Teade

Collapse
No announcement yet.

Kui võimsa kõlari võib panna arvutile ilma võimuta

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kui võimsa kõlari võib panna arvutile ilma võimuta

    Ise kiskusin ühed ilma mingisuguse võimuta arvuti kõlarid lahti ja nägin, et tegemist olid 8oomiste ja 2W kõlaritega. Äkki keegi oskab öelda, et kui palju tohib külge pookida nii, et see helikaardile kahjulikuks ei muutuks. Arvestada tuleb ka ehk sellega, et ilma võimuta lisatakse arvutile 5 kõlarit.

    Kindlasti oleneb see paljustki heli kaardist. Ise kasutan Abit NF7 emaplaadi integreeritud kaarti. Ei leidnud kuskilt, et kui palju siis lõppude lõpuks võib panna.

    Palju oleks siis normaalne panna helikaardile külge? Ja milliste oomidega?

    #2
    Panna võid ju nii võimsa, kui tahad. Peaasi, et liiga madal takistus ei oleks, hea on 8-16 oomi. (4-oomistega kaotad kindlasti võimsuses, sest helikaartidel on lühisekaitseks umbes samas suurusjärgus väljundtakistus ja mida väiksem takistus, seda rohkem jääb seda võimsust sinna sisse). Ise olen näinud, et kunagi ühel tüübil mängisid s30-d otse helikaardist (selle 8-oomised variandid, need uuemad) ja asi oli isegi kuni teatud piirini täitsa kuulatav. Kui on suurem kõlar, siis lihtsalt kasutad sellest ära niipalju võimsust, kuipalju tuleb. Muidugi on tihti suuremate kõlarite kasutegur suurem ja kvaliteet ka parem - sama elektri eest saab rohkem heli. Tümpsu pole loomulikult mõtet loota. Minu oletus on, et see väljundvõimsus sinna paari vati kanti jääb, netist juhuslik lask andis SOUND BLASTER CT4751 PCI 128 20PK väljudvõimsuseks kõigi kanalite peale kokku 8 vatti (4x2W seega)

    Comment


      #3
      Enamus võimendusega helikaartidel jääb see võimsus kuskil 2w kanti. Mõned olid ka 3-5w.
      TFK Audio
      #tfkaudio
      http://www.facebook.com/tfkaudio/
      http://tfkaudio.blogspot.com/
      - Audioblogi, projektid jms.

      On kahte sorti inimesi - Ühed, kellele meeldib Loudness ja teised, kellele ei meeldi.

      Comment


        #4
        Aga mida kuidas teada, et kas helikaart võimendab... kui ta kõrvaklappidest ja väikestest arvutikõlaritest häält teeb, siis ju ikka võimendab? :lol:

        Comment


          #5
          Küsimus pole võimsuses vaid tundlikuses.Vaata väga tundlikud kõllid.3w piisab täiesti heade kolarite korral.Tundlikud kõllid tuleb aga arvatavasti kallimad kui mingid tavalised kollid+võim.Eks sa kombineeri ja katseta.
          muusika on kuulamiseks

          Comment


            #6
            Olen näinud yamaha kaarte, millel oli 5W võimu sees aga need olid vanemad kuskil 3 aasta tagused. Otse saab jah järgi panna ilusti aga kõllidel peab hea tundlikus olema, muidu eriti midagi välja ei pigista. Kunagi sai Amfitonid järgi pandud otse, täitsa kuulatav oli ja bassielement isegi liigutas ennast
            -

            Comment


              #7
              no päris suuri kõlareid ma ikka ei julge panna. kui midagi helikaardiga juhtuks, siis oleks suhteliselt üks kõik aga emaplaati ma ka ära ei taha põletada.

              Usun täiesti, et mõne vatised ei tee midagi hullu kuid mingeid 100w kõlareid otse helikaardile panna on ka päris mõttetu ju :lol:

              Comment


                #8
                No mida saab juhutda kaardi või emmega? Kehvemal juhul väga tuimade valjukatega ei tee nad lihtsalt eriti kuuldavat häält.
                Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

                Comment


                  #9
                  järelikult on minu küsimusele juba vastus käes.

                  võib panna nii võimsad kõlarid kui tahad. pea asi, et takistus oleks 8 kuni 16oomi ja suuri kõlareid pole mõtet panna, sest see ei anna asja juures mingit efekti.

                  aitäh, minu poolest võib teema lukku keerata!

                  Comment


                    #10
                    Liiga madala takistusega kõlariga (näiteks 2 oomi) võib asi kurjaks minna... Kuigi minuteada peaks enamusel helikaartidel olema piisavalt suur väljundtakistus, et isegi lühise üle elaks... Kõige suurema võimsuse saab kätte, kui kõlar on sama takistusega, kui see väljundtakistus.

                    Comment


                      #11
                      Helikaartidel 2 tüüpi väljundid: Line Out - võimendamata, ~0,7-1V väljundpinge(e. sobiv võimendisse laskmiseks, heal juhul toidab ka kõrvaklapid ära) ja Speaker Out - väljundvõimsus 1-3W kanalisse, sellega saab juba otse valjukaid toita. Arvutikõlarid on tavaliselt aktiivid e. sisaldavad võimendit ja neile piisab Line Out'i kasutamisest. Osadel helikaartidel annab jumperitega valida kas väljund on line või spk. out(eeldab võimukivi olemasolu kaardil).
                      Mul 4ohm kõlarid ja ~15W, ühendatud otse Speaker Out'ist ja kannatab kuulata küll.

                      Comment


                        #12
                        yhel sünnipäeval nägin arvuti heelikaardi taha pandudna:
                        200w rms woofer, king audio ja s.30
                        ehk siis igasugu lolle leidub
                        Darkest beatz...

                        Comment


                          #13
                          Mul oli kuskil 6-7 aastat tagasi Yamaha helikaart. Isa porti istus. Õnnestus kivile väike radikas külgegi monteerida ja võin julgelt öelda et kui S90 taga olid siis heli oli päris hea ja see ise tehtud radikas ei läinud eriti kuumaks. Nii et mõni helikaart peab suutrele kõllidele päris hästi vastu. Erilist bassi ei tulnud aga kõikidele muudele varjantidele tegi silmad ette. Kõllid on 4 oomised. Kaart töötab siia maani aga pole arvutit kuhu pista.

                          Comment


                            #14
                            No kindlasti piirav ära helikaardi võimsuse seal kasutatav 12V toitepinge ja ühise maaga väljund, st ei saa mõlemat kõlari otsa ka eraldi võimendiga varustada. Teine piirav element on emaplaadi väga peened rajad. Ise tean ühte emaplaati, mille integreeritud heli üks rada oli lühisega maha põlenud.... järelikult kehvasti disainitud. Seepärast ongi tänapäeva helikaartidel enamasti väljundtakistus suureks aetud. Kui paned talle kasvõi lühise taha ei juhtu ikkagi midagi. Kõige suurema võimsuse saab teooria järgi sama suure takistusega, seega mingi 8 või 16 oomiga.

                            Siit ikkagi loo moraal - kodustes tingimustes ei ole vaja võimsaid võimendeid... Normaalselt taustaks kuulates on võimsus ainult paar vatti. Juba üle paarikümne vati ja naabrid tahavad külla tulla.

                            Comment

                            Working...
                            X