

        Edit: [reklaam-offtopic]
        Ret tehnikus oli müügil 10 krooni maksvaid seinaadaptereid, ehk toiteplokke, ostsn kah ühe, mis sees on ei tea, sest pole veel lahti saand aga 9V pidi välja tulema.

        [/reklaam]
        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

        Comment


          #5
          kui veel huvi tunned vaata UKU020 skeemi seal on korrektsiooni võim kahe klotsiga ja teeb head tõõd. katsetatud kindel värk mul veel praegugi lindis muusikat mis sellega ümbervõetud sai.laod kokku ja mingit häälestust vaja pole.

          Comment


            #6
            Mul ka siin vedeleb üks melodija-103-stereo. See peaks koos eelvõimuga olema, millegipärast üks kanal ei tööta, ei tea kas parandada saab?

            Siis teine jama on see, et ei mängi enam korralikult plaate. Kui bassihelid tulevad, siis hakkab nagu viskama ja ka muude helidega on kvaliteet kehva. Mul djstore.ee-st tellitud uued plaadid, aga ei mängi korralikult. Milles viga, kas nõelas või helipeas või asi liiga vana, et uusi vinüüle mängida, kuigi ta ei mängi enam ka Modern Talkingut . Tahaks teada, milles viga võib olla, kas sellest saaks asja?
            Muusikahull!

            Comment


              #7
              no kõigepealt tuleb käpp ära tasakaalustada ja uus nõel ei teeks ka paha

              Comment


                #8
                melodija 103 oli 3 erineva helipea ja käpaga
                103- piesoelektriline
                103M- sirge käpa ja GZM105 helipeaga (mul oli selline)
                103B- s-kujulise käpa ja GZM105 helipeaga.
                erilist helikvaliteeti pole ühestki loota. korrektorid sisaldavad elektrolüüte, mis ilmselt on tänaseks ka kuivanud. Samuti muutub aja jooksul jäigaks nõela hoidev kumm. Kunagi Arktur 006 Unitra pea nõela kumm oli ka nii jäik,et tugeva bassi korral viskas vaost välja. Just selle kummi omaduste pärast soovitataksegi nõela 5 aasta järel vahetada.

                Comment


                  #9
                  Kusjuures, selles skeemis, mille ma omale ehitasin, pole mul heli teekonnal vahel mitte ühtegi kondet. Kui on soovi ja mul viitsimist siis avalikustan Bass on tõesti hea ja helikvaliteet harju keskmine. Pärast arvutis teen nati korrektsioone.
                  A mis puutub sellesse meloodija 103e siis .Kas üks kanal on tal vait ka makisisendist (kas mono nuppu vajutades tuleb heli tagasi) kui jah siis otsi viga lõpuosast. vastasel juhul eelosast.
                  Tegelikult ma arvan, et läbi on lõppvõimu plaadi peal olev kaitse (kui asendades uuesti läbi läheb siis ka vähemalt kaks transsi)
                  Edit: minuteada jäi sinna reti poodi veel kolm piesopead (75 eeki)ja üks vähemalt magnetpea( midagi200+ eeki) Kui grammarile uue nõela paned, eelvõimu ära remondid (kui on ov ja kast toidet, soovitan sisendis kondedest loobuda üldse) ja saad hea tulemuse. muide peal, mille soetasin oli pass kaasas ja seal oli sageduskara 40 hz kuni vähemalt 13khz, kusjuures testides ekvalaiserite ja kõrvaga tuli rohkemgi. Loomulikult tuleb pärast ekvalaiseriga täielikult maha võtta kõik mis jääb 50Hz allapoole (mehaanika müra)
                  Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                  Comment


                    #10
                    Homme hakkan proovima. Alustan käpa tasakaalustamisest. Aga arvan, et nõelad on vanad ja nõela hoidev kumm ka liiga jäik. Järelikult pean uue pea ostma vist. Ja ma suht juhm vinüülikate alal, et mis vahet selle pieso- ja magnetpea vahel on?

                    Ja eelvõimu jama proovin homme, mul praegu vaja ta laua alt välja kookida. Aga minuteada mono nuppu vajutades teisse kanalisse soundi sisse ei tule. Asi on täiesti vait. Ja kui muidu mängib vinüülikas enamvähem keskmisi helisid, siis kõrghelid peaaegu puuduvad ja basside ajal hakkab viskama. Aga endale tundub, et see on nõela hoidva kummi viga, kuna nõel ei taha hästi liikuda. Muidugi on nõel ise ka suht kulunud.

                    Tahaks lihtsalt võimu korda saada ja mingi soundi kätte saada (talutava), et saaks vinüüle ikka kuulata. Pakub nagu huvi, aga ega mul endal eriti oskusi pole. Pole teab mis elektroonik. Aga etteapanekud on ikkagi teretulnud.
                    Muusikahull!

                    Comment


                      #11
                      Nii tundub, et viga tuleb otsida lõpuosast, nagu martinj ütles. Asi nimelt nii, et vasak kanal on igaltpoolt vait. Ka siis kui vajutatud sisse "Mono". Proovisin makisisendiga ja selle teise sisendiga, ühte kanalit ta sisse ei võta. Ka kõrvaklapiaugust tuleval signaalil on vasak kanal vait. Ühesõnaga mida vaadata lõpuosast ja kuidas seda ära tunda, ma suhteliselt võhik?
                      Muusikahull!

                      Comment


                        #12
                        Originally posted by Extrance@May 9 2004, 22:34
                        Nii tundub, et viga tuleb otsida lõpuosast, nagu martinj ütles. Asi nimelt nii, et vasak kanal on igaltpoolt vait. Ka siis kui vajutatud sisse "Mono". Proovisin makisisendiga ja selle teise sisendiga, ühte kanalit ta sisse ei võta. Ka kõrvaklapiaugust tuleval signaalil on vasak kanal vait. Ühesõnaga mida vaadata lõpuosast ja kuidas seda ära tunda, ma suhteliselt võhik?
                        Kas tester ja kruvikeeraja olemas ? Kas tead kummast otsast tuleb kolbi tina panemise ajal hoida ?? . Ega siis muudkui tööle !! Alustuseks soovitan nagu ennem kirjutasin ära kontrollida lõppvõimu ahelas oleva toitekaitsme. Ronid kogu kopatusse sisse ja avastad tagumise seina küljes asuva plaadi, millel on kaks suurt alumiiniumtopsist kondet püsti peal vastu vahtimas. Vat selle plaadi peal on ka kaitsmed. vaata(veel parem mõõda oommeetriga) kas sees olev traat on terve.
                        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                        Comment


                          #13
                          Piesopea võimenditest niipalju lisaks, et laiatarbe-skeemid on lineaarse võimendusega, profiskeemides on väänamine täiesti olemas ning S-kujuline.

                          Seda selleks, et sagedusriba rohkem kätte saada. Laiatarbe-lineaarskeemiga - kuni 12-14 kilohertsi, sõltuvalt peast ning profiskeemiga 22-25 kilohertsi, sõltuvalt peast.

                          Comment


                            #14
                            Originally posted by martinj+May 10 2004, 06:31--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (martinj @ May 10 2004, 06:31)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Extrance@May 9 2004, 22:34
                            Nii tundub, et viga tuleb otsida lõpuosast, nagu martinj ütles. Asi nimelt nii, et vasak kanal on igaltpoolt vait. Ka siis kui vajutatud sisse "Mono". Proovisin makisisendiga ja selle teise sisendiga, ühte kanalit ta sisse ei võta. Ka kõrvaklapiaugust tuleval signaalil on vasak kanal vait. Ühesõnaga mida vaadata lõpuosast ja kuidas seda ära tunda, ma suhteliselt võhik?
                            Kas tester ja kruvikeeraja olemas ? Kas tead kummast otsast tuleb kolbi tina panemise ajal hoida ?? . Ega siis muudkui tööle &#33;&#33; Alustuseks soovitan nagu ennem kirjutasin ära kontrollida lõppvõimu ahelas oleva toitekaitsme. Ronid kogu kopatusse sisse ja avastad tagumise seina küljes asuva plaadi, millel on kaks suurt alumiiniumtopsist kondet püsti peal vastu vahtimas. Vat selle plaadi peal on ka kaitsmed. vaata(veel parem mõõda oommeetriga) kas sees olev traat on terve. [/b][/quote]
                            Vaatasin kõik kaitsmed üle mis nägin ja vahetasin neid omavahel, aga sama jama ikkagi. Praegu testrit pole aga võin sõbra käest muretseda. Kõik kaitsmed ikka läbi ei saa olla. Seal ühe plaadi peal, kus on kaks suuremat alumiiniumtopsi oli ka kaks erinevat kaitset, nagu erinevate kanalite jaoks, vahetasin need omavahel ära, aga ikka sama kanal on vait?
                            Muusikahull!

                            Comment


                              #15
                              Kas see vaikiv kanal kahiseb tasakesi ??? ja kas sisselülitamisel on klõpsu selle kanali kõlaris kuulda ???
                              Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                              Comment

                              Working...
                              X