Teade

Collapse
No announcement yet.

soovitage woofrit

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: soovitage woofrit

    Esmalt postitatud tehnofriik poolt
    ... Kui võimendi sellega hakkama ei saa, vaid läheb klippima, tapab tekkiv alaliskomponent kõlari üsna edukalt. Kõik, kes pidudel kõrgete valjukaid läbi lasknud, teavad, millest jutt. ...
    Täpsustaks natuke...
    Ega seda alalisvoolukomponenti ei tarvitsegi niiväga tekkida kui piiramine on mõlemalt poolt ühepalju. Pealegi, võimalik alaliskomponent ei pääse harilikult üldse kõrgsageduselemendile, kõlaris olev filter ei lase seda läbi.
    Mis aga valjuhääldile (eriti kõrgsageduselemendile) väga rängalt mõjuvad, on klippimise puhul paratamatult tekkivad harmoonilissagedused. Nende osatähtsus võib kasvada isegi mitmekordseks (lisandub ka ultraheli), kõrgsageduselemendi võimsus on aga valitud reaalse ja tavalise muusika järgi.
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

    Comment


      #17
      Vs: soovitage woofrit

      Esmalt postitatud fre poolt
      Täpsustaks natuke...
      Ega seda alalisvoolukomponenti ei tarvitsegi niiväga tekkida kui piiramine on mõlemalt poolt ühepalju. Pealegi, võimalik alaliskomponent ei pääse harilikult üldse kõrgsageduselemendile, kõlaris olev filter ei lase seda läbi.
      Mis aga valjuhääldile (eriti kõrgsageduselemendile) väga rängalt mõjuvad, on klippimise puhul paratamatult tekkivad harmoonilissagedused. Nende osatähtsus võib kasvada isegi mitmekordseks (lisandub ka ultraheli), kõrgsageduselemendi võimsus on aga valitud reaalse ja tavalise muusika järgi.
      Alaliskomponendi suhtes samal arvamusel. Bassika puhul täpsustaks niipalju,et sõnasõnalt ei pea võimendi olema võimsam vaid transvõimu lõppastme komponendid peavad olema võimsamad, see tähendab, et 4 oomise võimu väljundaste peab välja kannatama lühiajaliselt 2 oomist koormust. See nn. läbuvõim kannatas 2 oomil ka siinust täisvõimsusel mõni minut välja, radikas ja toide jäid lahjaks, lõpus 4 200W transsi.
      Natuke vene keelt ka
      Динамик есть устройство довольно сложное, состоящее из активного сопротивления (указывается прямо на дине), дросселя - катушка намотана цилидром и находится в магнитопроводящем материле (описаие СЛИШКОМ упрощенное).
      ну с активом думаю все понятно - резистор есть резистор, а вот болтающаяся по керну катушка индуктивности ведет себя весьма своеобразно, точнее с точки зрения электромагнетизма все правильно она делает...
      Есть такое понятие как самоиндукция, т.е. при приложении к катушке индуктивности напряжения образуется электромагнитное поле и если его резко снять, то поле пропадая на витках катушки наводит напряжение, однако полярность получаемого напряжения изменяется на противоположную.
      Ну а теперь банальная ситуация:
      Дифузор сабвуфера штука довольно тяжелая и при подаче толчка одной пуловолны он начинает перемещаться совершая работу. В этот момент времени приложенное напряжение исчезает, но дифор тяжелый и он продолжает по инерции двигаться тем самым наводя на катушке какое то напряжение, но пока наводимое напряжение компенсируется сворачиваюшся полем, которое вызывает самоиндукцию...
      Вроде пока ничего страшного, но вот дифузор пошел обратно, на свое место покоя и в тот момент когда он максимально разогнался и в нем наводится максимальное напряжение, да еще противоположной полярности от приложенного ранее снова появляется сигнал той же полярности что и был до этого...
      Таким образом в этот промежуток времени мгновенное значение сопротивление динамика может приобрести и отрицательное значение и это уже намного круче чем обыкновенное КЗ...
      VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

      Comment


        #18
        Vs: soovitage woofrit

        Seda Jyrka kommentaari ma juba ootasin pikalt ja lõpuks ta tuli... Toon mõned näited läbiaegade elust enesest. Just hiljaaegu käis remondis 15" 4" voicecoil, 850W RMS, 8ohm Eminence bassivaljuhääldiga varustatud peokõlar, mähis katkenud, mitte kärsanud ega põlenud. Sai huvi pärast valjukas lahti võetud ja selgus, et häälepooli mähis oli katkestuses lausa kahest kohast, väikebändi helitehniku sõnul esinemise ajal polevat midagi erilist juhtunud, lihtsalt kidrasaundi tipphetke ajal korraga üks kast vakka ja kõik, võimendiks vanakooli Elite Pro 1000W. Kuna aegade jooksul on enda tehnikast, kui ka klientide kõlaritest töökoja nurka kogunenud hulganisti erinevaid rikkis valjuhääldeid ning sealt otsides leidsin sellele eelmainitud elemendile täpselt sarnase Eminence isendi aastast 89`. Kuna leitud isend oli samuti mähise katkestusega ja juba eelnevalt lahti võetud, siis oli kahte erineva põlvkonna elementi häälepooli läbimõõdu, mähise ristlõikepindala, magnetsüsteemi täpsuse ja tüübi, helimembraani koonuse ja muude selliste parameetrite poolest hea võrrelda. Selgus tõsiasi, et mõlemad valjukad olid just kui identsed, ainukese erinevusega, et uuemaajastu Eminence`le oli märgitud RMS võimsustaluvus 850W aga 20 aasta tagusele isendile 450W. Igaksjuhuks sai see Elite võimendi ka üle testitud, mõned põduramad kondekad välja vahetatud ja tolm seest välja aetud, töötas nagu kellavärk kodus nelja 500W PA ploki taga (kummaski kanalis 2*8 00mist kõlarit). Võimendil sees kasutusel kaks 1800W toroidtransformaatorit, toitepinge +/-85V, lõpus 12 paari, 200W bipolaar transistore ühe kanali kohta, kõlarikaitselülituses kasutusel 50A võimsussümistor rööbiti väljundahelaga. Võimendi samuti pärit 80`lõpuaegadest ja 1000W siinust kanali kohta täiesti reaalne. Juhtumisi on pikemat aega remondis ka üks aastavanune Peavey 2*1kW bändivõim, millel sees kõigest kaks 850W toroidtrafot ja lõppastmevõimendis kanali kohta 6 paari 200W bipolaartrantse, toitepinge +/-80V. Järsku on tänapäeva noortel just sellepärast selline arvamus, et võimendus peab olema kindlasti kõlarite tegelikust võimsustaluvusest kaks korda suurem. Oman suurt valikut omaaegsest Tesla lavahelitehnikast, mis silma torkab on see, et lubatavad, garanteeritud väljundvõimsused on suht tagasihoidlikud, võrreldes kasutatud detailide võimsusnäitajatega. Kõlarikomplektide võimsustaluvused olid tollal suhteliselt võrdelised võimendite tegeliku väljundvõimsusega, lihtsalt lambist võetud numbreid siis veel ei aktsepteeritud. Vabandan ette, kui kedagi selle postitusega solvasin.

        Comment


          #19
          Vs: soovitage woofrit

          Jah, harmoonilised unustasin öisel ajal täitsa ära, my bad. Alaliskomponent võib tekkida, kui nt. toiteõlad võrdselt ei käitu (vanad ja väsinud võimendid, mille toitelüüdid väsinud nt.). Mille veel ära unustasin, on see, et kui signaal klipib, siis valjuka häälepool püsib mingi aja paigal (sageli asendis, mis üle X-maxi) ning seega jahutus, mis tekib õhu liigutamisest läbi ventileeritud magneti, ei toimi enam korralikult ning mähis kuumeneb ohtlikult. See ongi üks teguritest, mis bassikaid tapab. Aktiivfiltrite puhul lisaks klippimisel tekkivad harmoonilised, mis käituvad samamoodi - raske bassivaljuka membraan ei suuda 10kHz signaaliga liikuda ning pooli jahutus ei toimi.

          Mis puutub võimsuste vahekorda, siis pole see mitte noorte "helitehnikute" vaid oma ala ekspertida, sh võimendi- ja kõlaritootjate arvamus. Kõlarite võimsustaluvus on üldse selline kahtlane asi, sõltub paljudest teguritest - korralikus ruuporkastis, jahutusradikaga varustatud valjuka ja -30 kraadi juures võib lõdvalt kaks korda suuremat võimsust siinuse kujul sisse lasta, sama valjukas vales bandpass kastis suvel +40 kraadiga sureb õige ruttu. Kokku võttes võiks öelda, et ärge kartke võimsaid võimendeid, kartke valesid kaste ja üle võimete piiri töötavaid võimendeid. Ning alati peab nupu ja tooli vahel olev tihend korras olema

          Seda Eminence valjuka intsideti kommenteeriks nii, et tegu ilmselt Xlimi ületamisega, ergo kas vale kast või puuduv inframadalate filter. Või mõlemad tegurid koos.

          Kaasaegset kontserttehnikat kommenteeriks nii, et tänu uutele materjalidele ja suuremale kasutegurile muutuvad võimendid aina efektiivsemateks, väiksemateks ja kergemateks. Kümnekilosest 1U võimendist võetakse mõnuga 2x5 kW @ 2 oomi... Peavey aga pole tegijate hulgas enam nii kõrgelt hinnatud kui vanasti.

          EDIT: Kirjavead ja sõnastus.
          Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

          Comment


            #20
            Vs: soovitage woofrit

            Tubli tehnofriik, täitsa ammendav vastus hetkel. Läbi saab lasta kõike, kui väga tahetakse, tähtis on tõesti see "julla", kes puldil peab nuppe liigutab õiges propotsioonis. Materjalid lähevad küll moodsamaks, võimendeis kasutatakse üha enam impulsstoitelahendusi, väikese sisendtakistusega võimsaid väljatrantsistore, ime õhukesi ja suht nõrgukesi metallkontstruktsioone, sundjahutust jne. aga kas need kõik eelpool nimetatud lahendused kogu süsteemi töökindlamaks muudavad, selles ma nii kindel pole. Pigem on tegu kokkuhoiupoliitikaga ja säästutootmisega, millist tehast enam tänapäeval huvitakski, et elektroonikatoode kestaks isalt pojale, pankrott tuleb sedasi. Vaja on veelkord käivet, käivet ja muidugi suurt kasumit.

            Comment

            Working...
            X