Teade

Collapse
No announcement yet.

Mõõtmismikrofoni (ja eelkõige lisanduva mandi) valik REW jaoks

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Mõõtmismikrofoni (ja eelkõige lisanduva mandi) valik REW jaoks

    Ehk siis dilemma on lühidalt kokku võttes selline. Vaja on hankida mingi toimiv ja PC'ga ühenduv REWis kasutatava täpsusega mõõtemikri lahendus.
    Niipalju olen praeguseks välja selgitanud, et laias laastus on 3 varianti:
    1) lihtsaim lahendus ehk UMIK-1. Otse usb porti, miski calibration on vist ka veel "kauba peale" olemas sellel. Miinuseks on kõrgeim hind, laias laastus 100 vist peaks ära andma. Heli PC'st välja kas siis HDMI kaudu digitaalselt (DAC ressis) või arvuti onboard kaardist analoogselt mõnda lihtsamasse võimendisse
    2) Mõni odavamatest mõõtemikritest XLR'ga. Näiteks Behringer ECM8000 või mõni teine analoog + selline "pulk" sinna otsa https://www.thomann.de/gb/the_tbone_micplug_usb.htm
    Pluss on see, et kõige soodsam lahendus. Umbes 50ga saaks vajaliku geari kätte. Heli arvutist võimendisse samal moel nagu eelmisel juhul.
    3) Odavam XLR mõõtemikker + eraldi mingisugune soodne USB audio interface a'la https://www.thomann.de/gb/behringer_u_phoria_umc22.htm
    Samuti üsna soodne variant ~60-70 raha. Heli arvutist välja ja võimendisse tuleks sel puhul siis samast audio interface'st kuhu see mõttemikker ühendub. samas nii saab kasutada vaid võimendite analoogsisendit. kui tahaks mõõtesignaali arvutist välja saata digitaalsel kujul, tuleks see ikkagi saata üle hdmi...

    Minu küsimus seisneb selles, et kas ja mis miinused või plussid ühel või teise neist lahendustest on? UMIK-1 oleks kõige lihtsam lahendus, aga ka kõige kallim + kui sellega midagi juhtub siis tuleks põmst uuesti lihtsalt tuimalt 100 letti lüüa. Noh ütleme, et selline hästi lihtne näide - kukub maha ja läheb katki. Juhtme pikkusega vist ka on nagu on. Kaasas olev ilmselt üle 2 meetri ei ole ja ma täpselt ei tea kui pikaks seda usb'd ajada kannatab. Samuti ma pole päris kindel, kas seal võib/ei või tekkida mingeid probleeme sellega, et arvutis in ja out ei ole justkui läbi ühe ja sama interface'i. Keegi kuskil netis rääkis mingitest faasimõõtmise probleemidest...aga väga detailselt polnud aega sellesse tol korral süveneda.

    "pulk" + mõõtemikker lahenduse puhul tekitav pisut muret see, et mis kvaliteediga selle pulga sisu tegelikult on. Seal sees on A/D ja mikri pre-amp nagu ma olen aru saanud. Ja phantom power mikrile võetakse vist läbi sama usb kaabli arvutist. kas sellise pulga (kvaliteedi)parameetrid võiksid olla mõõtmiste teostamiseks piisavad?

    mõõtemikker + audio interface tundub mingis mõttes isegi kõige parem lahendus, eriti nendel juhtudel kus tahaks mõõte kõlareid, mis on ühendatud mõne vanema analoogsisendiga stereovõimu järgi. aga kas nende hästi odavate USB audio interface'de kvaliteet jällegi on piisav, et see ei hakka lisama mingit oma "effekti" saavutatavale mõõtetulemusele REWis?

    Ühesõnaga, kindlati leidub siin isikuid, kes on teemaga kokku puutunud...mida soovitate? Võib muidugi ka sootuks midagi muud välja pakkuda aga üldjoontes tahaks vähemalt praegusel hetkel kõige rohkem 100 euroga siiski piirduda selle setupi jaoks.

    mis mõõtmisi endid ja ka erinevate mõõtemikrite nö. täpsust puudutab siis erinevused pidid peamiselt seisneva ja väljenduma päris kõrgetel sagedustel, olenevalt allikast 5khz ja üle või isegi 8khz ja üles. minu jaoks isiklikult pole kõrged sagedused üle 8khz eriti teemaks, nii mõõta kui vajadusel parandada tahaks pigem sagedusi teises otsas ja kuni võibolla umbes nii ~5khz'ni. seega, ma arvan, et piisavalt adekvaatsed on iseenesest väga paljud soodsama otsa mõõtemikrid, isegi kui nendega ei saa kaasa kalibration faili siis madalamas otsas peaks erinevus jääma tavaliselt +-1db sisse. või on kellelgi teistsuguseid kogemusi jagada?




    #2
    Lühike kokkuvõte minu arusaamistes oleks selline: kui otsid odavat ja head, siis tavaliselt tuleb soetada kaks isendit, esimene siis vastavalt odav ja teine hea.
    REW-iga vähegi normaalseks toimetamiseks soovitaks ikkagi mingit välist helikaarti - Steinberg või Focusrite või midagi sootuks karmimat, valikuid on palju. Aga peaks kindlasti oskama ASIO draiveri otsas käia - sellega välistad win-i sekkumised audiosse. REW kalibreerib kaardi ASK ebaühtlused ja mikriga kaasasolev cal fail omakorda mikri ASK. Behringeri mikker alustuseks võib ju sobida kuigi päris mõõteriistaks ma teda ei julgeks klassifitseerida. Aga nagu öeldud, alustuseks sobib küll. Sellega on nagu ikka - süües kasvab isu. Helikaardi valikul tasuks siis silmas pidada, et sisendil oleks fantoomtoite võimekus olemas (48V). Kodustes tingimusyes ja põlve otsas susimiseks selline setup isegi on abiks. Kui aga adekvaatsemaid tulemusi taga ajada siis selleks on ikka päris riistad ka olemas.

    Comment


      #3
      https://shop.ewsound.ee/en/measureme...dbx-rta-m.html

      selline on mul. see on mõeldud aktiivsete dbx driverack kõlarifiltrite sättimiseks.

      sonarworks on odavaks läinud: https://www.thomann.de/intl/ee/sonar...ment_micro.htm
      viimati muutis kasutaja olavsu1; 10 04 2021, 05:32.

      Comment


        #4
        Peaaegu kõik on juba ära öeldud ja mis öldud on oluline.
        Kalibreerimata mikrofon ei ole mõõteseade.
        Lisada võiks seda, et kui REW-iga kasutada ASIO draiverit, siis saavad sisendid ja väljundid olla ainult samast helikaardist. Selline variant, et helikaart on väljudiga ASIO otsas ja UMIK-1 on sisendiks pole võimalik, tuleb kasutada mikrit selle sama helikaardi sisendis. UMIK-1 kasutades ei ole võimalik kasutada referents sisend signaali otse helikaardi väljundist, mis on oluline täpsete viidete ja faasi mõõtmiseks. On olemas ASIO draiveriga helikaarte millel on digi väljund, tavaliselt SPDIF või AES aga kallimatel ka muid variante.
        Ilma ASIO draiverita võib REW sisendeid-väljundeid suvaliselt kombineerida aga siis jääb Windowsi APO ahelasse vahele. Mida see teeb ja kuidas tema mõju vähendada saab lugeda sealt: https://www.audiosciencereview.com/f...-debate.19438/

        Valik on ikka põhiliselt selle vahel, kas on vaja odavat või korralikku asja.

        Comment


          #5
          Kui midagi mõõta tahad, peaks vähemalt selline olema:
          https://www.thomann.de/intl/ee/earth...audio_m23r.htm

          Kuna mina sain koos kõlaritega kaks sellist mikrofoni, ja kahte minul vaja pole, võin ühe mahamüüja, 35.- näiteks, see on ainult mikrofon, midagi muud lisaks ei tule:
          https://www.thomann.de/intl/ee/ik_mu...arc_system.htm

          Samuti võin pakkuda sellist, täiesti uus, kordagi kasutamatta, ja registreerimatta 55.- :
          https://www.thomann.de/intl/ee/sonar...ment_micro.htm
          Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

          Comment


            #6
            kui mõnda mikri .CAL filet pole siis lase see teha...

            https://www.cross-spectrum.com/

            Comment


              #7
              Väga hea, sain peaaegu kõik vajalikud vastused siit juba kätte. Põhiasi mis mind huvitas oligi see helikaardi ja sisendite väljundite teema, nii et erilised tänud moi ja Fart selle info eest!

              Ilmselt siis tuleb mul valida ikkagi mingi interface ja võtta lisaks üks paljudest võimalikest "tavalistest" mõõtemikritest. Milles ma pole veel lõplikku selgust saanud, et kui oluline vahe on siiski nendel erinevatel USB interface'del (sisuliselt välised helikaardid), arvestades et ma hakkan seda kasutama AINULT! mõõtmise jaoks ning selle mõõtmise täpsus ei vaja ka kaugeltki mitte mingit meeletut labori klassifikatsiooni? Selge on see, et mul ei ole vaja rohkem kui 1 sisendit ja 1 väljundit. Ideaalis võiks muidugi olla ju ka digiväljund , kuigi eks analoogsisendid on ilmselt olemas pea kõigil võimalikel võimenditel, mida kavatsen üldse kunagi kasutada või mille kaudu mõõtmisi teen. Nii et lausvajalik see ei tohiks olla.
              Odavamad interface'd (ASIO driveri võimalusega) on hinnaklassis juba alates 40eur. Mida annab a'la 140eur või 400eur interface puhtalt mõõtmiste mõttes juurde või mille poolest on parem?

              Mis mõõtemikreid puudutab siis üks päris hea võrdlus on tehtud: https://www.jochenschulz.me/en/blog/...yerdynamic-mm1
              tsiteerides "However, there are also a large number of situations in which a microphone for 30 euros provides the same measurement results as a microphone for 1000 euros. Provided you know your equipment and can interpret the results"
              Kindlasti on mitmesaja eurostel mikritel omad eelised, aga minul pole nende eelistega suurt midagi peale hakata, vähemalt hetkel mitte. Kui mingi hetk peaks olema siis saab alati 30eurose suurema kahjutundeta välja vahetada Cal failiga mikri hankimist muidugi tasuks kaaluda, annaks natuke pehmema ja muretuma tunde ehk...kuigi usun, et minu mõõtealas jääb vahe suhteliselt minimaalseks sõltumata, kas selle sisse laen või mitte.

              Comment


                #8
                https://www.thomann.de/intl/ee/behri...a_umc202hd.htm

                see ajab asja ära küll. mikrid vajavad XLR'i ja 48V fantoomtoidet

                samas mida rohkem kanaleid seda võimaluste rikkam.

                Comment


                  #9
                  Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                  Peaaegu kõik on juba ära öeldud ja mis öldud on oluline.
                  Kalibreerimata mikrofon ei ole mõõteseade.
                  Lisada võiks seda, et kui REW-iga kasutada ASIO draiverit, siis saavad sisendid ja väljundid olla ainult samast helikaardist. Selline variant, et helikaart on väljudiga ASIO otsas ja UMIK-1 on sisendiks pole võimalik, tuleb kasutada mikrit selle sama helikaardi sisendis. UMIK-1 kasutades ei ole võimalik kasutada referents sisend signaali otse helikaardi väljundist, mis on oluline täpsete viidete ja faasi mõõtmiseks. On olemas ASIO draiveriga helikaarte millel on digi väljund, tavaliselt SPDIF või AES aga kallimatel ka muid variante.
                  Ilma ASIO draiverita võib REW sisendeid-väljundeid suvaliselt kombineerida aga siis jääb Windowsi APO ahelasse vahele. Mida see teeb ja kuidas tema mõju vähendada saab lugeda sealt: https://www.audiosciencereview.com/f...-debate.19438/

                  Valik on ikka põhiliselt selle vahel, kas on vaja odavat või korralikku asja.
                  Vat küll on ebamugav aga kas viga on asio's või umik mikris, kui umik oleks uuem asio driveriga kasutatav, ei tea kas sama jama jääks.

                  Comment


                    #10
                    Wiltz, Sul on vaja igal juhul kahe kanaliga (kaks sisendit ja kaks väljundit) helikaarti. Väidad, et Sulle piisab ühest sisendist ja väljundist - sellisel juhul ei oska REW näha ajalist latentsust, ehk maakeeli faasi ei saa näha kuna puudub refereeriv signaal teises sisendis.

                    Comment


                      #11


                      pildil loetletud tehnikaga siis selline tulemus....

                      REW õiendab, et seda läheb ka vaja: https://play.google.com/store/apps/d...splmeter&hl=en
                      Lisatud failid
                      viimati muutis kasutaja olavsu1; 10 04 2021, 16:57.

                      Comment


                        #12
                        Esmalt postitatud MK poolt Vaata postitust

                        Vat küll on ebamugav aga kas viga on asio's või umik mikris, kui umik oleks uuem asio driveriga kasutatav, ei tea kas sama jama jääks.
                        Jääks, REW llihtsalt ei luba ASIO kaudu sisendeid ja väljundeid eri seadmetest kasutada. Kui väga vaja saab muidugi sellest mööda hiilida näiteks Jackiga aga ka sellel on omad miinused.

                        Comment


                          #13
                          Vintage Fart, nüüd läks mingil määral keeruliseks...peab mõned konkreetsed elulised näited appi võtma! Kuna ma sellel heli lindistuse ja stuudio setupide teemal olen ikka suhteliselt uhhuu siis andestage minu võimalikud väga lollid küsimused
                          Ütled, et faasi nägemiseks on vaja refereerivat signaali teises kanalis. Ma ise küll arvasin, et see faasi paigas olemine või paika jäämine sõltub lihtsalt sellest, et sisendi ja väljundi vahel mingisugust random delay'd ei oleks/tekiks. Aga noh, ma pole kogu sellest faasi teemast seal kindlasti mitte lõplikult aru saanud, nii et ju ma siis eksin.

                          Väidad siis, et on vaja kindlasti kahe sisendi ja kahe väljundiga helikaarti. Ma hakkasin nüüd mõtlema, et tegelikult vist ongi neil kõigil iseenesest kaks sisendit olemas. Lihtsalt see teine ei ole odavamate puhul XLR sisend - näide elust enesest siis https://www.thomann.de/gb/m_audio_m_track_solo.htm
                          Kas see nüüd läheb siis kahe sisendiga ehk sobiva helikaardi alla või ikkagi ei lähe? Kaks eraldi (mono) sisendit tal ju iseenesest on olemas. Ma ei tea muidugi, mida sinna teise sisendisse siis ühendada tuleks? Mitte midagi, see peab lihtsalt olema olemas? mikker on ju mono ja käib ühte XLR pesasse ning söödab sisse oma monosignaali?
                          Või saab kahe sisendiga kaardiks lugeda minimaalselt sellist asja? https://www.thomann.de/gb/behringer_...a_umc202hd.htm
                          Siin on siis kaks MIKRIsisendit ja vist ka kaks eraldi mikri pre'ampi seal karbi sees.

                          Omaette küsimus on aga veel need kaks väljundit. Kui sisendid on (minuteada) vist kõik mono siis taoliste karpide tagapaneelil olev väljund on justkui alati stereoväljund ehk seal on küll kirjas "outputs 1 & 2" aga no kokkuvõttes on see ju põhimõtteliselt üks stereoväljund ehk L ja R kanalid. Kas see tähendab siis nüüd antud kontekstis ühte või kahte väljundit?

                          Comment


                            #14
                            REW kasutab vaikimisi ühte väljundit, ühte sisendit. Seadetest saab eraldi ajareferentsi kasutamise sisse lülitada See on aint balansseeritud juhtmejupp helikaardi teise sisendisse (loopback). esimeses sisendis on mikrofon.

                            Seadetest leiab võimaluse, et kolm väljundit on võimalik pruukida. väljund 1, väljund 2 ja ajareferents. //mõõdab kahte asja korraga.

                            Ma olen alati ilma referentsita teind ja ka tulemuse saanud.

                            vist oleks mõistlik otsida helikaarti, millel on fantoomtoide lülitatav per auk või gruppidena, mitte kõikidele aukudele korraga, nagu odavatel karpidel on? mis saab kui 48V pääseb juhetpidi väljundisse?

                            koos ajareferentiga saab sellise tulemuse: https://www.n6ges.eu/sdj60x1.png

                            Esmalt postitatud wiltz poolt Vaata postitust
                            Omaette küsimus on aga veel need kaks väljundit. Kui sisendid on (minuteada) vist kõik mono siis taoliste karpide tagapaneelil olev väljund on justkui alati stereoväljund ehk seal on küll kirjas "outputs 1 & 2" aga no kokkuvõttes on see ju põhimõtteliselt üks stereoväljund ehk L ja R kanalid. Kas see tähendab siis nüüd antud kontekstis ühte või kahte väljundit?
                            need on kaks täiesti iseseisvat väljundit, mida saab kasutada kui kahte monokanalit või liidetuna ühte stereokanalisse.
                            viimati muutis kasutaja olavsu1; 11 04 2021, 09:14.

                            Comment


                              #15
                              Hommikust! Olavsu1 andis juba põhjaliku ülevaate, tänud talle! See esimene Thormani M-Track´i kaart sobib põhimõtteliselt küll. Üks kanal (sisend) mikrile ja teine (liinisisend) referentsiks.
                              Omaette küsimus nende kaartide valikul on nende enda tehnilised parameetrid: ASK laius/ebaühtlus ja THD/noise näitajad.
                              Tasub otsida näiteks sellisest kohast: https://www.audiosciencereview.com/f...measured.9398/
                              Annab mõningase arusaamise mis nende karpide sees toimub ja mis on oluline.

                              Comment

                              Working...
                              X