Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Pliidi läbi põlemine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Pliidi läbi põlemine

    Probleem tekkinud ühes korteris väidetavalt elektripliitide läbi põlemisega. Kolmas pliit väidetavalt miski kolme aasta jooksul, pidin elektriprobleemiga sinna algselt minema, viimati mingi üle aasta tagasi käisin niisamuti, siis oli garantiist teine või kolmas pliit seal ja väidetavalt ülepingest läbi põlenud. Ütlesin tol korral, et panen igaks juhuks siis pliidi ühe faasi pealt ainult tööle, et ainuke asi, kus ma ülepinge ohtu näen on see, kui neutraal peaks kuskil katkema ja seetõttu erineva koormuse tõttu võiks midagi läbi põleda pliital. Uus maja muidu ja kellegil kusagil mujal korterites ülepingega või läbipõlem istega probleeme ei ole kuulda olnud. kohapeal vaatad ja mõõdad, no tuleb kõik kolm faasi ja neutraal kenasti sinna ja uus pliit toimib kõik kenasti. kõik ühendused kilbis ja pliita poolt käid üle, liigutad ja mudid, no ei mingit häda ei leia. Viimatise pliidi, mis läbi läks, selle olin juba aasta tagasi ühendanud kolm faasi kokku üheks faasiks ja neutraal. Et kui peaks neutraalis katkestus kuskil kuidagi vahetevahel olema ,siis ei tokiks midagi muud juhtuda kui lihtsalt pliit ei tööta ja edasi oleks kohe näha siis, et kas on midagi katkestuses siis või mitte. Varasemad pliidid veel läksid nagu ükshaaval nn raud raua haaval läbi, viimane kord oli lihtsalt üks hetk kõik tumm olnud. Viimane pliit olevat veel sedasi läbi läinud, et kedagi kodus ei olnud nädal aega ja kui tagasi tuli, siis lihtsalt ei toiminud enam pliit. Kehitasin õlgu siis ja ütlesin ,et võtan vana pliidi kaasa siis ja vaatan mis seal sees näha on, et mis läbi põlenud. Kakkusin siis lahti siin ja seal sees madalpinge tekitatakse läbi kondeka, kondekas oli ribadeks lennanud, pilt siin. panin ajutiselt PC toiteka kõrgsageduse trafodel eesolevad 2tk parlalleeli, et enamvähem mahtuvuse klappima saaks ja peale toite peale andmist displei võttis tuled järgi ja ilmselt töötab, ei hakanud oma lahja testjuhtmestikuga raudasid sisse laskma, aga ju toimib. Küsimus ongi ,et kas see konde võiks ka niisama laiali lennata ilma mingi ülepinge või jumalteab milleta ja kas asenduseks võikski needsamad punased asenduskonded sinna jätta, või peaks siiski midagi õigemat sinna otsima? Pole täie võhmaga seal neid raudade releesid seal lülitada proovinud, väibolla koormab siis maha ja ei jaksa releesid lülitadagi ning peaks ikkagi spets konde otsima?
    otsija

    #2
    Vs: Pliidi läbi põlemine

    Hästi väljendatud "ühendanud kolm faasi kokku üheks faasiks".
    Ma pole elektrik aga äkki aitaks rikkevoolu kaitse kui on neutraali kadumise kahtlus. Samas vanasti küttekehad töötasid 380V pealt edukalt mõnda aega, lihtsalt kartulid said kiiremini pehmeks ja tuba oli mõnusalt soe(küttekehade läbipõlemine tundub kahtlane, enne peaks laelambid jne maha põlema).
    Neutraal võib kaduda ka kaugemal, meil kunagi oli trepikoja peakilbis, siis lampide heledused muutusid vastavalt sellele, palju naabritel koormust oli, pinge kõikus 80 ja 300 V vahel.
    Viimati põles naabril pesumasin maha kui talvisel ajal EE trafol astet tõstis, pinge oli üle 240V, sellel liinil oli vähe tarbijaid samas teistel palju ja neil oli pinge madal.

    Comment


      #3
      Vs: Pliidi läbi põlemine

      Kui sa katkiläinud kondekat vaatad, siis see on 275V vahelduvpingele. Kas nende punaste 250V tähendab samuti vahelduvpinget? Ei viitsi mitte guugeldada, aga suure tõenäosusega mõeldakse siiski alalispinget, sellisel juhul on lähiajal järjekordset pauku oodata.

      Ja mis vool sealt läbi käib? Vaevalt kogu pliit, ikka vast elektroonika osa, sest suur vool sellest ju läbi ei mahu. Või mille jaoks see kondensaator seal üldse on?

      Esmalt postitatud ppv poolt Vaata postitust
      Ma pole elektrik aga äkki aitaks rikkevoolu kaitse kui on neutraali kadumise kahtlus.
      Ei tohiks eriti aidata.

      Comment


        #4
        Vs: Pliidi läbi põlemine

        Eks see kondekas ole trafo või takisti asemel juhtosa toites. Ma olen kasutanud 400V vene K73-17 kondekaid ja asi unustatud.

        Comment


          #5
          Vs: Pliidi läbi põlemine

          Esmalt postitatud ppv poolt Vaata postitust
          Ma pole elektrik aga äkki aitaks rikkevoolu kaitse kui on neutraali kadumise kahtlus.
          Rikkevoolukaitsmest pole sel puhul mitte mingit tolku.

          Huvitab, kas need läbipõlenud pliidid on kõik ühesama tootja omad?
          Võrgupinge kuju võiks uurida ses tarbimispunktis.

          Comment


            #6
            Vs: Pliidi läbi põlemine

            Sellise logoga (A/V) kondekatest tuleb kaarega mööda käia, nende kvaliteet ja ehitus ei kannata neid vahelduvvooluahelates küll kasutada (aga näiteks vanemate pesumasinate moodulites tavaline tüüp)
            Sinna sobib normaalse valmistaja (Epcos, Wima ...) 250-305 VAC tööpingega kondekas, äärmisel juhul ka 400VDC tüüp.

            Comment


              #7
              Vs: Pliidi läbi põlemine

              Kirjade järgi on see X2 konde, et peaks rahulikult saama kasutada otse nulli ja faasi vahel ja ei peaks midagi juhtuma, X2 peaks olema vastu pidav kuni 2.5kV pinge impulssidele. Ilmselt on see reaalselt väga nigel konde. Need punased ei pruugi palju paremad olla, neil nagu X2 ka puudu markeeringus.

              Comment


                #8
                Vs: Pliidi läbi põlemine

                Need punased tuleb kaarega prügikasti visata, need ei pea võrgupinge ahelates vastu.
                Sarnane või isegi sama moodul paar korda oli ka kondensaatoriga probleeme. Muidugi lõhki polnud lennanud, vaid üle poole oma nimiväärtusest oli jalutama läinud.
                Ju siis praak kondekas oli. Ülepinge korral üldiselt järgnev skeemiosa saab ka viga. Seal vist peale seda 4.7uF kondekat varistori pole?

                Comment


                  #9
                  Vs: Pliidi läbi põlemine

                  Selle kondensaatori nimipinge peaks olema minimaalselt 300 V, aga soovituslikult 500 V - meil võrk igasugu jama ja harmoonilisi täis.
                  Veidi aitaks küll raadiohäirete filter.
                  Raadiohäireid meil keegi ei kontrolli ja kedagi ei huvita kah, peale mõningate imelike inimeste, kes kesklainel raadiot kuulata tahavad.
                  MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                  KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

                  Comment


                    #10
                    Vs: Pliidi läbi põlemine

                    Sellised komponendid konde kõrval. Aga ilmselt siis oli see konde lihtsalt ise saast ja kooles maha ajapikku ning oligi selle viga lihtsalt? Pliit oli ise ilmselt kõikse aeg sama aparaat olnud jah, mis vahetatud ka oli. See seal üürikorteriks algusest peale tal seal ostetud ja mõeldud, ilmselt ostiski kõige odavama pliidiraua sinna. Aga ma tellin oomipoest siis mingi odava konde sinna asemele, selle näiteks ja too võiks sobida? Tõenäoliselt see pliit tal käiku ei lähe seal, lihtsalt tagavara ja ütlen ,et pliidil endal oli mingi saast konde sees ja võimalik, et sama tootja pliit tal ongi mingi odav ikaldus ja sellest need pliidi jamad ka koguaeg olnud.
                    otsija

                    Comment


                      #11
                      Vs: Pliidi läbi põlemine

                      Pane 2tk järjest siis pole pingega muret, mahtuvuse arvutust vast õpetama ei pea.
                      Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Pliidi läbi põlemine

                        Läheb kitsaks, tellin sellesama ära ja panen asemele, sama kaua ikka vast kestab, kui eelmine konde.
                        otsija

                        Comment


                          #13
                          See pliidijama jätkub. Omanik vahepeal tellis uue pliidiplaadi sinna, töötas mingi 3-4 kuud ja jälle läbi. Vahepeal vanale pliidile sain selle kondeka ja vahetasin ära ning läksin siis vana pliita kaenlas ja panin uuele asemele ja uus uuesti enda kätte siis. Testisin uuesti kilbist pliidini minevat kaablit kõikvõimalikku moodi, no kõik tundub timm, isegi kipsseinas oleva kipsikruvi otsisin välja aj testisin soonte suhtes et äkki ikka kruvi sees kuidagi ja siis kipskarkassiga püeaks ühenduses olema, no ei ole midagi. Kskusin kilbi ka lahti, vaatasin kõik ühendused üle, keerasin nullid lahti jnejne, kõik tundub korras. Korteri peakilbi ka vaatasin üle, et kas seal null kenasti all jne, ei suutnud midagi leida, mis võiks pliidi läbipõlemist põhjustada. Tal mingi oma pliidipaigaldaja oli mingi vahe taas kolme faasi peale pannud selle uue pliidiraua mis nüüd uuesti läbi on. See mil kondekas varem läbi läks, selle panin ühe faasi peale ja nüüd käisin ühendamas ja panin taas igaks juhuks ühe faasi peale. Pliitani jookseb korterikilbist viiesooneline kaabel ja panin igaks juhuks veel halli soone ka topelt neutraalideks. Pruun must soon jätsin faasiks ja hall/sinine neutraaliks igaks juhuks. Kuradi müstika ma ütlen, midagi ei oska seal enam peale hakata, samas omanikul see vist neljas või viies pliidiplaat siis kolme aasta jooksul umbes. Võtsin selle praeguse pliidiplaadi lahti ja seal ei tundu mingit märki ülepingest, eelmisel see kondeka lõhki minemine kuidagi võiks nagu viidata ülepingele, uuel pliidiplaadil see releede ja elektroonika toide PWM kiviga tavalisega tekitatakse ja seal tundub kõik toimivat justkui. Toite peale panen, siis teeb häält ja piniseb ning miski relee klõpsib, ent sisse lülitada mõnda rauda proovin, siis viskab LL teksti displeidele ja teeb kolm piiksu, tööle ei lähe rauad. Need LL äkki mingid veakoodid seal? Ehk keegi rohkem näppinud neid pliidiplaate ja teab viidata mis kala olla võib? Siin pildid mis plaadiga tegu ja millised need tekstid displeil: https://photos.app.goo.gl/8zzuMqLNB6o74sUm9
                          otsija

                          Comment


                            #14
                            Lihtsalt mõtiskluseks.
                            Mul 1 hiina võimsusmõõtja, mille kasutamisel avastasin, et osa displeist muutus loetamatuks - mustaks.
                            Põhjus selles, et seade ise võtab toite läbi kondeka ja see kondekas läks üsna tuliseks ning asus vahetult displei taga.
                            Kondeka sain jahedamaks, kui panin sellega järjestiku takisti.
                            Nüüd aga point, miks see ikkagi nii juhtus.
                            Nimelt mõõtsin seadmega UPSi väljundvõimsust.
                            UPSI väljund on aga üsna kandiline, palju harmoonilisi. Kõrgematele harmoonilistele on kondeka takistus palju väiksem ja seetõttu tekkis ka kuumenemine (takisti mõjus kõigile harmoonilistele taltsutavalt). Tavalise võrgupinge mõõtmisel mingit kuumenemist ei toimunud.

                            Ehk siis, mittekusagilt ei saa midagi tulla.
                            Pliit ammutab oma energia, ka läbipõlemiseks vajamineva, läbi juhtmete ja sealt peab ka põhjust otsima.
                            Võimalik, et mingitel ajahetkedel on siinus nii "karvane", et tulemuseks on "suits väljas".

                            Comment


                              #15
                              Kahtlane on see, et 23 teist korterit sama liini peal ja seal kellegil teisel mingit jama ei ole ja samas korteris kus pliit saba on andnud korduvalt muud tarbijad ka kõik toimetavad edukalt edasi. Viimasel pliidil mis läbi läks ja neid lingitud piltidel nähaolevaid tegusi teeb, seal ei ole sellist labast toitelahendust, vaid miski tny268 laadne juhtkivi teeb impulsstoitega vajamineva 12V pinge sinna, mis on ka täiesti olemas, ühtegi põlemisjälge ei paista plaadil. Äkki hoopis sellel viimasel pliidiplaadil mingi programmi error seal?
                              viimati muutis kasutaja otsija; 27 12 2020, 15:26.
                              otsija

                              Comment

                              Working...
                              X