Teade

Collapse
No announcement yet.

elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

    tere,


    parasjagu on käsil elutoa renoveerimine. Sellega seoses tekkis mõte, et äkki saaks kuidagi parandada toa akustikat. Toa põhieesmärk on säilitada tema põhifunktsioonid elutoana aga samas soovin seal vaadata filme ja nautida muusikat. Seetõttu peaks ruum välja nägema nagu iga teine taoline meie kodudes. Materjalidest on kindel see, et põrandale tuleb parkett ja laes on juba kivivill koos seda katva kipsplaadiga. Küsimus jääb seega ainult seinte katmises. Seinad on kivimajale kohaselt kivist.
    minu mõte oli panna seina reikad mille peale panna vineer. Vineer aga omakorda augustada või pilustada. Seina ja vineeri vahele saaks panna mingit heli neelavat materjali. Lõppuks aga katta kogu sein mööbliriidega, et varjata auke ja et oleks lihtsalt kena.

    Küsimus olekski seejuures kas sellisest lahendusest oleks praktilist kasu muusika ja filmide tarbimiseks. Ning millised võiksid seejuures olla augud vineeris. Ja mis materjal peaks olema seina ja vineeri vahel.

    Parimat, Riho

    #2
    Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

    kivimajade viga on see, et nad peegeldavad seinalt heli, seega andes väikese "kaja" efekti. Sellisel juhul võiks teoorias katsetada ka lihtsalt riidega, mis teadud inertsi kinni võtab, loomulikult, mida paksem seda parem.
    sisuliselt on sul vaja teha väike kajavastane tõrje. oleneb mis vineeri kasutad...
    kui on jäik vineer, siis kaob ehitusel mõte, ma soovitaks mingisest 3-5mm vineerist, kannatab hästi auke teha ja ei hakka laineid peegeldama. Alla pane hinna mõttes klaasvilla, sest see on pehmem ja vetruvam(loomulik vill oleks kõige parem).
    proovi nii riide kui ilma riideta, aukudele võid konstruktsiooni huvitava lahenduse korral ka kirevamat riiet panna, jääb "huvitav"
    Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

    Comment


      #3
      Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

      Põrandale laminaat parketti ei soovitaks, kui siis puit või vähemalt täispuidust kattega, muidugi heli suhtes peaks vaip kõige parem olema. Laminaat hakkab heli peegeldama.
      Seinte idee peaks heli jaoks hea olema, ainult vineer on selline materjal mis hakkab mängima (paisub kahaneb) aga kui riidega katta siis ehk see ei loe.
      Kiviseintel teeb ka see asja paremaks kui ainult katta kips plaadiga ja muidugi vill vahele.

      Comment


        #4
        Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

        põrand vist niipalju ei hakka moonutama, kui 3/4 ruumist on sihtpäraselt ära konstrueeritud, aga mine tea
        Loomulikult on siinkohal sooviks teada, mis kõlaritega hakatakse muusikat kuulama ja võiks ka ruumi piltigi lisada sinna juurde
        Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

        Comment


          #5
          Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

          Esmalt on vaja siiski ülesanne püsitada, et mida tahad saavutada? Vähendada peegeldusi, vähendada järelkaja? Häirib sind madalate sageduste esitus? Alla 100 Hz sagedusi on väga raske taltsutada. BBC eksperimentaalosakonnal on vist välja töötatud 90ndatel sinu mõttega sarnane "broadband trap", aga see on kübe keerulisem kui lihtsalt reika, vineer ja vill, kuigi põhimõte sama. Selle lõksu sügavus oli vist 15-20 cm kogu vägevuses. Sellga peaks saama tõeliselt "surnud" ruumi.

          Põrand. Laminaat on halvim variant. Eriti "esimeses" peegelduspiirkonnas. Kasuta vähemalt selles kohas kohevat vaipa.

          Seinad. Seinte puhul vajaks tähelepanu esimese hooga vaid peegelduspunktid külgedel ja kuulamiskoha taga. Alati on abiks piltide riputamine, tekstiili kasutamine jne. Põhjamaiselt minimalistlik sisekujundus selles mõttes "sakib". Seina katmisel ja kaunistamisel püüa säilitada sümmetriat kuulamiskoha suhtes. Caparolil on olemas "akustiline värv". Uuri ja kasuta. Vist küll algselt trepikodade kaja vähendamiseks mõeldud, aga noh... häda ei anna häbeneda.
          Oluline efekt on saavutatav bassilõksude ehitamisega/paigaldamisega nurkadesse.
          Kaja vähendab ruumis pehme mööbel jne, peegelduskohtade diffuusiritena saab kaustada raamatu v plaadiriiuleid.

          Lakke oleks võinud panna gyptone kipsplaadid. Nendes on pilud ja sedasi on võimalik saada lae kohal olevast villast teatud sagedusvahemikule summutusefekt. Hetkel omab ka Sinu sile kipslagi nüüd peegeldavat mõju.

          Googelda: room acoustics, livingroom acoustics, improving acoustics, DIY traps jne.

          Aukude dimensioneerimine vineeri on juba resonaatori ehitamine ja on vist hetkel kõva ülepingutamine? aga ka selle ehitamisel aitab googel.

          "Guru" Linkwitz väidab vist, et väga eduliselt on võimalik muusikat tavalises
          elutoas nautida. Piisab heast ja õigest kõlari paigutusest. ning ohtrast sümmeetrilisest pehmest olmekolast.

          Kui sa pole ei põranda, ega laega midagi erilist ette võtnud, siis on ka seinte vineeritamine küsitav. Nii põrand kui lagi peegeldavad ja nende vahele tekivad seisulained. See on kokku "valuvelgedega" sapakas.

          Netis on asjakohast infot piisavalt. Ja ka siit foorumist on vähemalt üks kuulamisruumi ehitamise teema läbi käinud koos juurdekuuluva teooriaga.

          Edu!
          viimati muutis kasutaja MarekA; 25 m 2009, 09:55.

          Comment


            #6
            Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

            Koduses kasutuses vaipkate kõige optimaalsem.Vingemates stuudiotes on liivaga täidetud põrandaplokk vedrude peal - kodus vaevalt keegi sellist kapitaalmahutust pelgalt kuulamise pärast tegema hakkab(seda enam kui korrusmaja).Seintele saab samuti organiseerida teisaldatavad katted(vaiprulood vmt.).Kajakindla struktuuri paigutamine elutuppa - kas on kõige parem mõte?IMHO.
            Kõik meeldiv tuleb lambist...

            Comment


              #7
              Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

              uuri, kas kipsi asemel, ei saaks kasutada spets laepaneele. Vaata soojustustootjate kodulehti. Põhimõtteliselt sellised värvitud, jäigad villaplaadid vms. Seinte ehitamisest, oli vist kasutaja ergo või erx, blogis stiilinäide- otsing jällegi abiks.
              -

              Comment


                #8
                Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

                Põrandate puhul pole erilist vahet kas laminaat või muidu sile puit - siledad on mõlemad ühtviisi seega ka peegeldavad sarnaselt. Siin pole muud abi kui (kohev) vaip.
                Seinte perforeeritud helisummutusel oleks mõte kui kasutada Helmholtzi resonaatoreid kus ava mõõt on selges vastavuses mingi sagedusega mille "lõksuna" ta toimib, nagu eelnevalt kirjeldatud BBC katseruum. Eeldaks aga teadmist millistel sagedustel on ruumi kõige rohkem vaja korrigeerida. Lihtsaim näide kuidas seda teha on aukudega tellised laotuna nii et augud näha, taga siis vastavalt summutusmaterjal. Erinevus vineeris oleva auguga seisneb resonaatori sügavuses - vineeril see praktiliselt (heli jaoks) puudub, seega ka soovitud toime.
                Suurem mõju on pehmetes mattides vms mis tuleks paigutada sõltuvalt kõlarite paigutusest ja kuulamiskohast külgseintele, ka aitab kuulamispaigutuse kujundamine mitte ühe seina vaid nurga ümber - sellega satuvad külgseinad nurga alla ja nii ei pääse peegeldused niivõrd mõjule (lisaks tekib teatav kasv bassidel, sõltuvalt kõlaritest võib see olla või mitte olla kasulik). Sarnane effekt on ka kui kõlarite baas sättida ruumis pikema külje peale, külgseinad jäävad siis kaugemale ning otseheli pääseb paremini mõjule. Kõigil juhtudel on summutusmattidest seintel täiendav abi.
                Eraldi juhus on kui tahetakse vähendada seinte läbikostvust, kuna aga me seda vajadust hetkel ei tea olevat siis sellel ei peatuks.
                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                Konfutsius

                Comment


                  #9
                  Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

                  tänan sisukate arvamuste eest.

                  Laias laastus jääb siiski tunne, et minu ettevõtmisest suurt tolku ei ole.

                  täpsustan, et põrandaks tuleb päris parkett mille alla läheb Isotex plaat.
                  aga tegelikult soovin ma oma seinad katta nii kui nii riidega ja kuna riiet otse krohvitud seinale ei pane siis on vaja enne mingi puitsein tekkitada.
                  Sellest tulenevalt katsungi nüüd mõelda, et kuidas asi lahendada nii, et oleks võimalik vähendada ruumi kaja. Ja kui arvestada, et seinad on ikka üliõhukesed siis ehk on asjast kasu vähemalt müraseinanagi.

                  Riho

                  Comment


                    #10
                    Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

                    Pöranda katmiseks oleks täitsa hea variant kork - jalale hea soe ja mönus, silmale ilus vaadata ning akustiliselt heade omadustega.

                    Seintele tasub teha spets. paneelid, selleks mitu varianti - vähe keerulisem on teha 5x10 cm prussist raamid, mille vahele klaas- vöi kivivill, u. kaks korda paksem kiht kui raamil ja krohvimisel kasutatava terasvörgu abil kokku suruda. Vörgu servad klambritega prusside külge ja kogu krempel tihedamat-paksemat sorti riidega üle.

                    Lihtsam variant, mida kirjeldatud, on sobiva suurusega tükk kangast, selle keskele kiht kivi- vöi klaasvilla, selle peale tükk OBS plaati ja alla jäänud kangas tihedalt üle OBS plaadi servade ja klambritega kinni. Seinale läheb OBS plaat seina poole.

                    Mölemad variandid andvat väga häid tulemusi. Ja mölemal juhul saab kangas olla nii dekoratiivne kui vaja. Vöid ka ise (vöi lubad naisel) kangale pilte maalida-tikkida-midaiganes, kui kunstiannet on
                    Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                    Comment


                      #11
                      Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

                      natuke peaks mõtlema, et kivi- või klaasvilla tolm tuppa ei pääseks.
                      muidu tuleb üks tore elamiskõlbmatu ruum...

                      Comment


                        #12
                        Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

                        abiks on siinkohal ikkagi kasutatavad kõlarid ja ruumi pildid, vähemalt oleks hea, kui suudaksid ruumi kuju ära kirjeldada, kas on rohkem ruudu või ristküliku sarnane?
                        Eeldusel, et sul on kasutusel madala bassivaljuka paigutusega põranda kõlarid, siis pole sile põrand nii määrav, bass valgub ruumis piisavalt hästi laiali, kõrged on suunatud kuulaja poole.
                        Kui kasutad mingit muusikakeskust ja riiulikõlle, siis võib sile põrand hakata bassi kajale meelitama.

                        Su projektil on iva sees, kuid mugavuse ja hea akustikaga ruumi vahel on keeruline win-win suhet tekitada. Helilainete levides paratamatult nõrgenevad need õhutakistuse mõjul. Seega ära aja taga mingit audiofiilset tulemust, aukudega kipsplaadid koos klaasvilla alusega on piisavalt hea lahendus, jättes piisavalt võimalust ka tuba atraktiivseks teha. Auke võib teoreetiliselt teha ribadena ja katta need riidega st auk katta riidega, et villatolm jms asjad tervist rikkuma ei kipu. See akustiline värv on tõesti huvitav idee, peaks isegi ära proovima.
                        Ise olen täheldanud et penoplast ja saepuruplaat annab ypriski kajavaba tulemuse isegi sileda pinna puhul, kuigi teoreetiliselt ei tohiks nii olla...vb on asi selles et lage katab ribiline laud ja ega see lagi eriti kõrge ka pole...
                        Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

                        Comment


                          #13
                          Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

                          Kui see kangas peale panna siis nendest aukudest suht suurt tolku poleks.
                          Samamoodi ka ju jõhvi kontseridi majas kus oli see sama kips mida ergo oma kuulamistoa puhul kasutas, seda ei ohi ka paksult värvida vaid peab õhukeste kihtidena.

                          Comment


                            #14
                            Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

                            Esmalt postitatud marley poolt
                            natuke peaks mõtlema, et kivi- või klaasvilla tolm tuppa ei pääseks.
                            muidu tuleb üks tore elamiskõlbmatu ruum...
                            See pani ennastki imestama, et osad nõuandjad, oleks nõus villatolmuses toas elama...
                            -

                            Comment


                              #15
                              Vs: elutoa/ kuulamisruumi seinte planeerimine?

                              Tolmu vastu ongi paks ja tihe kangas kogu kaadervärki katmas. Kivivill on ka vist väheke söbralikum selles osas, vähemalt ei aja peent klaasipuru. Muidugi, kui nutsu on, siis spetsiaalsed vahtpaneelid - odavaimad on 10.10€ ruutmeeter. Samas neid kivi- ja klaasvillast tehtud paneele ja bassilökse kasutatakse päris laialdaselt ning eriti nagu pole tolmu üle kurtmist täheldanud... Muidugi vöib ka tavalist vatiini proovida, aga see polevat nii efektiivne. Köige parem olevat klaasfiiber, kuid ei tea küll kus seda Eestis saada on ja millise hinnaga.
                              Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                              Comment

                              Working...
                              X