Teade

Collapse
No announcement yet.

CD vs HiRez, 16Bit vs 24Bit, DSD?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
    Kas nad on kõik nii ühesugused, et saab ühe puuga kõigile panna?
    Foorumites loomulikult saab, sest enamus inimesi kommenteerib seda, mida nad kusagilt lugenud on, mitte aga ei jaga enda kogemusi.

    Comment


      Enamus töid põhineb kuskilt loetud teadmistel, mitte töö esitaja enda katsetustel.

      enda katsetusi sisaldav jutt saab vastuseks pea alati TL;DR

      Comment


        https://www.youtube.com/watch?v=eu5I-z7f6is
        "Directly or indirectly, all issues related to sound should be decided by the ear as an organ of hearing: conclusions that are given by the ear is no longer necessary to challenge. Lord Rayleigh (John William Strutt)

        Comment


          Selles videos oli mõistlik mõte esitatud - et peaks kuidagi sertifitseerima natuke seda ahelat. Kõige enam puudutab tarbijat esmalt see, kas seade on siis reaalselt suuteline DSD'd üleüldse käsitlema nn Native mode's. Seejärel juba muud momendid esitatud loetelust.

          Kui me siin varasemalt vaatlesime MQA omadusi ja selle alla käis ka sertifitseeritud ahel, siis DSD puhul on tegelikult see osa ahelast ikka päris hästi kaetud - sisuliselt me saame DSD puhul nagu virtuaalse ühenduse otse masterit tootnud modulaatori väljundisse. Loomulikult, pärast seda väljundit on varieeruvaid tegureid, mis sõltuvad konkreetsete seadmete heliväljundist, kuid sama toimub ka MQA seadmete juures meie tahtest sõltumatult, kuid meie (seadme)valikust sõltuvalt. DSD puhul me ei saa enam sekkuda signaali olemusse, see välistabki igasugused manipuleerimised nagu foldingud vms. ehk et me tagame tegelikult signaali tehnilise kvaliteedi nagu master modulaatoris.
          Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
          Konfutsius

          Comment


            Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
            ... siis DSD puhul on tegelikult see osa ahelast ikka päris hästi kaetud - sisuliselt me saame DSD puhul nagu virtuaalse ühenduse otse masterit tootnud modulaatori väljundisse. Loomulikult, pärast seda väljundit on varieeruvaid tegureid, mis sõltuvad konkreetsete seadmete heliväljundist, kuid sama toimub ka MQA seadmete juures meie tahtest sõltumatult, kuid meie (seadme)valikust sõltuvalt. DSD puhul me ei saa enam sekkuda signaali olemusse, see välistabki igasugused manipuleerimised nagu foldingud vms. ehk et me tagame tegelikult signaali tehnilise kvaliteedi nagu master modulaatoris.
            Selles osas on MQA-l eelis just nimelt sellega, et signaal on ahelas suhteliselt lihtsalt manipuleeritav, saab kasutaja juures kõik eelnevates ahela osades viltu keeratu tagasi õigeks keerata. Selle kadudega pakkimise ja sisulise DRM-i eest peaksid nad aga muidugi häbenema.
            Sama Cабра võimaldab kasutada näiteks digitaalset moonutuste kompenseerimist.
            Kuigi filosoofiliselt ei saa mina täiesti aru sellest DAC-i väljundis autentsuse taotlusest. Signaaliallikas tänapäevasel digitaalsel moel võibolla annab kogu ahelas mingi 1 sajandiku kogu moonutustest, enamus sellest jääb ikka analoogi kanda, võimendus, kõlarid ja ruum. Ei maksa ka unustada, et keskmise inimese kõrva THD moonutus kasvab kõige tundlikumas sagedusribas kuskil 80 dB helirõhu juures juba suuremaks kui on keskmise kõlari THD moonutus. Tegeleks asjadega seal kus kõige suuremad probleemid on.

            Comment


              Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
              Ei maksa ka unustada, et keskmise inimese kõrva THD moonutus kasvab kõige tundlikumas sagedusribas kuskil 80 dB helirõhu juures juba suuremaks kui on keskmise kõlari THD moonutus. Tegeleks asjadega seal kus kõige suuremad probleemid on.
              Jah, kuid mitte selles teemas. Heliformaadid on üks tükike suuremast ahelast, siin tegeleme heliformaatidega.
              viimati muutis kasutaja OSX; 22 04 2021, 22:33.
              Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
              Konfutsius

              Comment


                Uurisin ühelt poolt ja teiselt poolt. Võtsin ette ka DSF faili spetsifikatsiooni. Üldpilt on seesugune: Sony ja Philips ei plaaninud PCM-i asendada DSD-ga, DSD oli mõeldud arhiivi formaadina ja SACD formaadina. Praeguseks ei räägita enam formaadist DSD-wide. DSD-wide oli 8-bitine PCM aga DSD sämplimissagedusega(64*44100 Hz). Sadie DSD riistvara toimetas DSD-wide režiimis, see tähendab PCM režiimis tegelikult. Pyramix toimetab DXD režiimis, ehk jällegi PCM 24 bit int/32 bit float sagedusega 352.8kHz. DSD-wide puhul sai hõlpsasti vabaneda kvantiseerimismürast sarnaselt DSD-ga, aga PCM olemus lubas kasutada liitmistehet ja korrutamistehet. Kirjutasin endale jupi C koodi DSF faili lugemiseks, DSF failis on täitsa olemas andmeväli "bitspersample" võimalikud väärtused on 1 ja 8. Sellest võib üsna kindlalt järeldada, et Sony Sonoma toimetas ka PCM-režiimis tegelikult.

                Sellest saab järeldada et süntesaatorit ja DAW-i on võimalik teha DSD-s. Peale kirjutame DSD-wide, sisu on PCM ja ongi asi korras. DSD-wide võiks tegelikult olla täitsa hea formaat, saaks teha lihtsa 8-bitise R-2R daci. Kõrge sämplimissagedus võimaldab 8-bitise kvantiseerimismüra kaugele eemale lükata.

                DSF faili spetsifikatsioon, see ütleb muidugi vähe neile kes pole programmeerimisega kokku puutunud, algteadmiste olemasolul saab sealt juba infot küll https://dsd-guide.com/sites/default/...rmatSpec_E.pdf

                Sadie 5 DSD-mode kasutusjuhend http://www.sadie.com/support/resource.php?rid=34

                Comment


                  Kirjuta üks minut mingit inimtekkelist heli selliselt nagu kirjeldasid - sisu PCM ja peale kirjutad DSD-Wide. Vaatame mis ja kuidas seda maha mängib...

                  Pyramix... seda panid tähele, et ta kasutab DXD'd ainult neil momentidel kus toimub mingi "edit", st teed näiteks loo lõpus "fade out" 5 sekki, siis terve lugu on puutumata DSD, aga see 5 sekki on siis DXD kujul. See on väga levinud eksiarvamus Pyramixi puhul, öeldakse et näe DXD, järelikult on KÕIK DXD.

                  Sadie... Sony tegi puhtalt DSD's toimetamiseks ühe sarja Vaio läpakate seerias, mis sisaldas spetsiaalset hardware kivi, milles kogu "edit" tehti mitte softis, vaid rauas. Mul pole õnnestunud ühtki eksemplari sellest sarjast kätte saada kahjuks, kuigi üks oli silmapiirl, kuid omanik ostus täielikuks ... ja see aparaat leidis oma otsa jäätmejaamas. Kuid see raud ei väljunud DSD formaadist.

                  HQP looja ütleb oma DSC-1 kohta et see on 32 bitine, kuigi käsitleb ainult 1 bitist striimi. Lihtne on ta küll, sest DAC kivi lihtsalt pole. Heli mõttes on konkurendiks ainult AKM Velvet seeria kolm tippkivi, kolmest viimane AK4493 peaks olema dual konfis.
                  viimati muutis kasutaja OSX; 30 04 2021, 20:08.
                  Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                  Konfutsius

                  Comment


                    DSD-wide genereerimise võiks mingi aeg täitsa ette võtta. Ma pean väikse progejupi selleks otstarbeks kirjutama, mis PCM failile DSF päise külge paneb. Audacityga saab 8-bitist RAW PCM-i salvestada küll, aga DSF päist ei oska Audacity kirjutada.

                    Kui kuskilt mõni vana Sadie DSD riistvara tükk kätte saada, siis too kindlasti mängib maha ja teeb DSD-wide audiot. Minu poolt viidatud Sadie 5 kasutusjuhendis oli ju sellest kirjas, mis ja kuidas. DSD-wide ei olnud mõeldud levitamiseks lõpptarbjale, vaid kasutamiseks sisemise vahevorminguna DSD daw-is. Kui nüüd mõtlema hakata, siis mis võis olla see formaat, milles Sony läpaka riistvara toimetas? Oli DSD-wide loodud ju ka Sony poolt just nimelt miksimis ja masterdamistoimingute tarbeks. Failivorming DSF ei olnud ka lõpptarbijale algselt mõeldud. DSF võimekust hoida ka PCM vormingus heli, seda ma sain ka alles faili formaadi spetsifikatsiooni lugedes teada

                    Mis puutub sellesse Pyramixi jupitamisse, tuleb meelde see tele2 reklaam: teen pool kooki, ehitan pool silda jne. Mis eelise annab see jupitamine? Küll aga suurendab see jupitamine koodi keerukust.

                    Comment


                      Jupitamine annab sellise eelise - originaal salvestus jääb muutmata, st jääb originaaliks, mitte ei läbi topeltkonversiooni. Mis oluline muusikaline nüanss võib ohustatud saada selle "fade out" 5 seki sees...?

                      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                      Konfutsius

                      Comment


                        Esmalt postitatud Vinyylimees poolt Vaata postitust
                        Kui kuskilt mõni vana Sadie DSD riistvara tükk kätte saada,

                        jäta kõik lootus. kõik tükid, mis leiab on varuosadena olemasolevatele sadie kasutajatele. pead võibolla ette näitama, et sul on tükiga sobiv sadie soft olemas.

                        Comment


                          Ei hakka ma ise Sadiega jamama. Pole ühtegi Windowsi masinatki, ma elupõline Linuxi kasutaja. Sadie manuaalist sai vähemalt välja lugeda et tehnilises mõttes oli nende DSD ehk DSD-wide riist-tarkvara siiski PCM. Nüüd tuleb välja uurida, kas see DSD-wide oli 8-bit unsigned või signed PCM.

                          Comment


                            See on tõsi, et soft mis oli vajalik Sony Vaio läpakatel töötlemiseks, läks käima ainult nendel läpakatel. Mingi osa on ka lahti rauaga seotusest, näiteks enkooder. Aga selle kvaliteet on küsitav. Vähemalt mulle ei meeldinud, ka mõõtmised näitasid et kasutatud algorütmid on nadid.
                            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                            Konfutsius

                            Comment


                              Järg MQA videole -https://www.youtube.com/watch?v=NHkqWZ9jzA0
                              Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                              Konfutsius

                              Comment


                                Enamus inimesi ei viitsi neid videosid vaadata, ega isegi huvita, kas MQA on lossy ja mõttetu. Kui DACi peal tuluke põlema läheb, järelikult on "stuudio master". Ma olen hakand MQA-d kutsuma "natuke parem mp3". Kusjuures paljud MQA kummardajad pole DSD-st isegi kuulnud. Hiljuti avastasin, et mitte ükski NADi high-end seade ei toeta DSD-d, küll aga MQA-d. Uskumatu.

                                Comment

                                Working...
                                X