Teade

Collapse
No announcement yet.

Mida teha vana raadioga?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Mida teha vana raadioga?

    Tervist!

    Sain sõbralt aastakümneid niiskes kuuris autokumme turjal kandnud hädise radioolavraki Sirius M. Uurin siit, mida sellega teha võiks. Tööle pole proovinud panna, see on selgelt rivist väljas. Tehnika restaureerimise mõtet suurt ei näe, kuna plaadimängija mul juba on ja vanadel sagedustel midagi ei mängi ju. Lugesin mitmeid postitusi foorumis sel teemal ja ümberhäälestus (peale heidutavat kapitaalremonti) tundub jama olevat. Pärast kas ujub, püüab vaid 8MHz vahemikus jaamu või mingi tobeda ploki tuleb külge ühendada, millel pool sagedusala korraga.

    Tekkis mõte sisse ehitada uus FM raadiovastuvõtja võimendiga, et saaks oma teise plaadimängija, telefoni või arvutiga ka muusikat lasta. Küsin sestap teilt, kuidas õige oleks toimida.
    Kas saaks sobitada nii, et vastuvõtja kasutab olemasolevat võimendust (kui see korda teha) või teha uus võimendi juurde?
    Teiseks kust leiab head skeemi? Sattusin sellise lehe otsa, kus kamaluga skeeme, kuid need näivat kõik olema ettenähtud väikesteks kaasaskantavateks. Kive ega transistoreid mul üle pole, see-eest vedeleb kapis hulgaliselt vanu lampe.
    Põhiline soov oleks kasutada ära raadio enda valjuhääldeid, nuppe ja pöördkondensaatorit, et saaks samast kohast kruttida heli, bassi, kanaleid ja vahetada režiime.

    Teretulnud on ka kõik muusugused arvamused.

    Click image for larger version

Name:	IMG_2941.png
Views:	312
Size:	526,7 KB
ID:	1126904

    #2
    lampvõimendi fännid saaks sealt nii üht kui teist.

    Comment


      #3
      telefoni ja arvutiga kasutamiseks pigem on targem igatsugu FM osa peale aega mitte raisata, vaid panna senine phono lülitus tööle bluethooth kaudu audio edastamiseks.
      selleks saaks 6.3V kütteahelast täisperiood alaldiga umbes 9V alalist ja see mingi 7805, LM317-ga allapoole 5V kanti ja see siis odavamapoolse BT mooduli toiteks.
      suvaline näide kohalikust poest
      https://www.oomipood.ee/product/oky3...l_bt5_0_3_7_5v

      kuigi eelduste kohaselt kütteahelast läbi alaldi saadud miinus otsa ei tohi otse kokkulasta lampvõimu miinusega vaid läbi kondeka ...

      Comment


        #4
        Siin peaks olema skeem https://www.radiomuseum.org/r/izhevsk_sirius_m.html
        Pildi järgi pill nagu ühes tükkis, proovi algatuseks siiski käima panna,peaasi, et trafo ainult kuiv oleks. Hiljem saab juba madalsageduse osa ära kasutada.
        Pikklainel meil veel päevasel ajal isegi kuulda 225 kHz Poola Raadio 1 programn aga see eeldab lampraadiol välisantenni olemasolu, milline linnades problemaatiline lisaks veel häired.
        viimati muutis kasutaja swl; 27 05 2023, 22:27.

        Comment


          #5
          Valid mingi seadme mis teeb sulle sobivat asja ja tõstad sisu kõige täiega sinna korpusesse. Kogu vana kraami jätad ka sisse ja puutumata, kui mingi restaureerimise mõte siiski tuleb, ja kaunistuseks võib lampidele vähendatud küttepinge peale anda. Lihtsalt tühjaks rookimine mingit lisaväärtust ei anna.
          Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

          Comment


            #7
            Head mõtted kõigil. Peab vist ikka restaureerima.
            Kas seda annaks korda teha niiviisi, et restaureerib ainult võimendi osa? Neid pikki ega lühikesi laineid ei kavatse kuulama hakata. Veaks juhtmega ühenduse võimendisse, kui võimalik, kuna mul Bluetoothid alati protestivad vastu.
            Miskit valmistoodangut moodsat, mida sisse sobitada, pole mul võtta. Neil digitaalne reguleerimine nii või naa. Tahan just, et saaks kerida olemasolevast nupust heli ja kanaleid nii, et punane osuti kaasa jookseks. Skeemi küsimise osas mõtlesin just, et kust saaks head skeemi ise-ehitatavale raadiovastuvõtjale, millel sageduse reguleerimiseks pöördkondensaator. See tuleks siis sobitada Siriuse enda skeemi, mida isepäi ei oska.
            Tühjaks rookida muidugi pole mõtet. Kui vaid, siis UKV plokk välja võtta, kuna see jääks ette.

            Comment


              #8
              Esmalt postitatud Punamytsike poolt Vaata postitust
              Tahan just, et saaks kerida olemasolevast nupust heli ja kanaleid nii, et punane osuti kaasa jookseks.
              Ükskõik milline muu lahendus peale restaureerimise ei vea punast osutit kaasa. Võid nt analoograadio sisu panna sama nööri peale, aga reaalselt vastuvõetavad sagedused ei hakka skaalale kirjutatuga siis kokku.
              Kui palju sa realselt hakkad sellest raadiot kuulama? Võib-olla on lihtsaim lahendus puldiga raadio-mp3-Bluetoothi moodul lisada helivõimendi sisendisse ümberlülitiga. Samuti korrastad ULL- ja muude lainete skeemi ja saad nostalgiahetkedel täis-lambiheli kuulata. Kusagil oli skeem, kus vene ull- ploki sai kenasti lääne diapasooni täies ulatuses mängima (aga see oli korralik ümberdisain, mitte paari kondeka avahetamine). Lühilainetelt tuleb ka huvitavat mõnikord.
              73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
              ATiP1pN4XeM

              Comment


                #9
                Selle ULL plokiga on see häda, et sellel pole piisavalt selektiivsust: sisendit ei häälestata ja meie tingimustes lähestikkku sagedustega tugevad jaamad tekitavad ristmodulatsiooni. Omal ajal olid üksikud jaamad.

                Comment


                  #10
                  Kui teha see 100-108MHz ümberhäälestus sealt vanast raadioajakirjast, kas siis ka ei võta lähestikku jaamu hästi? Mul on moderniseerimiseelne UKV-IP-2 plokk, aga õpetus käib moderniseerimisjärgse kohta.
                  Ma kujutan ette ploki asemele ehitada nt. midagi sellist:
                  https://www.electroschematics.com/fm-radio-receiver/
                  http://www.electronics-diy.com/elect...atic.php?id=13
                  http://electronics-diy.com/small-fm-receiver.php

                  Comment


                    #11
                    Originaal-ULL ploki asemele saaks panna selektiivsema transistoritega ploki, kuid probleemiks kujuneb erinev vahesagedus - 6,5 vs 10,7 MHz. Uue ploki vahesageduse muutmise töö iseenesest on lihtne, kuid vajadus kokkujooksu sättida on ajamahukas ja tüütu, raadio vahesageduse muutmisel on rohkem tööd, aga pärast vahesagedusvõimendi reguleerimine vajab spetsseadet.

                    Need viimased kolm on väga lihtsad otsemuundusvastuvõtjad. Sobivad harjutamiseks, aga raadio originaalploki tasemeni ei jõua.
                    73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                    ATiP1pN4XeM

                    Comment


                      #12
                      TDA7000 võiks täitsa proovida. Minuteada ei ole see otsemuundus vaid madala vahesagedusega.
                      Tundlikkus on kindlasti kordades parem kui lampidega algsel skeemil.

                      Comment


                        #13
                        http://electronics-diy.com/fm-radio-with-tda7000.php

                        https://www.cool386.com/tda7000/tda7000.html
                        73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                        ATiP1pN4XeM

                        Comment


                          #14
                          probleemiks kujuneb erinev vahesagedus - 6,5 vs 10,7 MHz. Siin on mul üks suht perverssne idee: kõigil? vedeleb nõukatelekatest neid 6,5 heliklotse, kui Soome heli tehti. Pisike jupikene sobiks selle ULLploki taha. Kui om plaamis 1-2 jaama, siis võiks selle 6n3 ULL ploki ette panna filtriga preselektori( aktiivse või passiivse).
                          Nüüd laksid kaks asja pisut sassi: see klots ja preselektor on kaks ise asja.

                          Comment


                            #15
                            Mul on nagu ümbertegemistest meeles et tuli kruttida ull-plokki ja vahetada stereodekooder, aga vahesagedust ei puutund.
                            Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

                            Comment

                            Working...
                            X